Overnachten in het historische Kostershuisje

Ik word verbaasd bekeken als ik met een sleutel de voordeur van het rietgedekte Kostershuisje open. ‘Zou zij hier wonen? Het ziet er zo klein uit!’ mompelt de ene dame vanachter een toeristisch foldertje. ‘Het is wel prachtig hoor, ik zou er wel meer van willen zien,’ verkondigt de andere dame terwijl ze nog eens ongegeneerd door het raam loert. Ik trek de deur achter me dicht en kijk vergenoegd om me heen. Vandaag en morgen is dit historische Kostershuisje helemaal van mij.

Het Kostershuisje heeft een sfeervolle mix van oud en nieuw

Natuurlijk had ik al foto’s van dit bijzondere rijksmonument uit 1763 gezien voordat ik in het dorpje Nuenen aankwam, maar de werkelijkheid van het Kostershuisje overvalt me desalniettemin. De inrichting is namelijk een sfeervolle mix van oud en nieuw. Er staan comfortabele moderne meubels, terwijl de elementen van het originele gebouwtje zijn bewaard en benadrukt.

Nadat ik de gordijnen voor de neuzen van de nog altijd nieuwsgierige dames dicht heb getrokken, loop ik op mijn gemakje door de luxe slaapkamer en badkamer. Daarna is de volledig uitgeruste keuken aan de beurt. Daarvoor moet ik wel een beetje bukken om niet frontaal tegen de lage balken aan te lopen, het doet me afvragen waar dit deel in het huisje oorspronkelijk voor was. Pas als ik me even in de fijne stoel bij de haard nestel, zie ik mijn uiteindelijke favoriete deel van deze bed and breakfast: het plafond van de huiskamer. Door de glazen platen en mooie verlichting komen de originele balken van het dak perfect uit.

Het prachtige plafond is de blikvanger van het Kostershuisje

Het prachtige plafond is de blikvanger in het Kostershuisje

Slapen in de wereld van Van Gogh

Aan de muur van de huiskamer hangt een schilderij waarop Vincent van Gogh met zijn mobiele telefoon een selfie maakt. Een paar deuren verderop staat het huis waarin hij in zijn jaren in Nuenen woonde, en waar hij onder andere ‘De Aardappeleters’ schilderde. Vincent van Gogh kwam naar Nuenen om in het leven van de Nuenense wevers te duiken. Deze harde werkers, die voor een schamel loon van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat stoffen in hun kleine huisjes weefden, intrigeerden hem mateloos.

De kans is dan ook groot dat zo’n 130 jaar geleden geen nieuwsgierige dames, maar Vincent van Gogh door de ramen van dit huisje gluurde. Het Kostershuisje was namelijk van origine een wevershuisje, de eerste bewoner was de wever Hendrik Spee. De laatste bewoonster van dit huisje was Mien van der Burg en tot 1967 was zij de kosteres van het iets verderop gelegen protestantse kerkje. Vandaar dat het nu nog steeds het Kostershuisje heet.

Een selfie met Vincent van Gogh in het Kostershuisje

Een selfie met Vincent

Van Gogh Village Museum

Vincent van Gogh heeft tussen 1883 en 1885 aardig wat sporen in Nuenen achtergelaten en een flink deel daarvan heeft de tand des tijds weten te weerstaan. Het bruisende centrum van Vincent’s nalatenschap is het Van Gogh Village Museum (voorheen “Vincentre”), dat over Vincent van Gogh’s leven vertelt. Uiteraard beginnend bij zijn “Nuenense periode”, maar zeker ook over de periode erna. Leer bijvoorbeeld alles over de totstandkoming van zijn meesterwerk “De aardappeleters”. Sprekende portretten van zijn naasten spreken letterlijk over Vincent van Gogh en veel van zijn karaktereigenschappen. Mooie opstellingen met beeld- en geluidsfragmenten en voorwerpen uit de late 19e eeuw schetsen een mooi tijdsbeeld. Het hele museum wekt Vincent van Gogh tot leven door niet alleen (reproducties van) zijn werk te laten zien, maar door hem als persoon te tonen en bijna tastbaar te maken. Treed zelf in de voetsporen van Vincent en ontdek “Vincents Lichtlab”: een interactief experiment met waarneming, kleuren en licht! Ook heel leuk voor de kids!

Met een hoofd vol indrukken en emotie ga ik terug naar het Kostershuisje en staar bij een knapperend haardvuurtje afwisselend naar het schilderij van Vincent en het schitterende plafond. Het is alsof ik met een been in de 19e eeuw sta, terwijl mijn andere been zich in de 21e eeuw bevindt. Het is een bijzondere gewaarwording.

In de voetsporen van Vincent van Gogh

De volgende ochtend ga ik met eenzelfde toeristisch foldertje als waar ik de dames van de vorige dag mee zag op pad. Het blijkt namelijk een wandelroute door en om Nuenen te bevatten die langs alle plekken leidt die met Vincent van Gogh te maken hebben. Veel van deze plaatsten heeft hij geschilderd en bij de zuilen op deze plekken zijn geluidsfragmenten van ‘Vincent’ te horen, gebaseerd op de brieven die hij aan zijn broer schreef.

Het Van Goghkerkje

Het Van Goghkerkje

Een van die zuilen staat bij het Protestantse kerkje waar Mien van der Burg kosteres was, zij was de laatste eigenaresse van het Kostershuisje. Het heet nu het Van Goghkerkje, de vader van Vincent preekte hier van 1882 tot 1885 en Vincent heeft dit kerkje ook geschilderd. Een andere zuil staat op de plek waar ooit het huis van de familie de Groot stond. Dit gezin stond model voor ‘De Aardappeleters’.

Na een wandeling langs de molen van Roosdonck, die Vincent ook heeft geschetst, komt de route uit bij het huis waar hij bij zijn ouders woonde. De bijbehorende zuil vertelt over zijn liefde voor Margot Begemann, die in het huis naast dat van zijn ouders woonde. Hoewel zij ook verliefd op Vincent was, was hun familie tegen de relatie en mochten ze elkaar niet meer zien. Het is de zoveelste zuil die me kippenvel bezorgd.

De Aardappeleters - beeldengroep in Nuenen

Een beeld van ‘De Aardappeleters’

Een weekendje in het Kostershuisje

Heb jij zin om eens een bijzonder weekendje in eigen land door te brengen en je helemaal onder te dompelen in geschiedenis en het leven van een van de beroemdste kunstenaars ter wereld? Kom dan vooral eens naar Nuenen. In combinatie met een of meerdere overnachtingen in het Kostershuisje bezorgt dit mooie dorp je een onvergetelijke ervaring.

Liselore
Laatste berichten van Liselore (alles zien)
  1. Kelly zegt:

    Super leuk dat je er tegenwoordig kan overnachten. Ik zag het vorig jaar (of misschien wel 2 jaar geleden) te koop staan. Vroeger wilde ik er graag wonen omdat ik het zo’n schattig huisje vond, maar het is natuurlijk veel te klein. Toevallig liep ik er gisteren nog langs.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>