Bourgondisch genieten in avontuurlijk Zweden

In Dalarna (Midden-Zweden) ontmoetten we afgelopen zomer de familie Meersman. In de zomer van 2018 besloten Davy en Evi, samen met hun kinderen Maité, Marie-Lou en Maurinne, het drukke leven in België vaarwel te zeggen; ze kochten een oud schoolgebouw in één van de mooiste en meest toeristische regio's van Zweden. The Mangévie was geboren!

Ik word persoonlijk altijd erg blij om dit soort avontuurlijke mensen te ontmoeten. Mensen die hun hart volgen, die niet blijven dromen over een ander bestaan maar het ook daadwerkelijk doen! Er poppen dan direct allerlei vragen in mijn hoofd op. Hoe was het om te emigreren? En waarom kozen jullie voor Zweden? Hoe vonden de kinderen het? Dat vraagt dus om een interviev met Davy en Evi. Onder het genot van een Belgische wafel -en in het bijzijn van hun twee honden Moppi en Mill- vertellen ze ons uitgebreid over hun prachtige avontuur!

the mangevie wafelcafe

the mangevie belgische wafels

the mangevie speeltuin

Allereerst zijn we benieuwd hoe jullie leven eruit zag in België?

In België hebben we een heel druk leven gehad. We waren allebei zelfstandig ondernemer. Evi had een lunchzaak in Antwerpen en ik was loodgieter en elektricien. Deze twee zaken brachten enorm veel stress met zich mee en het kostte ons veel tijd, waardoor we niet veel overhielden voor elkaar of voor onze drie dochters.

Davy en Evi Meersman van The Mangévie

In de zomer van 2018 besloten Davy en Evi het drukke leven in België vaarwel te zeggen

Hoe kwamen jullie op het idee om naar Zweden te emigreren?

In de zomer van 2018 hebben we besloten om wat tijd vrij te nemen voor een broodnodige pauze. We maakten plannen voor een familie-uitstapje in onze caravan. In het verleden hadden we altijd al Italië of Frankrijk bezocht, maar deze keer waren we toe aan iets anders. Dus besloten we om acht weken lang door Scandinavië te reizen. Denemarken, Zweden en Noorwegen lagen op onze route. Door de rust en de prachtige natuur die we daar tegenkwamen, werden we verliefd op deze landen.

Terug in België realiseerden we ons dat we ons hart hadden verloren aan Zweden, met een glas wijn in de hand, genietend van de avondzon, en dromend van een ander leven. Onze beslissing werd genomen en zo begon de zoektocht naar een nieuwe plek. Al snel kwamen we een oude school tegen die te koop was, in een van de mooiste en meest toeristische regio’s van Zweden. Gemakshalve waren de eigenaren ook Nederlandstalig, wat betekende dat ze gemakkelijk antwoord konden geven op alle vragen die we hadden: vragen over het leven in Zweden, niet in de laatste plaats over de scholing van onze kinderen. Zij zijn immers onze topprioriteit!

Familie Meersman van The Mangévie in Zweden

In oktober zijn we in het vliegtuig gestapt om daar 5 dagen te blijven. Al snel werd duidelijk dat dit een “once in a lifetime” kans was. Er was zoveel te zien en te doen in de omgeving! Een plek waar je kunt genieten van vier echte seizoenen. Warme, lange zomeravonden, de herfst met zijn prachtige kleuren, bessen en paddenstoelen, en echte winters met sneeuw en ijs. De temperaturen zijn zeer aangenaam in de zomer en de frisse winters zijn vrij mild door de droge en zeer zonnige, heldere dagen.

En hoe reageerden jullie kinderen op jullie plan/idee?

Onze twee jongste dochters waren in de wolken en konden niet wachten om te vertrekken. Onze oudste dochter daarentegen was iets minder enthousiast. Zij was dan ook al 15 jaar en had zeer veel moeite met het verlaten van vrienden, familie en het stadsleven. Zij woont nu bij haar opa en oma in België. We hebben uiteraard nog heel veel contact en ze komt bijna alle vakanties naar ons hier in Zweden.

Hoe zagen jullie eerste paar maanden in Zweden eruit?

Zeer spannend. Aangezien Evi met de twee jongste dochters reeds in april 2019 verhuisde. Davy bleef achter en verhuisde pas in december 2019. Dit om alle lopende zaken in België af te handelen. Evi daarentegen stortte zich volledig op het Zweedse papierwerk om onze emigratie in goede banen te leiden. Tijdens die periode hebben we ook enorm veel prospectie gedaan naar alles wat er hier in de directe omgeving te beleven valt. Zowel in de zomermaanden als tijdens de wintermaanden.

the mangevie things to do

En waren jullie kinderen snel gewend in hun nieuwe omgeving, nieuwe school, andere taal?

De meisjes gingen direct naar de Zweedse school. Geen Nederlandse taal meer, dus direct ondergedompeld in Zweedse taal en gewoontes. Maar dat ging hun zeer goed af. Lekker warm eten elke dag, heel veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. De taal ging er ook in als een spons en we kunnen nu reeds zeggen dat ze al volwaardige Zweedjes geworden zijn. Dus hier stonden we echt wel van te kijken omdat dit toch één van onze grootste angsten was. Maar dit viel dus reuze goed mee. Ze willen ook niet meer terug naar België…

The Mangévie was vroeger een schoolgebouw, hoe zien we dit nog terug in het huidige interieur?

We hebben zoveel mogelijk originele accenten behouden in het schoolgebouw. Zo ontbijt je bijvoorbeeld nog steeds in een klaslokaal waar zelfs het originele schoolbord nog hangt. Ook alle tafels en stoelen hier zijn schoolmeubels. Wat het zeer leuk maakt uiteraard… We hebben ook veel diploma’s en oude schoolfoto’s ophangen in onze receptie.

the mangevie oud klaslokaal

the mangevie klaslokaal

the mangevie bb

En komen er wel eens ‘leerlingen’ langs om te kijken hoe hun voormalige school er nu uitziet?

Ja hoor. Op zich allemaal mensen op leeftijd aangezien de school lang geleden sloot. Maar dan komen de verhalen wel boven, duiden ze aan waar ze vroeger zaten in de klas en wordt er al wel eens een traantje weggepinkt.

Hoe belangrijk is goed eten voor jullie en hoe zien we dit terug in jullie B&B?

We proberen steeds zo vers mogelijke en lokale producten te gebruiken. Er mag ook geen hongergevoel meer zijn na een bezoekje aan The Mangévie. We bieden dan ook een lekker en gevarieerd ontbijt aan en men kan steeds ons grillhuisje boeken waar we een groot buffet aan vers vlees en groentjes voorzien. Uiteraard hoort daar een lekker Belgisch biertje of wijntje bij want we blijven als Belgen toch Bourgondiërs…

The Mangévie, een prachtige verbastering van Mangé (eten) en Vie (leven). En de voornaam van Evi komt er mooi in terug.

the mangevie davy grillen

the mangevie grillhuset

the mangevie grillhouse

the mangevie grill-inrichting

the mangevie diner in kas

Welke plannen hebben jullie voor de komende jaren met The Mangévie?

We hebben net onze hottub en sauna afgewerkt en dit bleek afgelopen zomer al een succes te zijn. Dit wordt nu in het najaar aangevuld met een luxe boomhut. Hier kan je dan in slapen en dit combineren met de wellness en een grillavond. Pure luxe in de prachtige Zweedse bossen. Verder staat er nog een pizzaoven op het programma met een eetruimte in onze schuur. Hier plannen we dan leuke avondjes te bieden aan onze klanten. Verder hebben we ook nog het oude badhuisje gekocht naast onze school. Hier gingen de kinderen vroeger hun wassen. Plan is om hier ook een vakantiewoning van te maken. Kortom, we blijven bezig….

the mangevie sauna

Tot slot: wat vind je het fijnst van wonen in Zweden?

Het kalmere tempo van leven hier. De rust die de natuur hier biedt en de pracht van alle vier uitgesproken seizoenen. Ook is alles zo fijn geregeld, zoals de school voor kinderen en alles wat daarbij komt zoals vervoer, warme maaltijden zijn helemaal gratis tot 21 jaar, dokter, tandarts, beugel ook, en in Zweden staan kinderen centraal en dat vinden we heel belangrijk want als je kinderen gelukkig zijn, ben je dat zelf ook.

En wat mis je aan het leven in België?

Eigenlijk niet zo veel. Uiteraard onze vrienden en familie. Maar een lekker pakje frieten uit het frituur of een cafeetje met vrienden op zondagmiddag missen we soms wel…

Zelf The Mangévie bezoeken?

Geniet tijdens de meivakantie of zomervakantie bijvoorbeeld zeven dagen (of meer) op The Mangévie terwijl je alles wat Dalarna te bieden heeft verkent! En als je tussendoor even wilt uitrusten van alle activiteiten ga je lekker met een biertje of wijntje in de prachtige tuin zitten. De kinderen vermaken zich op de trampoline of het voetbalveld, of spelen met de geiten, konijnen, kippen en eenden terwijl mama en papa een boek lezen in de zon of genieten van een heerlijke lunch of fika in ons zomercafé.

Maar ook in de winter is een bezoek aan The Mangévie de moeite meer dan waard. Je begint de dag met een uitgebreid ontbijt met lokale producten en ga er vervolgens op uit om de echte winter te beleven. Voel de kou in je gezicht tijdens een husky slede tocht en geniet van een warme lunch in een boshut. Verken het bos op sneeuwschoenen en geniet van een echte Zweedse fika. Ga op elandensafari en ‘s avonds gezellig grillen in het Zweedse grillhuisje van The Mangévie. Vul de rest van de dagen met schaatsen op een bevroren meer of bezoek Orsa Grönklitt en combineer alpineskiën met een bezoek aan het roofdierenpark met beren, tijgers, wolven en ijsberen. Ontmoet de kerstman in Tomteland of breng een dagje met een sneeuwscooter door of maak een wandeling in het natuurreservaat Styggforsens en geniet van de winter!

Zweedse Winter Experience

Geniet van Dalarna op zijn best tijdens de wintermaanden in The Mangévie.

The Mangévie winterexperience ZwedenWinterexperience in Zweden

Meer informatie over The Mangévie vind je op www.themangevie.com. En wil je meer weten over de Zweedse regio Dalarna, kijk dan op de website van Visit Dalarna.

the mangevie boerderij

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>