Op pad met Witty Walks

Ga je binnenkort naar Ierland? Denk dan eens aan de Nederlandse Cathelijne. Met haar bedrijf Witty Walks verzorgt Cathelijne stadswandelingen door Dublin, rondleidingen door de vallei van Glendalough en wandelingen door de Wicklow Mountains. Wij spraken haar over de grote liefde voor Ierland, haar inspirerende YouTube video's en de grootste vooroordelen over Ierland.

Witty Walks, een introductie

Eerst even voorstellen: Cathelijne de Wit-Peijs, geboren in 1983 te Etten-Leur. In Nederland werkte Cathelijne als communicatiemedewerker in de theatersector en de zorg. Toen ze 15 jaar geleden voor het eerst in Ierland kwam was ze meteen verliefd. De rijke cultuur, schitterende natuur en vriendelijke mensen hebben haar hart voorgoed gestolen. Het plan om in Ierland te gaan wonen was er al langere tijd, maar het heeft tot het voorjaar van 2015 geduurd tot het daadwerkelijk zo ver was.

Stadswandeling Dublin

Stadswandeling Dublin.

Heb je een achtergrond in de reisbranche?
“Ik heb totaal geen achtergrond in de reisbranche. Reizen was iets dat ik als hobby deed. Nadat ik als 19 jarige backpacker in Australië en Nieuw-Zeeland geweest ben, had ik de smaak te pakken. Mijn favoriete plekken tot nu toe zijn Maleisië, Costa Rica en IJsland.”

Hoe is het idee van Witty Walks ontstaan?
“De liefde die ik heb voor Ierland wil ik graag met anderen delen. De laatste keer dat we in Ierland op vakantie waren, 2 maanden voor onze verhuizing, kwamen er een aantal vrienden langs. Ik heb hen mijn favoriete plekken van Wicklow laten zien. Onderweg vertelde ik over de geschiedenis en de natuur van het gebied, net als een tour guide. Toen wist ik, dit is wat ik wil doen.”

Wicklow Mountains met privégids Cathelijne

Wicklow Mountains met privégids Cathelijne.

En kan je vertellen over de trips die je aanbiedt?
“Ik bied Nederlandstalige tours aan door Wicklow en Dublin. De stadswandeling door Dublin is het populairst. In 2 à 3 uur lopen we door de binnenstad langs de belangrijkste bezienswaardigheden en vertel ik over de geschiedenis van de stad, de Ierse cultuur en geef ik tips voor leuke bezienswaardigheden, restaurants en cafés. De tours door Wicklow zijn meer op de natuur gericht. De Wicklow Mountains zijn een heus wandelwalhalla. Wandelingen worden afgestemd op de conditie van de klant: van korte wandelingen tot meerdaagse lange wandelingen”

“In de vallei van Glendalough is er behalve veel natuur ook veel geschiedenis te vinden. De goed bewaarde kloosterruïnes hebben een interessante geschiedenis en er zijn heel veel mooie legendes die over deze plek gaan. De perfecte combinatie tussen natuur en cultuur.”

Welke doelgroep probeer je met Witty Walks te bereiken?
“Ik richt mij op Nederlandstalige mensen. Dat kunnen toeristen zijn, maar ook zakelijke bezoekers, studenten of Nederlanders die in Ierland wonen. Ondanks dat Nederlanders en Belgen over het algemeen erg goed Engels spreken, merk ik toch dat ze het fijn vinden om in hun eigen taal te worden rondgeleid. Ook vinden ze het leuk om te horen hoe ik het leven in Ierland ervaar.”

Connemara National Park Ierland

Connemara National Park

Top 3 Ierland

We zijn ook erg benieuwd naar jouw persoonlijke drie must-sees van Ierland.

“Laat ik beginnen met het gebied waar ik zelf woon, de Wicklow Mountains. De eerste keer dat ik hier kwam, reed ik vanuit de drukte van Dublin de bergen in. Ongelofelijk hoe dicht dit natuurgebied bij de stad ligt. Je raakt nooit uitgekeken op Wicklow. Het is hier zo gevarieerd en er valt zo veel te ontdekken. Uitgestrekte vlaktes vol varens en heide, prachtige valleien, zwarte meren, talloze stroompjes en riviertjes en altijd wel de kans om een hert, schaap of berggeit tegen te komen.”

“Een van mijn andere favoriete gebieden in Ierland zijn de schiereilanden in het zuidwesten. De meeste mensen kiezen hier voor een bezoek aan de Ring of Kerry, maar ik zoek het liever een schiereiland verder. Beara is kleiner en in mijn ogen ook mooier dan zijn beroemde buurman. De Healy Pass die dwars over het eiland loopt, is één van de mooiste autoroutes (of fiets, als je een beetje sportief bent) van Ierland. Ook het schiereiland Dingle is een bezoekje meer dan waard. Hier vind je, naast spectaculaire natuur en ruige kliffen, bijzondere overblijfselen uit het verleden.”

Galway is een van de gezelligste steden van Ierland. In het kleurrijke centrum hangt een bijzonder ontspannen sfeer en het barst er van de gezellige pubs en restaurants. Vanuit Galway zit je zo in Connemara National Park, een prachtig natuurgebied. Neem een kijkje bij het sprookjesachtige Kylemore Abbey, beklim één (of meer) van de Twelve Bens of maak een ritje op een Connemara Pony.”

Ierland op social media

Je bent ook actief op social media om Ierland en Dublin te promoten bij Nederlandse toeristen?
“Een aantal jaar geleden ben ik op Facebook de pagina ‘Reizen door Ierland’ gestart. Op deze pagina deel ik mijn eigen reisfoto’s uit Ierland. Ik hoopte op 100 volgers, maar inmiddels heb ik bijna 1200 likes. Verder ben ik actief op YouTube. Iedere laatste vrijdag van de maand komt er een nieuwe aflevering van Hartje Dublin online. Dit is een kort filmpje waarin ik een aantal van mijn favoriete plekken van Dublin laat zien.”

Wicklow Mountains

Wicklow Mountains.

Wat zijn de grootste vooroordelen over Ierland?
“Toen ik mensen vertelde dat ik naar Ierland zou gaan verhuizen, was de meest gegeven reactie ‘maar daar regent het toch altijd?’ Heel vermoeiend en bovendien niet waar. Het regent wel vaker dan in Nederland, maar gek genoeg valt er in het gebied rondom Dublin gemiddeld minder regen. De buien zijn hier lichter en het klaart ook vaak snel weer op. Aan de westkant van Ierland regent het meer dan in het oosten, maar ook daar heb je genoeg zonnige dagen.”

“Een tip: ga nooit uit van het weer waar je mee wakker wordt. Het kan van het ene op het andere moment omslaan en het weer is hier lastig te voorspellen. Zorg altijd dat je een laagje extra aan of uit kan trekken en vergeet je regenjas én zonnebril niet!”

“Een ander vooroordeel is dat Ieren altijd dronken zijn. Begrijp me niet verkeerd, ze houden van een drankje, maar ze zitten niet bij het ontbijt al aan de Guinness. In Temple Bar zie ik wel regelmatig mensen ’s ochtends aan het bier zitten, maar dat zijn eigenlijk altijd toeristen.”

dublin guinness

Tips voor reizen naar Ierland

Tot slot, heb je nog handige tips voor het boeken van een reis naar Ierland / Dublin?

  • Vliegen vanaf Brussel Zaventem is vaak goedkoper dan via de Nederlandse vliegvelden.
  • Boek je vliegtickets ruim van te voren, last minute aanbiedingen naar Ierland komen zelden voor. De tickets worden vlak voor vertrek alleen maar duurder.
  • Abonneer je op de nieuwsbrieven van Aer Lingus en Ryanair. Hier staan vaak aantrekkelijke aanbiedingen in.
  • Guesthouses en B&B’s zijn de populairste overnachtingsplaatsen in Ierland en dat is niet zo gek want de prijs/kwaliteitsverhouding is meestal erg goed. Toch is het leuk om ook eens op een andere manier te overnachten. In de zomer kan je bijvoorbeeld in Dublin op de campus van Trinity College slapen. Verder zijn er door het hele land kastelen en vuurtorens te vinden waarin overnacht kan worden.
Ontdek het oosten van Ierland met een lokale Nederlandse gids.

Ontdek het oosten van Ierland met een lokale Nederlandse gids.

Zelf op pad met Witty Walks?

Bekijk het mooie aanbod van op www.wittywalks.com en volg het laatste nieuws op facebook. Daarnaast is Cathelijne ook actief op social media om Ierland en Dublin te promoten bij Nederlandse toeristen. Haar facebookpagina ‘Reizen door Ierland’ heeft al 1200 fans en via haar YouTube kanaal is vorige week de vierde aflevering van het programma ‘Hartje Dublin’ online gekomen.

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>