Naar Val Gardena deze zomer

Reishonger spreekt met Christina Demetz, pr- en marketingmanager van Val Gardena, over hoe het coronavirus is aangepakt, de huidige situatie ter plaatse en wat jou als vakantieganger nou eigenlijk te wachten als je deze zomer naar het hart van de Dolomieten afreist. Het is het eerste interview van een serie van artikelen met vakantiebestemmingen waar je (straks) als toerist weer welkom bent.

Het feit dat Oostenrijk vanaf dinsdag 16 juni 2020 de grenzen met Italië volledig heropent, stelt Val Gardena eindelijk weer in staat om gasten uit Europa te verwelkomen. Dit is een belangrijke stap op weg naar normaliteit en vrijheid van reizen.

Val Gardena ligt in het hart van de Dolomieten (Italië) en is een echte hotspot voor actieve en culturele vakanties. Deze vallei met drie karakteristieke dorpjes staat bekend als een wandel- en skigebied met prachtig uitzicht. Verblijven kan in of nabij S. Cristina (Santa Christina), Selva Gardena (Wolkenstein) of Ortisei (in het Duits beter bekend als Sankt Ulrich). Het succes voor een mooie (na)zomervakantie in de Italiaanse Alpen? De ruimte en de ideale combinatie tussen inspanning en ontspanning.


Sankt Ulrich - Ortisei op 1.236 meter hoogte

Ortisei is het grootste dorp van de vallei en wordt door haar houtsculpturen internationaal erkend

S. Cristina - Santa Christina op 1.428 meter

Rustig S. Cristina op 1.428 meter hoogte

Hoi Christina, wie ben jij en hoe heb jij de afgelopen periode ervaren?

Mijn naam is Christina Demetz. Ik werk al bijna 30 jaar voor de lokale toeristenindustrie. Mijn man had het virus en is 12 dagen lang ziek geweest. Mijn twee kinderen hadden allebei een dag hoofdpijn. Ik had echter geen symptomen. Uit de coronatest bleek dat mijn man en kinderen het virus wel hadden en antistoffen vertoonden. Ik ben daarentegen negatief getest, wat betekent dat ik niet in aanraking ben gekomen met het virus. Ik vind dat interessant, aangezien ik onbeschermd bij hen woonde. Er werd mij verteld dat ik waarschijnlijk zo’n goed immuunsysteem had dat het virus niet kon doordringen.

De corona-pandemie was een surrealistische situatie, die ik soms zelfs midden in de nacht als een nachtmerrie voelde. Plots stond de wereld stil en sowieso onze vallei. Maar tegelijkertijd was de lockdown ook een bezinningsmoment en goed om te heroriënteren. Er was al de vraag of het hectische tempo van onze tijd nodig is? Ik hoop dat we er allemaal van hebben geleerd.

Maar waar ik me grote zorgen over maak, is het plastic afval dat nu is ontstaan. Vóór de corona-pandemie hebben we veel kleine maatregelen ingevoerd ten gunste van het milieu. Nu met de pandemie stapelt het afval van gezichtsmaskers en rubberen handschoenen zich op. Ik hoop echt dat deze snel niet meer nodig zijn en dat we alle inspanningen om onze natuur te beschermen kunnen voortzetten.

val gardena zomer

Hoe is de situatie in Val Gardena geweest sinds de corona-uitbraak?

Op 10 maart stopten de liften vanwege de corona-pandemie. Dit betekende dat het winterseizoen abrupt eindigde. Daarna was er tot begin mei een totale lockdown: je kon alleen boodschappen doen voor eten. Anders mocht je niet eens gaan wandelen. Dat was een surrealistische situatie, vooral omdat er vlak daarvoor nog veel geskied werd.

In Val Gardena greep het virus snel om zich heen en dit leidde ook tot veel sterfgevallen binnen drie weken: ongeveer drie per dag in plaats van de gebruikelijke twee per week. Omdat het virus zo wijdverbreid was, volgde de bevolking de regels zeer strikt op, zodat de situatie na drie weken kalmeerde en er vervolgens geen gevallen meer waren.

val gardena lente

Immuniteitstests en epidemiologisch onderzoek

Twee initiatieven van de afgelopen weken hebben tot doel de gezondheid van iedereen verder te verzekeren en er is aanzienlijke nationale en internationale steun aan gegeven. In april vond een SARS-CoV-2 immuniteitstest plaats: 962 mensen tussen 6 en 88 jaar werden getest en 49% daarvan was positief. Dokter Simon Kostner, die het project volgde, zegt dat dit betekent dat ze immuun moeten zijn voor het virus. Deze gegevens werden vervolgens ondersteund door twee onafhankelijke instituten in Innsbruck.

De gegevens zijn ook bevestigd door middel van een anonieme enquête die is ontworpen voor mensen die in het toerisme werken. Een goede 2.251 mensen, ofwel 20% van de bevolking, antwoordden; op basis van hun antwoorden en symptomen is het zeer waarschijnlijk dat 48,78% het virus heeft opgelopen. Daarom stellen deze statistische gegevens die het onderzoek ondersteunen ons in staat om aannemelijk te maken dat er een groepsimmuniteit zou kunnen bestaan ​​in Val Gardena, wat het welzijn van onze gasten en dat van de lokale bevolking bevordert.

val gardena

Toeristen weer welkom in Val Gardena

De toeristenindustrie wordt natuurlijk erg hard getroffen. Gedurende deze maanden heeft de hele bevolking niet alleen op volle snelheid gewerkt om maatregelen te nemen om de gezondheid van de mensen en de lokale bevolking op de best mogelijke manier te beschermen, maar heeft ze ook met passie en toewijding gewerkt aan de voorbereidingen voor het zomerseizoen. De paden zijn opgeruimd, de bloembakken staan ​​volop in bloei en de berghutten, hotels, restaurants en winkels staan ​​klaar om iedereen die van onze vallei houdt te verwelkomen, op zoek naar een beetje rust en kalmte in de zomer, weg van de drukte van de stad.

Zuid-Tirol is een nieuw, veilig dagelijks leven ingegaan. We zijn erg blij om vanaf 16 juni weer gasten te mogen verwelkomen. Dit is ons werk. Het was voor ons erg belangrijk om al het mogelijke voor te bereiden, zodat onze gasten en de lokale bevolking zo goed mogelijk beschermd zijn. Daarom hebben we onze leden getraind in webinars over beveiligingsmaatregelen en hebben we gezamenlijke bestellingen gedaan van hygiëne- en beveiligingsartikelen.

Wat staat reizigers precies te wachten?

Val Gardena heeft veel berglandschap: elk logeerbed heeft maar liefst 7.000 vierkante meter ruimte tot haar beschikking. En door toegangsregelingen wordt voorkomen dat er mogelijk te veel mensen aanwezig zijn. In de zomer mag het daarom geen probleem zijn om de veilige afstand van 1 meter aan te houden. Als deze minimale afstand niet kan worden aangehouden, moet wel gezichtsbescherming worden gedragen. En in supermarkten moeten alle medewerkers en klanten wegwerphandschoenen dragen.

Alle activiteiten in de openlucht, zoals wandelen, fietsen, hardlopen of klimmen, zijn toegestaan. En ook accommodaties, winkels, bars en restaurants en kabelbanen die de veiligheidsmaatregelen kunnen naleven, zijn geopend. Lees hier meer over de beschermende maatregelen in Val Gardena: maatregelen in de Dolomieten.

val gardena corona zomervakantie

Heb je specifieke vragen over je vakantie naar Val Gardena deze zomer? Of ben je er toevallig en heb je nog aanvullingen voor andere vakantiegangers? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>