Toeristisch Cairo tijdens revolutie

Met het uitbreken van de revolutie is Cairo in een heel ander daglicht komen te staan. Dit heeft onherroepelijk een wissel getrokken op het aantal toeristen in Egypte en Cairo in het bijzonder. Hoe gaat het nu met de Egyptenaren die werkzaam zijn in deze sector? Reishonger ging op onderzoek uit en interviewde Walid Fathy, gelauwerd reisleider en Egyptenaar in hart en nieren.

Cairo spreekt al jaren tot de verbeelding van toeristen over de hele wereld. De historische bezienswaardigheden en enerverende cultuur maken de stad van de duizend minaretten tot een boeiende vakantiebestemming. Met het uitbreken van de revolutie is de stad echter in een heel ander daglicht komen te staan. Dit heeft onherroepelijk een wissel getrokken op het aantal toeristen in Egypte en Cairo in het bijzonder. Hoe gaat het nu met de Egyptenaren die werkzaam zijn in deze sector? Reishonger ging op onderzoek uit en interviewde Walid Fathy, gelauwerd reisleider en Egyptenaar in hart en nieren.

Zou je allereerst iets over jezelf willen vertellen?

Mijn naam is Walid Fathy en ik ben al ruim 15 jaar reisgids in Egypte. Cairo geniet mijn specialiteit, maar in principe kan ik je wegwijs maken door heel het land. Ik streef ernaar om reizigers het lokale, authentieke Egypte te laten zien, naast natuurlijk de standaard bezienswaardigheden. Tot voor kort heb ik veel samengewerkt met Nederlandse reisorganisaties. De laatste tijd leg ik me echter toe op individuele reizen via mijn eigen organisatie Egypt Tailor Made.  

Het afgelopen jaar is het aantal toeristen slechts een fractie geweest van het aantal dat normaliter naar Cairo afreist. Wat voor effect heeft dit op de lokale bevolking?

Naar schatting werken er ruim vier miljoen Egyptenaren in de toeristische sector. Nog veel meer als je bijvoorbeeld ook de restaurants meetelt. Het toerisme is niet de grootste, maar wel de belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale bevolking. De inkomsten van het Suezkanaal en de goudmijnen gaan namelijk naar de overheid. In dat opzicht is het toerisme van levensbelang voor de Egyptenaren. Het wegblijven van gasten is dus direct voelbaar in de financiële situatie van een huishouden. Exacte cijfers van de sector zijn niet voorhanden, maar het is algemeen bekend dat het hier om heel veel geld gaat.

Je gaf aan in het verleden vaak samen te hebben gewerkt met reisorganisaties, waaronder ook Nederlandse. Waarom is dit nu niet meer het geval?

Ik werd door een reisorganisatie ingehuurd als het aantal aanmeldingen te groot was voor het eigen personeel. Dan nam ik een reisgezelschap voor mijn rekening. Mijn laatste opdracht dateert alweer van meer dan een jaar geleden. Inderdaad, dit hangt samen met het uitbreken van de revolutie. Sindsdien hebben organisaties moeite om hun vaste personeel aan het werk te houden, laat staan een lokale gids in te huren.

Cairo is een echte must voor eenieder die het echte Egypte wil ervaren. De stad is ruim duizend jaar oud en herbergt een schat aan authentieke plaatsen. Zo is het mogelijk om het laatste oude wereldwonder te bezoeken: de grote piramide van Gizeh en de Sfinx.

En de boekingen via je eigen organisatie?

Het aantal boekingen is sterk gerelateerd aan hoe de situatie in de media wordt weergegeven. Het komt helaas steeds vaker voor dat er hiaten van een aantal weken in mijn agenda zitten. Mensen zijn bang om naar Cairo te komen. Sterker nog: men is bang om überhaupt naar Egypte te gaan voor hun vakantie.

Is deze angst van de reizigers terecht?

Ik begrijp de angst, maar ik durf te beweren dat Cairo veilig is om te bezoeken. Zelfs het Tahrirplein kan worden aangedaan mits er geen demonstraties of protesten plaatsvinden. Het probleem is dat de media enkel beelden van het plein laat zien, waardoor het lijkt alsof heel Egypte in brand staat. Natuurlijk is er momenteel een hoop mis met het land, maar buiten het Tahrirplein zul je hier nagenoeg niets van merken. Wat er zich nu afspeelt is vooral een interne kwestie waar de reiziger volledig buitenstaat.

Wat doet deze hele situatie met jou als reisleider, maar ook als Egyptenaar die zijn land zo ziet lijden?

Ik ben trots op mijn land en het is schrijnend om te zien wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Ook als reisleider en kostwinner  kan ik niet anders dan de situatie zorgwekkend noemen. De start van de revolutie ligt nu al ruim een jaar achter ons, maar de vooruitzichten qua toerisme zijn nog niet al te best. Nogmaals: zolang de onrust blijft en Cairo negatief in het nieuws blijft komen, zullen de toeristen wegblijven.

Waarom zouden toeristen juist nu naar Cairo moeten gaan?

Omdat ze nu in alle rust deze prachtige stad kunnen verkennen zonder enorme druktes bij de piramides en een wachtrij voor het Egyptisch Museum. Voor ons als reisleider is dat uiteraard een slecht teken, maar de toerist kan er zijn voordeel mee doen. Het is echt een wereld van verschil ten opzichte van de normale drukte. Met een beetje geluk heb je bijvoorbeeld een piramide of het masker van Toetanchamon nagenoeg voor jezelf.

Toeristisch Cairo in tijden van revolutie

Wat heeft deze stad de toerist te bieden?

Cairo is een echte ‘must’ voor eenieder die het echte Egypte wil ervaren. De stad is ruim duizend jaar oud en herbergt een schat aan authentieke plaatsen. Zo is het mogelijk om het laatste oude wereldwonder te bezoeken: de grote piramide van Gizeh en de Sfinx. Tevens zijn er in het Egyptisch Museum relikwieën te vinden van soms meer dan 4000 jaar oud! En natuurlijk het eerdergenoemde masker van Toetanchamon.

En voor de toerist die voornamelijk het lokale leven wil ontdekken en ervaren?

Een bezoek aan de Islamitische en Koptische wijk is een absolute aanrader. Hier is te zien hoe verschillende religies vreedzaam met elkaar samenleven. Ook lokale marktjes en kleine dorpen kunnen worden aangedaan. Hierbij wil ik de mensen wel adviseren om gepaste kledij te dragen. Armen en benen bedekt en vrouwen bij voorkeur een hoofddoek. Dit is niet zozeer Islam gerelateerd, maar een gebruik in nagenoeg alle Arabische landen. Foto’s maken is meestal geen probleem, maar het is verstandig om dit op voorhand te vragen. Verder is het een tip om in lokale restaurants te gaan eten. Dan voel je pas echt het lokale leven. Wanneer je respect toont voor de lokale bevolking, krijg je er heel veel voor terug.

Zou je tot slot nog iets tegen onze lezers willen zeggen?

Cairo is bij uitstek de plaats om het echte Egypte en de Egyptenaren te ontdekken. Wij hopen jullie snel te mogen verwelkomen.

Cairo is bij uitstek de plaats om het echte Egypte en de Egyptenaren te ontdekken.

Tekst en fotografie: Robin van Tilburg

 

Dionne
 1. Wat een positief en inspirerend interview zeg, mijn complimenten. De mensen in Egypte worden al genoeg gestraft door alle ellende in het land, als wij als toeristen deze mensen nu ook nog laten zitten zal het alleen maar slechter gaan. Vrienden van ons zijn net teruggekeerd uit Cairo en hebben een rondreis gemaakt door Egypte, ze hebben zich nergens onveilig gevoeld. Robin, bedankt voor dit positieve licht over Egype!

 2. Ik ben benieuwd hoe de situatie momenteel is.
  Ik wil met mijn zoon in de meivakantie 2013 naar Cairo. Maar is het wel veil genoeg.
  Waar moet ik rekening mee houden. Of de reis cancellen?
  Ger

 3. Robin van Tilburg zegt:

  Hoi Ger,

  Wat leuk dat je overweegt om Caïro te bezoeken. Een erg mooie stad met tal van historische bezienswaardigheden. Ik denk er nog altijd met veel plezier aan terug. Gezien de huidige berichtgeving is je reactie begrijpelijk.

  Vorige week heb ik Walid, de geïnterviewde in dit artikel en mijn gids destijds, nog gesproken. Hij vertelde dat de situatie zich voornamelijk op het Tahrirplein afspeelt en het, net zoals vorig jaar, met name een interne kwestie is. Als toerist loop je hierdoor weinig risico.

  Als ik een tip mag geven: neem een gids in de arm. Die weet precies waar je wel en niet moet zijn, wat zorgt voor een veilig gevoel. Daarnaast weten zij de mooie plekjes wat zorgt voor een bijzondere ervaring.

  Wanneer je in de zoekmachine ‘Egypt Tailor Made Day Tours’ intypt, komt de website en het Tripadvisor profiel van Walid naar boven. Je zou hem vrijblijvend kunnen mailen en je vragen stellen. Deze beantwoordt hij graag.

  Cancellen kan natuurlijk, maar is in de meeste gevallen niet nodig. Vorig jaar lazen we ook overal dat het gevaarlijk zou zijn, maar daar hebben we werkelijk niets van gemerkt. Prachtige stad, vriendelijke mensen.

  Veel plezier met de voorpret! Ik hoor het graag als ik nog ergens mee kan helpen.

  Groeten,

  Robin

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>