Op pad met Camptoo

Kamperen op een vaste plek is passé; roadtrips met een camper zijn helemaal hot! In de afgelopen 5 jaar groeide het aantal geregistreerde campers in Nederland met ruim 40%. De meeste kampeervoertuigen staan echter gemiddeld 48 weken per jaar stil. Dat zette Martijn Peeters aan het denken en niet veel later zette hij Camptoo op.

martijn petersAirbnb on wheels is een uniek deeleconomieplatform voor caravans en campers. Daar wilde Reishonger uiteraard meer over weten. We spraken met Martijn Peeters, mede-oprichter van Camptoo. Hij heeft vroeger veel gebackpackt in onder andere Mexico, Alaska, Hawaii, Egypte en China. De laatste jaren is hij echter verslaafd geraakt aan reizen met een camper.

Martijn zeg hierover:

We vinden het heerlijk om nog steeds die vrijheid van het backpacken te voelen, alleen dan met iets meer comfort sinds we een zoontje hebben. Zo reisden we al met een camper door de Rocky Mountains en door de Algarve met z’n drieën: heerlijk!

Hoe is het idee van Camptoo ontstaan?

In het voorjaar van 2014 zaten mijn mede-oprichters (Joep Roebroek en Roel Sadza) en ik er een beetje doorheen. We hadden een deelplatform voor studieboeken met duizenden actieve gebruikers dat niets opleverde en het geld was bijna op. Het was tijd voor een flinke brainstorm op de heide en we wilden een camper huren voor dat weekend. Echter bleek dat niet eenvoudig. Campers waren alleen te huur voor minimaal een week en huurbedragen van meer dan € 800,- bleken geen uitzondering. Dat terwijl er zoveel campers bij mensen op de oprit stonden. Het idee was geboren: waarom verhuren eigenaren hun camper niet gewoon op het moment dat ze deze toch niet gebruiken? In plaats van een weekend weg te gaan, zijn we met eigenaren van campers in gesprek gegaan en hebben we Camptoo opgezet. We hadden zelf geen achtergrond in de reisbranche dus die kennis hebben we van elders gehaald. Jaap van der Linden (directeur kampeerreizen ANWB), Omri Amir (oprichter Easytobook) en Tessa aan de Stegge (travel trendwatcher) zijn onze vaste adviseurs.

Martijn Peeters met zijn zoontje op reis

Martijn Peeters met zijn zoontje op reis

Op welke doelgroep richten jullie je?

Op vrijheidszoekers! Iedereen die erop wil trekken en ‘s ochtends zelf wil bepalen waar je die nacht zal slapen: vrijheid, met de zekerheid dat je altijd je eigen huisje bij je hebt. Van jongeren die de backpack omwisselen voor de ultieme roadtrip, tot gezinnen of stellen waarbij de kinderen al het huis uit zijn. Van vrienden die naar een festival gaan tot outdoor liefhebbers voor een bergvakantie. Van wielerfanaten die de Tour de France bezoeken tot families die naar camping gaan of jongeren die een waanzinnige surftrip gaan ervaren. Een paar dingen hebben Camptoo’ers gemeen: we houden van avontuur, samen genieten en met respect voor de spullen van elkaar de ultieme vrijheid beleven.

kampeervakantie met Camptoo

Beleef jouw ideale kampeervakantie met Camptoo

Hoeveel campers en caravans bieden jullie aan via jullie platform?

Op dit moment bestaat het aanbod bij Camptoo uit meer dan 550 campers, vouwwagens en (sta)caravans te huur. Dit is het grootste aanbod van campers en caravans in de Benelux. En wat ik zelf het tofst vind, het is vooral het meest diverse aanbod: van een back-to-basic 30 jaar oude buscamper of een Volkswagen T2 busje tot superluxe integraalcamper uit 2016.

Hoe kunnen mensen hun camper verhuren via jullie?

In het kort: als eigenaar maak je een advertentie aan op onze website. Je bepaalt zelf de prijs (we helpen je hierbij), upload foto’s van je camper en 5 minuten later is je advertentie klaar. Daarnaast kan je kiezen of je het voertuig zelf zal uitgeven of via een van onze service stations. Een service station is een camper of caravan verhuur bedrijf waarmee we samenwerken, in Nederland maar bijvoorbeeld ook in Spanje. Zij zijn als geen ander in staat om de huurder te begeleiden en ze kunnen in het geval van schade dit direct herstellen. Zodra de advertentie is gepubliceerd, kan je aanvragen gaan ontvangen en bepaal je altijd zelf óf en aan wie je verhuurt. Nadat er is geaccepteerd, kan de huurder de aanbetaling doen en is de boeking definitief.

Camptoo levert de contracten, overdrachtsdocumenten en staat voor je klaar op het moment dat er op reis iets gebeurt. Wij regelen wat er op dat moment nodig is: van het vinden van de dichtstbijzijnde garage t/m vervangend vervoer. Wanneer het voertuig weer terug is gebracht bij de eigenaar, helpen wij hem bij het laten repareren van de schade en het papierwerk. Zo weet je als eigenaar zeker dat je de camper weer in goede staat terug krijgt.

de camper roadtrip helemaal in opmars!

De camper roadtrip is helemaal in opmars!

Je kunt ook mede-eigenaar van Camptoo worden. Kan je iets meer vertellen over jullie crowdfunding campagne?

Dat Camptoo binnen twee jaar al zo’n succes is hadden we niet durven dromen. We hebben dit natuurlijk samen met al onze (ver)huurders gecreëerd. Om alle Camptoo’ers mee te laten delen in het succes, zijn we een crowdfundcampagne gestart. Zo kan iedereen mede-eigenaar worden. Camptoo heeft uiteindelijk 293 nieuwe mede-eigenaren, die samen € 656.750 euro hebben gecrowdfund. Het volgende doel is om de 1.000.000 te behalen, zodat we Camptoo ook in Zweden en de UK kunnen gaan opzetten.

Welke groei zie je voor Camptoo de komende jaren?

Ons doel is dat in 2020 2% van alle campers en caravans in Europa via Camptoo gedeeld worden. Wat dat betreft is ons aanbod van 550 campers en caravans echt pas het begin: Er zijn in totaal meer dan 100.000 campers geregistreerd in Nederland en meer dan 4.5 miljoen campers en caravans in Europa! In 2016 zijn er 10x zoveel mensen via Camptoo op reis geweest dan in 2015. Dat betekent dat we op schema liggen en we deze groei nog even mogen doorzetten om ons doel voor 2020 te behalen.

Groei aantal campers in Nederland

Zijn er meer partijen in Nederland die hetzelfde doen als jullie?

In Nederland zijn er na ons nog twee partijen gestart die eigenlijk hetzelfde willen aanbieden. In Nederland zijn dat Goboony en Bed&Wheels; internationaal lijken er bijna maandelijks nieuwe spelers bij te komen. Zo bestaan er al camper deelplatformen in Frankrijk, Duitsland, Australië en de VS.

Waar onderscheiden jullie je van t.o.v. de concurrentie?

We zijn als eerste gestart en we hebben het voordeel van een eigen in-house ontwikkelingsteam, waardoor we direct alle feedback van onze gebruikers kunnen implementeren en de website supergoed werkt. Daarnaast staan we klaar met ons inhouse customer support team, mocht er toch iets mis gaan. Zo hebben gebruikers een superervaring wat ze doorvertellen en we gewoon harder groeien. Wat ook een verschil is, is dat we een landelijk dekkend netwerk van service stations bieden.

Bollenvelden bij Noordwijk

We gingen onlangs zelf op pad met een camper van Camptoo

Wat doen jullie aan marketing / PR om camptoo nog meer bekend te maken in Nederland?

Veel van onze online marketing is via Google en Facebook. Maar offline zijn we ook vaak te zien op beurzen of evenementen gerelateerd aan de kampeer community. Daarnaast zijn er ontzettend veel bloggers die het gemak van Camptoo uitvinden en hier over schrijven. Zoals jullie onlangs met Reishonger gingen roadtrippen in Nederland. Daar zijn we dan ook ontzettend dankbaar voor!

Meer informatie over Camptoo

Lees de avontuurlijke verhalen van medekampeerders op de Camptoo Blog. En op Facebook vind je de nieuwste campers die aangeboden worden en kun je reisverhalen lezen van mede-Camptoo’ers.

Zelf de vrijheid van een campervakantie ervaren? Huur een unieke camper of caravan van een particulier met Camptoo!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>