Alles over het boek Avontuurlijk Cuba

Een rondreis met de auto van 4.225 kilometer zonder vooraf een planning te maken, zonder van tevoren overnachtingen te hebben geboekt en zonder ook maar enig idee te hebben waar ze heen willen. De reisgidsen hebben Digna en Richard bewust thuisgelaten en zo komen ze op plekken waar je zelden een toerist ziet. Digna Mielard neemt je in dit boek mee in hun avontuur waarbij ze zonder navigatie Cuba op verrassende wijze ontdekken.

Waar kennen wij jou van Digna?

In 2004 ben ik gestart met wandelfreaks.com, een website over wandelen en reizen. Al ruim vijftien jaar lang schrijf ik over wandelen in binnen- en buitenland. Wandelfreaks heb ik in 2017 omgebouwd van fotowebsite met uitgebreide dagboeken van reizen naar een blog met korte verhalen. Na mijn opleiding als natuurgids voltooide ik in 2010 de LOI cursus Schrijven, waar ik alles leerde over de werking van de twee hersenhelften, klassieke schrijvers en het schrijven van lange verhalen en boeken. Daarna heb ik in 2017 de HBO cursus Reisjournalistiek aan de Fontys Hogescholen afgerond. Deze cursus richt zich vooral op de journalistieke kant van het vak en het schrijven van korte verhalen en blogs. Helaas wordt deze cursus nu niet meer gegeven. Sinds 2013 schrijf ik artikelen voor Reishonger en verschillende andere websites zoals Wandelmagazine.nu en Minivanofmemories.com.

Hoe ben je het schrijversvak ingerold?

Dat ik een boek wilde schrijven wist ik al heel lang. Mijn hoofd zit al van jongs af aan vol met verhalen. Dikke schriften schreef ik vol en versierde ik met plaatjes en knipsels. Om een boek te schrijven heb je voldoende vakkennis nodig en een goed verhaal. Door de jaren heen denk ik genoeg ervaring en kennis te hebben opgedaan. Inmiddels liggen meerdere ideeën op de plank, maar voor deze boeken heb ik nog niet voldoende informatie. Het boek over Cuba was voor het eerst een kwestie van een schrift vol informatie, een hoofd vol ideeën en een drive om het gewoon te gaan doen. Als vanzelf rolden de alinea’s van mijn pen en kon ik ‘s nachts niet meer slapen vanwege de mooie zinnen die door mijn hoofd dwaalden.

Paardenkar in Cuba

Slechts tien procent van de bevolking heeft een auto. De overige 90 procent gebruikt een paardenkar of ossenkar.

Kun je zeggen dat schrijven jouw leven heeft veranderd?

Wat er voor mij is veranderd is dat ik de afgelopen jaren in een proces heb gezeten waarbij ik heb gekozen voor het laten vallen van allerlei verplichtingen en alleen nog maar dingen doe die ik echt leuk vind. Zo’n stap zet je niet zomaar, daar gaat lange tijd overheen. Door heel hard te werken en me te focussen op wat ik echt wil, heb ik bereikt dat ik me alleen nog bezighoud met datgene wat ik wil. Zo heb ik een goedlopend bedrijf waar ik zo’n tachtig uur per week aan besteedde na twaalf jaar verkocht en heb ik een parttime baan aangenomen als boswachter bij Staatsbosbeheer. Deze baan heb ik niet zomaar gekregen, ook daar heb ik hard voor gewerkt, maar het is wel werk dat ik echt leuk vind. Door deze baan, die een combinatie is van mijn passie voor de natuur, wandelen en reizen, heb ik een vast inkomen en kan ik me daarnaast richten op het schrijven en reizen. Het grote voordeel is dat mijn man in de vliegwereld werkt en ik nogal eens met hem mee kan naar het buitenland.

Krijg je de ideeën voor je boek tijdens het reizen of juist andersom?

Ik ben in het gelukkige bezit van een extra zintuig. Ik noem het bewust niet een zesde zintuig, want ik kan niet communiceren met het hiernamaals en kan niet altijd vertrouwen op mijn intuïtie, maar ik hoor en zie veel meer dan andere mensen. Dat is een gave die aangeboren is en versterkt is door de cursussen schrijven en reisjournalistiek. Overal waar ik kom ben ik extreem aan het observeren. Niet alleen op reis, maar ook gewoon in mijn eigen omgeving of tijdens mijn werk. Hierdoor vallen er vaak gebeurtenissen of gesprekken op die andere mensen niet opmerken. Van deze gave maak ik graag gebruik tijdens het reizen. Het boek was bij wijze van spreken al geschreven tijdens de reis. De hele dag door maak ik aantekeningen in mijn telefoon en bovendien heb ik een enorm goed geheugen. Ik kan dus wel zeggen dat de ideeën voor mijn boek tijdens de reis zijn ontstaan en niet vooraf. Al had ik vooraf wel bedacht dat de reis niet alledaags moest worden.

Kapotte brug in Cuba

Bij een gat in de weg of een kapotte brug wordt er slechts een tak neergelegd. Je moet daarom niet in het donker in Cuba gaan rijden.

Wat kunnen mensen verwachten van je boek Avontuurlijk Cuba?

De recensies die ik tot nu toe heb gelezen zijn eenduidig en geven aan dat de lezer al snel helemaal in het verhaal zit. De lezer heeft het gevoel zelf in Cuba te zijn en ziet het helemaal voor zich. Het leest lekker weg en zit vol informatie en ontmoetingen met de lokale bevolking. Helaas moesten er voor de uitgever een aantal passages uit het boek gehaald worden omdat dit te persoonlijk was. Deze stukjes gingen vooral over je behoefte doen in de natuur en waren soms erg hilarisch. De uitgever vond dit niet voor elke lezer geschikt. Het boek is geen reisgids, maar staat wel vol tips. Het is een reisverhaal over een bijzonder land waar je nooit de echte informatie over zult krijgen. Wij zijn verder gegaan dan de meeste toeristen. Veel verder. Daardoor hebben we mooie plekken gezien en prachtige mensen ontmoet.

Wat heeft het meest indruk op je gemaakt in Cuba?

Het feit dat de Cubanen niet of nauwelijks het eiland kunnen verlaten en volledig geïsoleerd leven. Ondanks dat er nu mondjesmaat wifi is en zij via internet kunnen zien hoe de rest van de wereld eruit ziet, weten ze nog heel weinig van het andere leven. De meeste Cubanen komen nooit verder dan tien kilometer van hun huis. Ze weten bij wijze van spreken niets over een bezienswaardigheid bij hen in de buurt. Ze weten nog niet eens hoe je er komt, laat staan dat ze zelf de middelen hebben om erheen te gaan. Cuba is echt nog een land dat in de staat van onze jaren vijftig verkeerd. Slechts een klein deel is modern. Men zegt dat je snel moet zijn om het authentieke Cuba te zien, maar ik denk dat er de komende veertig jaar nog niets verandert.

Huis in Las Tunas

Dit huis in Las Tunas is één van de huizen waar we hebben geslapen. Niet bepaald luxe en een bijzondere gastheer.

Waar gaat je volgende boek over?

Ideeën heb ik nog genoeg en er komt ongetwijfeld nog een boek over het leven en het maken van keuzes. Maar het eerstvolgende boek wordt zeker weer een reisboek. Dit zou kunnen gaan over Gambia, waar ik een jaar geleden was en binnenkort naar terug hoop te gaan, maar ook over een rondreis door Nederland op de brommer, want Nederland is ook een prachtig land en ook hier zijn nog heel veel onontdekte plekken. Om nog maar te zwijgen over de uitdaging om op een brommer te rijden. Nederland is hiervoor echt niet geschikt. Maar het kan ook zomaar gaan over een reis op de motor naar bijvoorbeeld Wales of Oost-Europa of een reis door Vietnam. Mijn plannen zijn groot en veelzijdig. Ergens in de komende jaren hopen we met onze drie pubers een reis door Canada te maken. Dit lijkt me ook uitdagend en inspirerend genoeg om over te kunnen schrijven. Om een boek te schrijven moet ik minimaal drie weken een reis kunnen maken zonder voorbereiding en planning. Meestal komen reizen bij ons heel spontaan en onverwacht, dus een duidelijk antwoord kan ik nog niet geven.

Het boek “Avontuurlijk Cuba” van Digna Mielard is te koop bij alle bekende boekwinkels!

Winactie!

De winnaars van de winactie zijn bekend! Dineke, Sander en Daphne: dank voor jullie leuke reacties. Jullie krijgen van ons persoonlijk bericht!

Boek Avontuurlijk Cuba van Digna Mielard

 

Digna
Follw me
 1. Het land staat op mijn verlanglijstje,maar bij mijn vriendin niet,die moet ik dus nog overtuigen dat Cuba echt de moeite waard is en we daar eens heen moeten reizen. het lijkt mij prachtig om naar toe te gaan,er valt vast heel veel moois te zien en te ontdekken,ook erg benieuwd naar het eten daar. Het boek Avontuurlijk Cuba wil ik heel graag lezen en de tekst op de cover Reizen op de bonnefooi en slapen bij de lokale bevolking klinkt erg aanlokkelijk,ik ben benieuwd. Misschien kan ik na het lezen van dit boek,mijn vriendin beter overtuigen en gaan we toch ooit naar Cuba!

  • Beste Sander,

   Met jouw reactie heb je het boek “Avontuurlijk Cuba” van Digna Mielard gewonnen! We nemen nog persoonlijk contact me je op!

   Groeten,
   Team Reishonger

 2. T.Marcelis zegt:

  Mijn leven is of was een puinhoop. Mede door relaties die gebaseerd waren op leugens, bedrog, oplichting en profiteren van mijn goedheid. Ik zorgde en dacht alleen aan andere, behalve aan mezelf. Nu, na mijn 3e en ergste relatie, ben ik er klaar mee. Heb het reizen altijd uit moeten stellen en ik wil niet alleen leven om rekeningen te betalen. Ik wil wat zien! Mijn dochter is over 2 jaar 18, kan wat makkelijker alleen thuis blijven of juist mee als ze wil. Maar wil me de tijd ervoor heel erg bezig houden met waar ik naar toe wil. Om te beginnen simpele stedentripjes..beetje wennen aan reizen. Maar wil zeker ook verder en langer. Australië…Cuba..ABC eilanden..Amerika..ik wil het zo graag. Moet nog wel dingen uit mn verleden goed afsluiten voor mezelf voor ik aan de reizen kan beginnen. Voorlopig eerst flink sparen. En een goed boek over Cuba komt dan ook goed van pas. Dus ik ga duimen!!

 3. Ans Stier zegt:

  Ik loot graag mee. Na een aantal jaar niet op vakantie kunnen gaan zit ik nu aan een mooie reis te denken. Cuba staat al lang op mijn wensenlijstje en met dit boek kan ik mooi inspiratie opdoen voor een super gave reis naar Cuba, daarnaast ben ik altijd al geinteresseerd in boeken over andere landen en reizen. Ik hoop dus dat ik dit boek mag winnen.

 4. Pauline Biljard zegt:

  Ik heb bij mijn zus dit boek mogen inzien en het las gelijk heerlijk weg. Ik kon me gelijk inbeelden hoe het was om daar echt te reizen, Digna neemt je echt mee in haar boek. Het lijkt me dan ook een topboek om te lezen, dus ik doe graag mee aan deze actie! Daarnaast ben ik niet echt een avontuurlijk type en reis ik nooit erg ver, des te leuker en fijner om te kunnen lezen wat de ervaringen van Digna in Cuba zijn!

 5. Ik zou graag het boek willen winnen omdat .
  Wij hebben 2 zonen 17/19 en die willen wij prikkelen om nog met ons mee op vakantie te gaan .
  Om al het moois buiten Europa te laten zien .
  Hun vriend 17 gaat ook al 3 jaar mee dit jaar was het Thailand (was super).
  Dus willen we ze nu Cuba laten zien .
  En hopelijk inspireert het hun te blijven reizen .
  En inspireert het boek ons om mooie dingen van Cuba te zien

  • Beste Dineke,

   Met jouw reactie heb je het boek “Avontuurlijk Cuba” van Digna Mielard gewonnen! We nemen nog persoonlijk contact me je op!

   Groeten,
   Team Reishonger

 6. Omdat wij alleen met een kaart op pad gingen, zonder techniek en met mijn gebrekkige Spaans Maar dat maakt het juist een mooi avontuur!! Hoeveel rondjes wij wel niet gereden hebben, (verkeerde) afslagen genomen hebben (op de gok) en gave dingen hebben meegemaakt. Leuk om weer te ervaren met dit boek!

 7. Esther Potters zegt:

  Cuba Avontuurlijk?! Ik zou het niet weten, ik verwacht van wel, en zou het heel graag te weten willen komen via dit inspirerende boek. En wie weet zit er dan een kans in dat ik naar dit land afreis. Ik laat me graag verrassen!
  Roken ze hier trouwens niet altijd van die dikke sigaren…

  • Connie Boudens zegt:

   Geen sigaar zien roken na 3 weken Cuba. Wel een paar gekocht voor de thuisblijvers. De Cubanen kunnen de sigaren niet betalen!

 8. 3 jaar lang mezelf weggecijferd van de wereld door mijn anorexia ziekte.. 3 jaar lang gedroomd om op een dag mezelf weer aan de wereld te kunnen en te mogen laten zien. Hoe mooi en bijzonder zou het zijn om met die droom te starten in Cuba? Te starten en vanuit daar de wereld weer aan te kunnen! Het boek kan me alleen maar helpen om bij die droom te komen

 9. Connie Boudens zegt:

  Ik heb op de radio en in de krant over het boek gehoord. Heel veel komt me bekend voor van mijn reis naar Cuba in juli. Wat een geweldig land is dat. Ik was met mijn buren op vakantie en omdat mijn buurvrouw uit Bayamo komt heb ik bij haar familie het echte Cubaanse leven leren kennen. Ook waren we 4 nachten in Playa Pequero en ik vond het jammer dat we daar zo kort waren, maar achteraf was het tussen het gewone Cubaanse volk veel leuker!

 10. Anna Huiting zegt:

  De opa en oma van mijn vriend vertellen steevast bij elk bezoek opnieuw hoe bijzonder hun reis in de jaren ’90 aan Cuba destijds was. Nu is mijn vriend niet zo’n grote reiziger, maar met dit boek en de aanhoudende verhalen hoop ik hem over te kunnen halen om met mij, een fanatieke reiziger, naar Cuba te reizen!

 11. Mijn vriend en ik zijn ook ooit eens nogal onvoorbereid naar Cuba getrokken maar ons is het eerlijk gezegd iets minder goed bevallen. Ik wil het echter heel graag nog wel eens een kans geven want het is op zich wel een prachtig land. Ik ben dus wel heel nieuwsgierig naar Digna’s ervaringen.

 12. Heel gave actie!
  Ik zou het boek graag winnen, omdat mijn vriend en ik onze eerste reis samen graag naar Cuba gaan. Ook komt mijn tante er vandaan, dus leuk om te zien waar haar roots liggen. Hoe avontuurlijker hoe beter voor mij. Zelf net terug van een reis naar Oman, waarbij mijn reisgenoot en ik redelijk op de bonnefooi en al wildkamperend het land door gereisd zijn. Overigens wel jammer dat er stukken uit het boek geschrapt moesten worden… waar mijn reisgenoot een lief appje kreeg van haar vriend, kreeg ik een appje: ‘en al lekker op het strand gekakt?!’ Dat mag hij dan ook zelf even gaan ervaren! 😉
  Hopelijk halen we uit dit boek nog meer inspiratie voor hilarische ervaringen op momenten dat we onszelf moeten behelpen…

 13. Guiselaine zegt:

  In 2013 ben ik naar Cuba geweest. Ik heb met de bus rondgereisd. Het was een prachtige reis vol ontdekkingen van het eiland en mezelf. Ik heb zeker niet alles gezien. Graag zou ik meer willen weten over het eiland, andere avonturen om te bepalen of ik nog een keer ga.

 14. Digna, na onze wandeltocht op 15/11 met de Suffetutten heeft je verhaal me geïnspireerd. Zodanig dat ik een reis naar Cuba heb geboekt. Mocht ik je winnen dan zal ik nog beter voorbereid het wondermooie Cuba tegemoet zien

 15. Daphne zegt:

  Ik ben een van de gelukkigen die het boek “Avontuurlijk Cuba” gewonnen heeft. Wat een fijn boek om te lezen. Heel beeldend geschreven, een leuke afwisseling tussen jullie belevenissen en hoe de leefwereld van de Cubanen is. Ook de foto’s geven natuurlijk dat extra beeld. Na het lezen van dit boek krijg ik helemaal zin in onze Cuba reis!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>