Micro-avontuur: 3 dagen in Fryslân

Guilty as charged: ik ga maar zelden weg in eigen land. Toen ik werd uitgenodigd voor een weekendje weg in Friesland, was ik dan ook direct enthousiast. In drie dagen ontdekte ik de veelzijdigheid van deze waterprovincie, van zeilen op het Sneekermeer en raften op de Noordzee tot suppen in de grachten van Leeuwarden.

Micro-avontuur Friesland: de grachten van Terherne

Vrijdag: Terherne & Sneek

Roadtrip time! Naarmate ik mijn bestemming in Friesland nader, wissel ik de snelweg om voor smalle straatjes door plaatsen als Broek, Ballingbuur en Goingarijp. De eerste stop is Terherne. Dit waterdorp zou zo het decor van de kinderboekenserie ‘Schippers van de Kameleon’ kunnen zijn.

Foodbar Picknickers in Terherne

In Terherne lunchen we bij Foodbar Picknickers. De locatie is eenvoudig, maar daardoor juist charmant. De kas, die eigenlijk is bijgeplaatst om extra zitplaatsen te creëren, past perfect in het geheel. Picknickers ligt aan het water, dus kijkt men niet raar op als je in zeiltenue of wetsuit langskomt. Tip: probeer zeker het kokoswater.

Zeilen op het Sneekermeer in Friesland

In de middag gaan we zeilen op het Sneekermeer. Met een zeilpraam, een type boot dat vroeger voor vrachtvervoer werd gebruikt, dobberen we zo’n drie uur rond. De schipper van Uit-Zeilen laat ons oefenen met de technieken van het zeilen, zoals het overstag gaan. Als we weer aanmeren in Sneek, begrijp ik wat hij bedoelt met ‘je hoofd leegzeilen’. De zeilboten zijn met of zonder schipper te huur.

Weekendje weg in Friesland: zeilen op het Sneekermeer

Varen in Friesland is.. bootjes met leuke namen spotten!

De Waterpoort in Sneek

Na een barbecue langs het water lopen we nog een rondje door Sneek. In de historische binnenstad vind je deze prachtige Waterpoort.

Weekendje weg in Friesland: bezoek de opening van de Sneekweek

Tijdens de Sneekweek worden een week lang zeilwedstrijden in diverse categorieën gehouden. Langs de grachten van Sneek is het publiek toegestroomd voor de traditionele vlootschouw, de feestelijke opening van de Sneekweek.

Ik slaap vannacht in hotel Harbourclub Terherne. Dit hotel ligt in het centrum van het dorpje, op loopafstand van Kameleondorp Terherne. Dit avontureneiland voor kinderen is gebaseerd op de boekenserie ‘Schippers van de Kameleon’. Kijk voor meer informatie op Friesland.nl.

Weekendje weg in Friesland: cultuurhoofdstad Leeuwarden

Zaterdag: Leeuwarden

Na het ontbijt rijd ik in een halfuurtje naar Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2018. Leeuwarden voelt aan als ‘een dorp in een stad’.

De grachten van Leeuwarden, hoofdstad van Friesland

Een stukje Utrecht in Friesland; daar doen deze kelderrestaurants in Leeuwarden mij aan denken. De grachten van de Friese hoofdstad zijn sowieso een plaatje, met veel bloemen en mooie grachtenpanden.

De Blokhuispoort in Leeuwarden

Urban exploring: de Blokhuispoort in Leeuwarden

Urban exploring: De Blokhuispoort deed tot 2007 dienst als huis van bewaring. Tegenwoordig is het een cultureel centrum, waarbij de voormalige cellen onder andere zijn omgebouwd tot winkeltjes. De authentieke details zijn goed bewaard gebleven; net alsof je een film binnenstapt.

De Oldehove is de 'toren van Pisa' van Leeuwarden

We lunchen bij het Fiskhûske (Harlingersingel 2), een klein visrestaurant langs het water. Vanaf het terras heb je uitzicht op de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden.

Het uitzicht vanaf de Oldehove in Leeuwarden

Uiteraard moet de 40 meter hoge Oldehove (Oldehoofsterkerkhof) beklommen worden! Een korte klim levert je dit uitzicht op.

Varen met een praam door de grachten van Leeuwarden

Voor wie geen eigen boot heeft, biedt een praamvaart door de grachten van Leeuwarden uitkomst. De schipper vaart in een uurtje door de stad, terwijl hij allerlei weetjes vertelt.. De boten vertrekken vanaf de Nieuwestad in de binnenstad.

De Prinsentuin in het Friese Leeuwarden is een van de mooiste passantenhavens van Nederland

We varen ook door de Prinsentuin, een van de mooiste passantenhavens van Nederland. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar de binnenstad.

Weekendje weg in Friesland: suppen in de grachten van Leeuwarden

In de namiddag is het weer tijd voor iets actiefs! In de grachten van Leeuwarden leer ik in een uurtje suppen (Stand Up Paddling). Hierbij sta je op een board en beweeg je je door het water met een peddel. Het is verrassend makkelijk om te leren, een total body workout én een originele manier om de stad te bekijken. Materiaal is te huur via SUP Skool Leeuwarden.

Bij restaurant De Walrus eet ik mijn buik rond aan een 3-gangendiner. Daarna fiets ik terug naar hotel West Cord Leeuwarden. Het hotel ligt iets buiten het centrum, maar met de fiets (te huur via het hotel) ben je er in 10 minuten. Ook gespot: in het centrum van Leeuwarden staan enkele boomhut-hotelpods (‘Boomhut De Uil’, te boeken via hotel Post Plaza).

Met de veerboot naar Waddeneiland Terschelling

Zondag: Terschelling

Op zondagochtend rijd ik in een halfuur van Leeuwarden naar Harlingen. Hier neem ik de veerboot naar Waddeneiland Terschelling. De normale boot doet zo’n 2 uur over de oversteek. Er is ook een sneldienst (45 minuten).

De duinen van Terschelling

Terschelling heeft 5000 inwoners en bestaat voor een groot deel uit natuurgebied. Het is klein genoeg om ‘het eilandgevoel’ te behouden, maar toch veelzijdig. De fiets is een ideaal vervoersmiddel. In de buurt van de haven vind je diverse fietsverhuurders.

Paard in de duinen van Terschelling

De duinen van Terschelling

We fietsen van de haven naar West-Terschelling, door het bos en de duinen. Onderweg komen we deze paarden tegen.

Uitwaaien op het strand van Terschelling

Uitwaaien op het strand van West-Terschelling. Zon, een frisse wind en hele stukken strand voor jou alleen. Zo voelt vakantie.

Strandpaviljoen West aan Zee op West-Terschelling

Voor de lunch strijken we neer bij Paviljoen West aan Zee. Een fijne plek voor een hapje en drankje, waar je gegarandeerd langer wilt blijven hangen. Tip: probeer een van de huisgeperste sappen.

Coast raften op Terschelling

‘s Middags is het tijd voor een hele gave activiteit: coast raften in de branding van de Noordzee. Een uur lang knallen we met de rubberboot tegen de golven in en ‘surfen’ we op de golven weer terug richting het strand. Reserveren kan via de website van Sports Events Terschelling.

Te water in Friesland: coast rafting Terschelling

Je houdt het gegarandeerd niet droog, maar wát een adrenalinestoot levert coast raften op. Na deze activiteit ruil ik het water om voor de weg naar huis. Na dit weekendje weg in Friesland heb ik er weer een reisvoornemen bij: vaker weg in eigen land. Oan’t sjen, Fryslân!

Zelf op micro-avontuur in Friesland?
Ik bezocht Friesland op uitnodiging van Merk Fryslân. Kijk voor meer reistips op Friesland.nl

Sascha

Als Sascha niet op reis is, schrijft, praat of droomt ze erover. Haar verlanglijstje? De hele wereld! Sascha’s reishonger is voorlopig nog niet gestild.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>