More Africa NGO & Guesthouse

More Africa is een school voor kinderen met een beperking op Zanzibar. Wij spraken met de oprichtster Ellen van Beers. Zij geëmigreerde in 2015 naar Tanzania om dit prachtige project op te starten. Wij spraken Ellen over haar school More Africa, over het leven op Zanzibar en over Sustainable en Community Based Tourism.

Ellen van Beers More Africa

Hoe vrijwilligerswerk je leven kan veranderen

Ellen van Beers werd op 2-2-1987 geboren in Hoogeloon. Na haar MAVO is ze SPW (sociaal pedagogisch werk) gaan studeren in Eindhoven en werkte ze op een terrein voor mensen met een verstandelijke beperking. Na het afronden van deze opleiding wou ze verder gaan studeren, maar voordat het zover was ging ze op 19-jarige leeftijd voor het eerst alleen op reis. Ellen ging naar Thailand en heeft daar zes weken vrijwilligerswerk gedaan bij de Thai Child Development Foundation. Deze ervaring heeft Ellen compleet veranderd. Ze voelde zich thuis en wist dat ze hierin graag verder wilde. Echter, een HBO-opleiding afronden was ook geen overbodige luxe. Ellen heeft in Nijmegen SPH Duaal gestudeerd en werkte daarnaast in de geestelijke gezondheidszorg. Iedere vakantie gebruikte ze om vrijwilligerswerk te doen.

Hoe ben je op Zanzibar terechtgekomen?

Doordat Ellen op verschillende plekken vrijwilligerswerk deed, zag ze de positieve kanten, maar ook de negatieve kanten van vrijwilligerswerk. Ellen zamelde voor al haar reizen geld in en wilde dan ter plekke iets doen voor het project of de lokale community. Altijd iets duurzaams, waar men voor langere tijd wat aan heeft. Echter, als jonge Hollandse meid werd er ook wel eens misbruik gemaakt. Het geld bleef hangen in de zakken van de projectleider, opleidingen werden niet gestart, of niet afgemaakt etc.

Dat kan beter dacht Ellen. Hierop startte zij in 2010 “Stichting Kwagala”, om het iets gemakkelijker te maken om projecten financieel te kunnen ondersteunen. Kwagala betekend “liefde”. Dit is de naam die Ellen kreeg tijdens haar vrijwilligerswerk in Oeganda. Stichting Kwagala verwierf al snel een ANBI status en Ellen ging op vrije dagen op markten en braderieën staan om “haar” projecten aan het grotere publiek te presenteren.

Tijdens één van deze presentatie ontmoette zij Anneloes Roelandschap. Anneloes is oprichtster van Chako Zanzibar. Chako is een ‘social enterprise’ die afval omtovert tot de mooiste kunst en creaties. Zij empoweren vrouwen zichzelf te ontwikkelen en in hun kracht te staan. Anneloes was op zoek naar vrijwilligers, aangezien Chako zich destijds in de opstartfase bevond. Ellen is toen in haar eigen vakantie naar Zanzibar gegaan en heeft zelf enkele weken meegedraaid op dit fantastische project. Ze werd verliefd op de mensen en de cultuur, maar zag ook met eigen ogen waar de knelpunten zaten. Er waren (en zijn) geen faciliteiten voor mensen met een beperking, de gezondheidszorg is zeer minimaal en het niveau van scholing is laag.

Bij terugkomst in Nederland kon Ellen haar draai niet meer vinden. Ze besloot om de mogelijkheden te gaan ontdekken om zelf een NGO (Non-Governmental Organization) te starten op Zanzibar. In die tijd werd Ellen gevraagd de wereldhulpmarkt van de vakantiebeurs te gaan organiseren. Alle inkomsten die hiermee verworven zouden worden, konden rechtstreeks naar het project gaan. Dit was uiteindelijk de start van “More Africa”.

Ellen is tussen 2013 en 2015 ongeveer zes keer naar Zanzibar gereisd. Ze is gesprekken aangegaan met ministeries, overheden en andere expats. Na één jaar bleek dat er mogelijkheden waren om een NGO te starten. Na twee jaar is Ellen geëmigreerd. Haar appartement verkocht (middenin de crisis met enorm veel verlies), alle spullen verkocht en met letterlijk de laatste euro’s van de verkoop van haar auto, een enkeltje Zanzibar geboekt.

Wat houdt More Africa precies in?

More Africa biedt speciaal onderwijs, fysiotherapie, dagbesteding, medische zorg en training aan kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. “Momenteel werken we met 25 kinderen in de leeftijd van 1 tot 22 jaar. Bijna al onze kinderen worden door hun beperking niet toegelaten op de reguliere overheidsscholen.”

more-africa

En wat spreekt je het meeste aan in je werk?

“Toen ik nog in Nederland werkte, liep ik heel erg tegen het feit aan dat het werken in de zorg meer administratie omvatte dan daadwerkelijk het werken met de mens. Zorgpersoneel werd wegbezuinigd wat de veiligheid en sfeer op de afdelingen niet ten goede kwam. Ik kon voor mijn gevoel daar niet de zorg bieden die cliënten/patiënten nodig hadden of verdienden. Juist deze dingen zijn op Zanzibar wel mogelijk. Er is hier niemand die zegt dat een cliënt maar 20 minuten fysiotherapie kan krijgen en daarvan 5 minuten aan rapportages besteed moeten worden. Al heeft iemand een uur nodig, dan krijgt iemand een uur. De hele methodieken van vraaggericht werken, kijken en luisteren naar de cliënt, klinken erg mooi, maar in werkelijkheid komt daar in Nederland natuurlijk weinig van terecht. Ik wil niet negatief klinken, maar hier liep ik zelf wel enorm tegenaan.”

zanzibar_school

“Hier op Zanzibar halen we onze kinderen dagelijks zelf op en brengen we ze ook weer thuis. Al die tijd kunnen we de volle aandacht voor de kids hebben. We kijken naar wat de kinderen nodig hebben, passen onze doelen aan op hun mogelijkheden en behoeftes en bespreken dit met de ouders. De ouders zijn een belangrijk onderdeel van ons werk. Ieder kwartaal nodigen we de ouders uit en houden we een meeting waarin voor de ouders belangrijke onderwerpen besproken worden. We laten de ouders zien wat hun kinderen geleerd hebben en daarnaast is het ook gewoon een gezellig samenzijn.”

Hoe is het om op Zanzibar te leven?

“Laten we eerlijk zijn; het leven van een expat op Zanzibar is moeilijk. Zeker als jonge blanke vrouw is het niet altijd makkelijk. Je wordt niet snel serieus genomen, je moet echt vechten voor je plekje, en opgeven is geen optie. Wanneer je naar Zanzibar op vakantie gaat is het eiland fantastisch. Lekker weer, mooi strand, lieve mensen, iedereen is behulpzaam, mooie bezienswaardigheden, afwisseling tussen safari op het vasteland van Tanzania en de rust op Zanzibar, en daarbij de perfecte plek voor de mooiste foto’s te schieten. Het geeft je een gevoel van vrijheid.”

zanzibar-stranden

Waarom zouden mensen zeker moeten langskomen?

“Wanneer je naar Zanzibar komt, is het perfect om je reis te combineren met een safari op het vasteland. Dagelijks kun je met een klein vliegtuigje de perfecte safari-experience aangaan. Je kunt je safari bijvoorbeeld bij ons boeken. Je wordt ‘s morgens opgehaald, naar het vliegveld gebracht en in een kleine twee uur stap je op de landingsbaan binnen in het National Park uit. Soms vlieg je een extra rondje omdat er een giraffe op de landingsbaan staat. Er zijn veel verschillende opties; van budget tot meer luxe. Van een dag tot een week (of langer). Zeker een échte aanrader om de Big 5 te spotten en daarna lekker uit te rusten op Zanzibar.”

Mijn persoonlijke favoriet op Zanzibar is “Nakupenda Sandbank”. Deze zandbank ligt voor de kust van Stone Town. In ongeveer 30 minuten vaar je daar naartoe. Het uitzicht is prachtig, je kunt er lekker zwemmen en zelfs ook snorkelen. Een heerlijke seafood barbeque maakt je trip compleet.

Zanzibar Stone Town

Stone Town, ook wel Zanzibar Town genoemd, is de hoofdstad van het eiland Zanzibar

“Een must-do als je naar Zanzibar gaat is het bezoeken van Stone Town. De hoofdstad van Zanzibar, Stone Town, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Iedere cultuurliefhebber kijkt zijn ogen uit in deze diverse stad met vele Arabische invloeden. We raden mensen altijd aan om Stone Town te bezoeken met een gids. Deze gids kan je alles vertellen over de rijke geschiedenis van Zanzibar, wat voor een groot deel wordt gekenmerkt door slavenhandel. Je wordt meegenomen naar de voormalige slavenmarkt, de Anglicaanse kerk, het House of Wonders, het oude Arabische Fort en het geboortehuis van Freddy Mercury (Queen). Al wandelend krijg je alles te zien waar Zanzibar voor staat. Op de grootste markt van de stad, de Darajani, zal je ontdekken waarom Zanzibar bekend is voor haar specerijen. Ook breng je hier een bezoek aan de vlees- en vismarkt. De vis wordt een paar keer per dag vers binnengebracht door lokale vissersmannen en wordt geveild op de visveiling. Daarna begint de grote verkoop in de vele kleine winkeltjes die Stone Town rijk is.”

De smalle straatjes van Stone Town Zanzibar

“Stone Town bestaat uit een labyrint van kleine, smalle straatjes. Al struinend door de kleine steegjes, vind je de mooiste souvenirs, zie je kinderen spelen en mannen “bao” spelen. Dit is een lokaal spel wat veel gespeeld wordt. Verder is het natuurlijk erg leuk om Zanzibar op een andere manier te ontdekken, bijvoorbeeld door het bezoeken van lokale initiatieven, zoals ons project, een lokale kleermaakster, pottenbakker etc. Een lokale kookcursus doen waar je bijvoorbeeld chapati leert maken, zijn de échte bezienswaardigheden als je het échte Zanzibar wilt leren kennen.”

Hoe kunnen mensen jullie financieel ondersteunen?

“More Africa werkt met studiebeurzen. Al onze kinderen kunnen financieel ondersteund worden. Onze sponsoren ontvangen ieder kwartaal een nieuwsbrief en info over “hun” kind. Daarnaast is het ook mogelijk om te verblijven in ons guesthouse, More Africa Guesthouse. We hebben tien kamers, een restaurant en een heerlijk verkoelend zwembad. Het is ook mogelijk om werkvakanties bij ons te doen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om wat te betekenen, dan kan dit! Je kunt niet direct werken met de kinderen ivm onze policies, maar je kunt wel jou steentje bijdragen om je vakantie meer sustainable te maken! Wanneer je een werkvakantie bij ons doet ontvang je 10% korting op je verblijf. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om je eigen fundraiser te doen, om op die manier een steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld een benefietdiner, cupcakes verkoop etc.”

more-africa-project

Vertel eens iets meer over More Africa Guesthouse?

“We bieden tien kamers met allen een eigen badkamer. Daarnaast hebben we een restaurant waar je heerlijk kunt eten en kunt genieten van een lekkere verse juice of een cocktail. Neem een verkoelende duik in ons zwembad of doe een potje beachvolley. We hebben een heerlijke plek voor een kampvuur en een muziekje ‘s avonds. Wanneer je bij ons verblijft als gast, doneer je door je verblijf rechtstreeks aan de school voor kinderen met een beperking.”

guesthouse_More_Africa

“Een bijzonder extraatje is dat in ons guesthouse enkele mensen met een beperking werken. We zijn momenteel bezig met het opzetten van een 18+ training, waarin mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking worden opgeleid om te werken binnen bv het bijhouden van de tuin, housekeeping, de bar of keuken. Wij vinden namelijk dat iedereen, ondanks afkomst, mogelijkheden of onmogelijkheden een plek in de community verdient. Op deze manier hebben onze jongeren een zinvolle dagbesteding, kunnen ze voor zichzelf een inkomen genereren en proberen we het taboe op beperkingen in de community te verkleinen.”

support_local_tourism_africa

Sustainable tourism en Community Based Tourism zijn belangrijke pijlers binnen jullie guesthouse. Hoe vertaalt zich dat?

Er zijn verschillende dingen die wij doen binnen het werken met responsible, sustainable en community based tourism:

Bewustwording creëren: More Africa biedt rondleidingen aan op het terrein waar we mensen informeren over ons werk, maar ook over de do’s en dont’s van het toerisme. We zullen proberen de mensen bewust te maken van deze zowel positieve als negatieve effecten van het toerisme. Op deze manier proberen we de negatieve effecten te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plastic flessen, rietjes etc. Maar ook aan het feit dat je niet zomaar een foto kan maken van mensen. Hier gelooft men namelijk dat een deel van de ziel achterblijft in de foto. We raden daarom altijd onze mensen aan, om te vragen of ze een foto mogen maken.

Responsible tourism: een ander belangrijk punt is het uitdelen van snoep, ballonnen, bellenblaas etc aan kinderen. Wanneer je dit doet, houd je een bedelcultuur in stand. Bedenk dat jij niet de enige bent die zoiets doet. Na jou komt er weer een ander en je houdt daardoor dit gedrag in stand. We raden daarom altijd aan mensen aan om, wanneer je wat wilt doen, te geven aan een organisatie die het eerlijk kan verdelen.

Duurzame ontwikkeling: More Africa werkt met duurzame ontwikkelingsdoelen. More Africa wil in 2020/2021 een workshop openen waar lokale volwassenen met een beperking de ruimte krijgen om hun beroep uit te oefenen. In ruil daarvoor leren ze onze kinderen hun beroep. Ook willen we een fietsenwinkel openen waar onze jongeren fietsen kunnen opknappen, die vervolgens in ons guesthouse aan toeristen kunnen worden verhuurd.

Local food: More Africa Guesthouse biedt een voortreffelijk restaurant, dat inkomsten zal genereren voor More Africa NGO en waar onze 18+ jongeren met een beperking een plek hebben om zich te ontwikkelen.

local-made-products

Handmade: Zanzibar heeft geweldige ambachtslieden die prachtige en unieke producten maken. More Handmade is een onderdeel van More Africa en werkt samen met die geweldige mensen en samen creëren, ontwerpen en kopen we onze artikelen en producten. Alle ambachtslieden krijgen een eerlijke prijs voor hun werk en inzet. Daarnaast hebben we een eigen kledinglijn: Share the love! We maken 2 identieke kledingitems. Wanneer je er één koopt, gaat het tweede item naar een kind in het dorp toe.

Werkvakanties: More Africa Guesthouse biedt werkvakanties aan waarbij ontmoetingen tussen de lokale bevolking en bezoekers uit andere delen van de wereld worden aangemoedigd. We willen mensen in gesprek laten gaan en van elkaar laten leren.

Ook op Zanzibar heeft men te maken met COVID-19. Wat merk je hiervan? En welke regels/richtlijnen zijn er voor toeristen die Zanzibar willen bezoeken?

Op 18 maart zijn alle scholen gesloten. Per eind juni zijn alle scholen weer open gegaan. Die tijd heeft Ellen zelf ook in Nederland doorgebracht. “Eind april is de overheid van Tanzania van de ene op de andere dag gestopt met het geven van updates met betrekking tot corona. Om eerlijk te zijn was ik best huiverig om terug te gaan. Ze kunnen wel roepen dat Tanzania/Zanzibar corona-vrij is, maar ik wilde het eerst wel eens met eigen ogen zien, en “aanvoelen”. Ik ben vanaf 1 juli terug en ik durf met een gerust hart te zeggen dat hier echt alles oké is. Het voelt goed, je merkt niet dat mensen ziek zijn en ook de speciaal ingerichte covid-hospitals zijn leeg.”

“Er zijn een aantal richtlijnen wanneer je naar Tanzania/Zanzibar wilt reizen. Vanuit een aantal landen moet je kunnen aantonen dat je een negatieve covid-test hebt gehad, van max 72 uur oud. Ook is een medical health insurance verplicht. Omdat Tanzania/Zanzibar vanuit Nederland nog een code oranje land is, is dit vaak lastig, aangezien de meeste verzekeringsmaatschappijen dan geen dekking bieden. Daarom raden wij (bijvoorbeeld onze vrijwilligers) aan om gebruik te maken van de Special Isis verzekering. Deze heeft een brede dekking en is zeker voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen (voor zowel de korte als langere termijn) erg fijn.”

Tot slot: als mensen willen overnachten bij jullie, waar kunnen zij boeken?

“We zijn vindbaar op Booking.com en Tripadvisor, maar voor de beste deals kun je rechtstreeks bij ons boeken via info@more-africa.com. Voor meer informatie kun je kijken op www.more-africa.com.”

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>