Een weekend Landal betekent een weekend in de natuur. De parken liggen midden in het groen. Kinderen kunnen er buiten zijn en onbevangen de natuur ontdekken. Magische momenten beleven. Hun liefde voor de natuur wordt vergroot. Ze ervaren hoe belangrijk de natuur is en zo wordt het zaadje geplant van de liefde en zorg voor de natuur. Voor mij een eyeopener dat Landal samen met Oerrr zo de natuurbeschermers van de toekomst creëert. Ook ik heb ervan genoten en geleerd!

Alle bee(s)tjes helpen

Landal GreenParks is begin dit jaar trotse hoofdsponsor van Oerrr geworden, het kinderprogramma van Natuurmonumenten. Om dat te vieren mogen we een weekend komen kijken wat die samenwerking inhoudt. En daarvoor mogen wij dus een Oerrr Weekend op Landal Rabbit Hill komen beleven. We gaan op stap met de boswachter, maken een wildedierenwandeling en het Oerrrr team van Natuurmonumenten is op het park om ons wegwijs te maken in hun wereld. We doen inspiratie op hoe we de kinderen op een speelse manier veel over de natuur kunnen leren. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de Oerrr campagne voor de wilde bloemen: heel Nederland in bloei!

De boswachters van Natuurmonumenten zijn er trots op dat ze zich elke dag voor de natuur mogen inzetten. Maar dat kunnen ze natuurlijk niet alleen. “We moeten het toch met z’n allen gaan doen. Om die reden is het partnerschap met Landal Greenparks van groot belang. Kinderen zijn de natuurbeschermers van de toekomst en bij Landal kunnen veel jonge kinderen een magisch moment in de natuur beleven.”

landal oerrr

Helemaal OERRR

Ruimte voor natuur

Boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten praat honderduit over haar voorliefde voor de natuur. En over haar zorgen. Want twee derde van alle insecten verdween in nog geen 30 jaar tijd. In diezelfde tijd verdwenen ook de wilde bloemen uit ons landschap. Dat kan geen toeval zijn. Zonder wilde bloemen geen insecten en vice versa. Dat hele ecologische systeem hangt met elkaar samen.

Honderd jaar geleden stond Nederland nog vol wilde bloemen. Ze kleurden ons landschap en vormden een thuis voor insecten en vogels. Anno 2019 ziet ons land er totaal anders uit en zijn nog maar weinig plekken geschikt voor wilde bloemen. Oorzaken zijn te vinden in de intensivering van de landbouw, de verstedelijking en de infrastructuur. Er is te weinig ruimte voor natuur. Het grootste probleem van de natuur in Nederland is de versnippering van het landschap. Dit maakte een einde aan de vanzelfsprekendheid van wilde bloemen in ons landschap. En daarmee ook de aanwezigheid van vlinders, insecten en veel vogels. Van de ruimte die wilde planten in 1900 hadden, is nog maar 6 procent over. Dat de biodiversiteit in gevaar is, staat als een paal boven water. Om die reden heeft Natuurmonumenten dit jaar de wilde bloemen campagne geïntroduceerd.

Maak jij ook plaats voor wilde bloemen? Help je ook mee Nederland in bloei te zetten?

Zaadbommetjes gooien met boswachter Hanne Tersmette

Heel Nederland in bloei

Het voortbestaan van veel insecten wordt bedreigd, dus laten we er wat aan doen! Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Daarom vraagt Natuurmonumenten iedereen plaats te maken voor wilde bloemen en heel Nederland in bloei te zetten. Binnen natuurgebieden, maar vooral ook daarbuiten. Langs paden en wegen, in tuinen en op akkers en weilanden. Samen kunnen we zorgen voor meer wilde bloemen in Nederland, zoals de klaproos, korenbloem, slangenkruid en gele ganzenbloem. Zaai wilde bloemen in je eigen tuin, op je balkon of samen met je buren in de straat. Vraag je gemeente om meer plaats te maken voor bloemen. Waar wilde bloemen zijn, zijn insecten. Waar wilde bloemen zijn, is natuur. Maak jij ook plaats voor wilde bloemen? Help je ook mee Nederland in bloei te zetten? Vraag het gratis actiepakket voor kinderen aan via OERRR.nl/wildebloem. Daarin zit een zakje zaadjes voor wilde bloemen, maar ook een folder met ideeën om zelf aan de slag te gaan. Zo maak je thuis in een handomdraai je eigen mini-natuur.

Help mee, red de wilde bloemen en zet heel Nederland in bloei

Help mee en red de wilde bloemen

Van de boswachters kregen wij nog volop tips voor je eigen tuin. Gebruik niet overal stenen, licht er eens een tegel uit voor wat bloemen en zet een teiltje water neer voor de dieren. Plaats geen schutting, maar een heg. Rommelhoekjes zijn belangrijk en als je tuin wat groter is, kun je dood hout laten staan, zoals tegenwoordig ook het beleid is in het bos. Kies planten en bloemen die aantrekkelijk zijn voor vogels, insecten en kleine dieren. Zo wordt het natuurlijk evenwicht in de tuin in stand gehouden. Een vlinderstruik bijvoorbeeld geeft de hele zomer kleur aan je tuin. Insecten zijn kritisch, en vinden niet alle bomen even aantrekkelijk. Vooral wilgen, eiken en berken doen het goed. Ook als je weinig ruimte hebt, kun je met bomen en struiken een gevarieerde tuin aanleggen die aantrekkelijk is voor dieren. Er bestaan speciale klein blijvende bijenbomen, sleedoorn is een goede gastheer voor talloze insecten, en lijsterbes en vogelkers zijn geliefd bij vogels.

Rabbit Hill

Het weekend met Oerrr en Natuurmonumenten werd georganiseerd op Rabbit Hill. Dit is een van de grotere Landal parken, ruim van opzet, midden op de Veluwe, met heel veel faciliteiten voor kinderen. Van tennisbanen tot zwembaden, van een enorme indoor speelhal tot een tokkelbaan buiten en van knutselruimtes tot een openluchttheater. De huisjes liggen midden in het groen, omringd door bomen. De kinderen zijn dan ook helemaal enthousiast bij het zien van al die eekhoorntjes, konijntjes en vogeltjes en spelen er lustig op los.

landal rabbit hill

De huisjes liggen midden in het groen

speeltuintje landal rabbit hill

Op Rabbit Hill barst het van de speeltuintjes

Fietsen met de boswachter

De Veluwe is een waanzinnig gebied om op de fiets te ontdekken. Op Landal Rabbit Hill zijn verschillende fietsen te huur. Kinderfietsen en fietsen met kinderzitjes, maar ook bakfietsen. Bij de receptie kun je gratis fietstochten vinden, waaronder een voor kinderen die je met een app kunt doen. Op verschillende parken van Landal kun je een fietstocht met boswachters van Natuurmonumenten maken. Dat is echt een aanrader.

landal rabbit hill bos

Vanaf Rabbit Hill fiets je zo het bos in

Om half 7 in de ochtend vertrekken we voor een rondje van 25 kilometer fietsen rond Landal Rabbit Hill. Boswachter Jan Jansen van Natuurmonumenten wil ons op deze manier de prachtige natuur op de Veluwe laten ontdekken, genietend van de frisse boslucht. Met ruimte voor het maken van mooie foto’s, dus hij heeft er drie uur voor uitgetrokken. Hij neemt ons mee naar het Kootwijkerveen vlak bij het park, waar ‘s ochtends de mist prachtig boven het water hangt. Onderweg stoppen we regelmatig en wijst de boswachter ons op allerlei dingen die je normaal niet ziet. Zo laat hij typische paddenstoelen zien, vertelt dat de Veluwe ‘verbeukt’ en terwijl hij over de open gewoelde plekken in het bos vertelt, steekt een stukje verderop een wild zwijn over. Vervolgens fietsen we via Assel het viaduct van de A1 over naar het wildscherm op de Alverschotenseweg, waar dit keer helaas geen zwijnen en reetjes te zien zijn. Door naar de schaapskooi in het eeuwenoude Hoog Buurlo, voordat we langs de heidevelden richting Radio Kootwijk fietsen. Onze route eindigt bij de Zandloper, de roestbruine uitkijktoren met uitzicht op de zandverstuiving van het Kootwijkerzand, voordat we terug fietsen naar het kindvriendelijke familiepark.

kootwijkerveen mist

Het Kootwijkerveen, waar ‘s ochtends de mist prachtig boven het water hangt

kootwijkerveen

Kootwijkerveen

Fietsen met de boswachter

Fietsen met boswachter Jan Jansen

grevenhout-bos

Het fietspad vanaf Landal (Grevenhout)

bospad veluwe

Via Assel het viaduct van de A1 over naar de Alverschotenseweg

paarden hoog buurlo

Langs paarden in Hoog Buurlo

ree veluwe

Deze ree springt met gemak over de omheining

schaapskooi hoog buurlo

In de lente veel lammetjes bij de schaapskooi in Hoog Buurlo

Wilde dieren wandeling

Tijdens de wildedierenwandeling rond Landal Rabbit Hill neemt Theodorus Das de kinderen mee voor een leuke en leerzame boswandeling. Verlaat het park bij huisje 315, daar begint het Wilde Dieren Pad. Volg je de routepalen met de pootafdrukken van de das, dan kom je langs acht wilde dieren. Neem een boekje mee, want bij elk dier hoort een verhaaltje en een opdracht, aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Na afloop mogen de kinderen zichzelf een echte wilde dieren kenner noemen! Als bewijs kun je na afloop een echt Wilde Dieren Diploma ophalen bij de receptiebalie.

start wilde dieren pad

De start van Landal’s Wilde Dieren Pad

landals wildedierenpad

landal wilde dieren pad

Onze boswachter in spe

Landal en OERRR: zaadjes planten

Landal wil net als Oerrr bij kinderen de liefde voor de natuur vergroten. Onder het motto ‘Ontdek wat groen kan doen’ nodigt Landal mensen uit om de natuur te beleven. Het is dan ook een perfecte combinatie, want het OERRR kinderprogramma wil kinderen graag naar buiten krijgen, de natuur in. En de parken van Landal Greenparks liggen midden in de natuur.

Bij elk park zijn verschillende activiteiten voor Oerrr te doen. Zo kun je met de Oerrr ontdekkaart op pad, een speurtocht door de natuur maken, een insectenhotel in elkaar timmeren en bloembommetjes gooien, bolletjes van aarde gemengd met zaadjes van wilde bloemen. Je kunt hutten bouwen in het bos, lekker rommelen en knutselen, met je blote voeten door het zand struinen en op pad met de boswachter. Het activiteitenprogramma op de Landal parken stimuleert ouders en kinderen om eropuit te trekken in de natuur. Naast dat ze er lekker kunnen spelen, ontdekken kinderen (0-12 jaar) hoe leuk en mooi de natuur is. Zo wordt het zaadje geplant van de liefde en zorg voor de natuur. Want, is het idee, wie als kind gefascineerd raakt door de natuur, zal dat zijn hele leven blijven. En ik geloof dat ze daar gelijk in hebben.

Samen met OERRR creëert Landal GreenParks natuurbeschermers van de toekomst.

tipitent landal rabbit hill

In de tipitent worden vogelhuisjes en insectenhotels gebouwd

insectenhotel knutselen

Een insectenhotel knutselen en zaadbommetjes maken

Meer weten over Landal Rabbit Hill en Oerrr van Natuurmonumenten? Informatie over dit park vind je op de site van Landal Rabbit Hill. Op Parkvakanties vind je veel informatie, ervaringen, foto’s én tips over Landal Rabbit Hill. Informatie over Natuurmonumenten en haar kinderprogramma vind je op de site van Oerrr.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>