Eilandhoppen in Zeeland

We zijn in deze koude donkere dagen al snel geneigd om een verre reis naar een warm oord te plannen. In langdurende frisse winters moet je iets hebben om naar uit te kijken. Maar vaak is het nog te lang wachten voor deze reis begint en moeten we onze reishonger stillen met een tussenoplossing. En waarom gaan we dan niet op microavontuur naast eigen deur?

We zijn vaak een beetje sceptisch over ons eigen landje. “Nederland, dat is plat en er is niets te beleven”. Maar de microavonturen liggen er voor het oprapen! Heb je bijvoorbeeld een boot of een kajak tot je beschikking (of huur er een)? Ga dan eens eilandhoppen op het Veerse Meer!

luchtfoto Veerse Meer (duplicate 2015.12.24-11.19.30)

Het Veerse Meer is ontstaan door het afsluiten van de verbinding naar open zee

Zeeland en water

Zeeland, de naam zegt het al, bestaat voor ruim 40% uit water. Onder het water verstaan we o.a. alle rivieren, kanalen, de Westerschelde, de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer. Deze laatste twee meren zijn ontstaan door de beroemde Deltawerken die tussen 1961 en 1997 zijn gebouwd ter bescherming van ons land tegen de zee. Sinds de meren niet meer in verbinding staan met open zee zijn ze aantrekkelijk geworden als watersportplaats voor zeilers, vissers, surfers, kajakkers en duikers. De meren kennen hele drukke periodes in de zomer. Buiten het seizoen heb je vaak heerlijk het rijk voor je alleen!

Veerse Meer

Buiten het seizoen heb je het rijk alleen

Barbecue microavontuur

Weer of geen weer, het is altijd barbecueweer!

Eilandhoppen op het Veerse Meer

Het Veerse Meer is ongeveer 22 km lang en hier en je vindt er maar liefst 17 eilanden, waarvan je er bij 12 kunt aanmeren. De overige vijf zijn beschermd vogelgebied. Wildkamperen is helaas niet toegestaan, maar op sommige eilanden zeker aan te raden. Met een boot mag je overigens wel aan elke steiger overnachten. Ook voor het spotten van wildlife kan je goed op de eilanden terecht. Op het bekende eiland de Haringvreter zijn wilde herten en koeien te zien en op het eiland de Goudplaat zijn Konikpaarden uitgezet.

Herten spotten op de Haringvreter

Op het eiland de Haringvreter kun je wilde herten spotten

Ook biedt het Veerse Meer als trekpleister voor jaarlijks 40.000 trekvogels uit Scandinavië en Noord-Rusland. Dus neem je camera maar mee!

Geen boot? Geen nood!

Motorboten, zeilboten en sloepen zijn alom te huur bij havens en campings rondom het meer. Een andere leuke optie is een kajak huren bij een kajakschool! Daarmee kom je eigenlijk veel verder omdat je ook door ondieptes heen kunt peddelen en zo bijvoorbeeld beter op zoek kunt gaan naar trekvogels.

Eilandhoppen per Kayak

Geen boot? Verken de eilanden dan per kajak!

Meer informatie over de flora & fauna in natuurgebieden vind je op de website van Staatsbosbeheer. Ook Natuurmonumenten heeft aandeel in een natuurgebied met wilde paarden. Meer informatie vind je hier.

Konikpaarden op de Goudplaat

Deze wilde paarden worden ingezet voor onderhoud van de natuur

Zonsondergang Veere

Een prachtige zonsondergang met uitzicht op het stadje Veere

Margriet

Ik heb een voorliefde voor de natuur. Mijn ideale vakantie bestaat uit wildkamperen, minder gebaande paden betreden, de bossen in trekken en bergen beklimmen.
Margriet

Latest posts by Margriet (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>