Nice to stay in Umbrië

Femke en Remco zijn twee maanden geleden naar Umbrië verhuisd, met hun dochtertje en hun baby van zes weken oud. Ze zijn daar voor zichzelf begonnen: ze hebben een goede website waar je authentieke en sfeervolle vakantiehuizen vindt. Wij spraken met Femke over hun vertrek uit Nederland en de aankomst in Italië. En welke uitdagingen ze daarbij allemaal tegenkwamen.

Femke en Remco zijn naar Umbrië verhuisd

Hoe kwamen jullie op het idee om naar Italië te vertrekken en waarom Umbrië?

Wij kwamen al jaren in Umbrië, omdat mijn ouders hier wonen. Zij hebben hier een ruïne verbouwd tot een schitterend huis met drie appartementen. Daarnaast managen ze projecten voor anderen die een huis in Umbrië willen verbouwen en daarnaast doen zij ook de verhuur. Zij naderen inmiddels de leeftijd dat ze het wat rustiger aan willen doen en hebben wel eens aangegeven dat er genoeg werk voor ons ligt.

Toen ons tweede kindje op komst was, hebben we eens goed nagedacht wat we voor ons gezin wilden. De combinatie van de natuur, de rust, het klimaat, de vriendelijke bevolking en natuurlijk de mogelijkheid om voor onszelf te kunnen beginnen, hebben ons over de streep getrokken om deze stap te zetten.

Hoe regel je zoiets en waar verblijf je in het begin?

We hebben een hele hectische periode achter de rug. Ik was zwanger op het moment dat we besloten om te gaan.. en dan begint de voorbereiding. Huis in Nederland verhuren of verkopen in een periode dat de huizenmarkt helemaal op z’n gat ligt? We hebben ons huis te koop gezet met de hoop dat het voor ons vertrek verkocht zou worden. De vierde bezichtiging was het raak, wat een geluk! Geen zorgen over huurders, een hele opluchting. In Umbrië hebben we een huis kunnen huren voor een periode van een jaar. Daarna moeten we beslissen of we blijven en dan een nieuw huis zoeken of dat we teruggaan. Momenteel “logeren” we nog in een van de appartementen van mijn ouders, maar over vier weken trekken we in een schitterend huis met zwembad dat net verbouwd is.

Toen we zekerheid hadden over het huis in Umbrië hebben we onze werkgevers ingelicht over onze plannen. Heel moeilijk, want allebei hadden we een leuke uitdagende baan. De grootste stappen hadden we toen gezet, no way back! Maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken, internationale verhuizing geregeld. Gelukkig hebben we een opslag kunnen vinden voor de eerste maanden in een oud pand vlakbij ons nieuwe huis. De verhuizer kon wel pas drie weken later dan gepland komen vanwege het immense pak sneeuw dat hier in centraal Italië lag. Maar goed dat we vlak voor vertrek nog een 4wd hebben gekocht, want anders hadden we helemaal niet bij het huis van mijn ouders kunnen komen…

Zijn jullie ook tegen problemen aangelopen?

We merken dat je eigenlijk heel veel tijd moet hebben om zo’n stap goed voor te bereiden.. en dat hadden wij niet echt met een peuter van drie en een pasgeboren kindje. Bijvoorbeeld is het goed leren van Italiaans erbij ingeschoten, we hebben keuzes moeten maken. Wij hebben ervoor gekozen om eerst hard te werken aan ons bedrijf. Als we weer wat tijd kunnen maken, is Italiaans leren het eerste wat we gaan doen. Straks spreekt onze dochter van drie nog beter de taal dan wij!

Al is het pas sinds kort dat jullie er wonen, wat missen jullie het meest?

Het allermoelijkste vonden we het achterlaten van familie en vrienden en die missen we dan ook het meest. Natuurlijk is Skype heel fijn, maar wel heel anders dan elkaar echt zien. Wij wonen hier aardig afgelegen, dus we hebben ook moeten wennen dat er geen winkel op de hoek zit, je hebt hier overal de auto voor nodig en bent minstens een half uur weg voor een kleine boodschap. Dus we moeten hier plannen en zeker met twee kleine kinderen!

Waarom Nice2Stay? En wat is er bijzonder aan de vakantieverblijven?

Zowel Remco als ik werkten in Nederland in de online reisbranche en we wilden alle twee graag voor ons zelf beginnen. Een goede website neerzetten met kleinschalig, kwalitatief aanbod van vakantiehuizen en appartementen. Op onze website Nice2Stay plaatsen we eerlijke beschrijvingen, veel foto’s en informatie over de streek. Natuurlijk is er al een aantal grote sites met veel huizen, maar daar kon ik nooit vinden wat ik zocht. Of er was zoveel keuze, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Wij geloven in een nichemarkt, specialist worden over de streek.. en daarvan zijn er nog niet zoveel. En dan is het natuurlijk geweldig als je er zelf woont, op zoek naar de leuke stijlvolle huizen met een eigen verhaal, de mooie plekjes.. maar ook straks even langsgaan bij onze gasten als ze op vakantie komen. De huizen die wij nu in ons portfolio hebben liggen allemaal maximaal op een uur rijden afstand.

De accommodaties zijn zowel van Italiaanse als van buitenlandse eigenaren, we worden via via benaderd of we iets voor hen kunnen betekenen. Maar we willen ook zelf gericht op zoek gaan. Belangrijk is om een huis uitvoerig te bezichtigen en veel door te spreken met de eigenaren, bijvoorbeeld over de ontvangst van gasten, de schoonmaak en de extra services die wij kunnen bieden. Denk hierbij aan een privé kok, die in een vakantiehuis in Umbrië een heerlijk diner komt bereiden of een basisboodschappenpakket bij aankomst, zodat je niet meteen naar de supermarkt hoeft te rijden.

Wat is het bijzondere van de streek waar de vakantiehuizen liggen?

Umbrië ligt in het hart van Italië en grenst in het noorden aan Toscane. Het landschap van Umbrië is groen, heuvels, riviertjes, middeleeuwse dorpen en steden waar het lijkt of dat de tijd heeft stilgestaan. Je kunt er heerlijk eten voor weinig. Een bekend internationaal evenement is het jazzfestival Umbria Jazz, waar ieder jaar wereldberoemde artiesten optreden. Ook wordt er in de stad Perugia een internationaal chocoladefestival gehouden, dat vele chocoladeliefhebbers trekt. Andere mooie steden zijn Gubbio, Assisi, Arezzo en Spoleto.

Wat is er voor bezoekers nog meer te beleven in de regio?

Umbrië is de enige regio in Italië zonder kuststrook, maar heeft wel fraaie meren. Zo nodigt het grote en idyllische Trasimeno-meer uit tot waterfietsen, surfen en het maken van boottochtjes naar de drie eilanden in het meer. De regio staat verder bekend om zijn goede keuken met heerlijke zwarte en witte truffels die in pastagerechten en bruschetta worden gebruikt.

Hoe is het klimaat bij jullie?

De zomers kunnen zeer warm zijn en de winters koud, dat hebben we gemerkt toen we hier in februari aankwamen. Ook het voor- en najaar zijn ideaal voor een vakantie in Umbrië vanwege de aangename temperaturen en de weinige toeristen.

Zijn jullie al een beetje geïntegreerd?

Nog niet echt. We hebben natuurlijk al wel wat contacten met huiseigenaren en daarnaast gaat onze oudste dochter Fenna naar het dorpsschooltje, dit is wel de manier om mensen uit het dorp te leren kennen. Ook gaat Remco voetballen in het plaatselijke voetbalteam.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We gaan heel hard werken om er een succes van te maken, hopelijk gaat dat lukken en zeggen we over een jaar tegen elkaar dat we hier willen blijven. Dan zullen we moeten kijken waar we willen gaan wonen, hier in het landelijke Umbrië of wellicht iets meer in de bewoonde wereld in de buurt van een stad. Onze oudste dochter is officieel leerplichtig in Nederland als ze vijf wordt, dus dan moeten we definitief besluiten of we emigreren naar Italië.

Komen jullie nog wel eens in Nederland?

We hebben alle twee alvast één ticket geboekt, om goede vrienden en familie op te zoeken. Natuurlijk kijken we hier al naar uit, maar we gaan pas na het hoogseizoen. Eerst nog genoeg werk aan de winkel.

Hebben jullie tips voor anderen met vertrekplannen?

Gewoon doen!

Martijn
  1. Henry - Recreatiewoning.nl zegt:

    Leuk artikel. Umbrië is ook echt een aanrader. Authentiek en kan zich wat betreft schoonheid meten met Toscane. Toch is dit deel van Italië minder bekend bij de toeristen. Een vakantiehuis huren in deze regio is dan ook een prima idee.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>