Medallo Social Hostal

Medellin staat bekend om allerlei dingen. De meeste zijn niet zo positief: Pablo Escobar en zijn drugskartel, gevaarlijke wijken, ontvoeringen van de FARC, … Toch is er de laatste jaren veel veranderd en kan ik je vertellen dat Medellin een hoop prachtige dingen te bieden heeft.

De lokale bevolking, de ‘paisas‘, zijn ongelofelijk vriendelijke mensen, met veel trots babbelen ze over hun stad die in een prachtig dal ligt. Ze verwelkomen je in Colombia, of je nu Spaans spreekt of niet, ze willen dat de toeristen zich hier thuis voelen. Bij velen is dat ook direct het geval, net als bij de Belgische Lien Van den Broek, want ze is er nog steeds. Hieronder haar bijzondere verhaal!

Medellin vanaf Comuna 13

Medellin gezien vanaf Comuna 13

Dromen en voetstappen van morgen

Na een reis door Colombia, inmiddels drie jaar geleden, besloot ik het jaar erna terug te keren. Ik wilde er iets opstarten. Samen met Magali, mijn hartsvriendin in België, besloten we geld in te zamelen en samen te werken met een liefdadigheidsinstelling in Medellin. Met een mooi budget trokken we naar Medellin en startten we het restaurant ‘Lili a la carta’ op. Dit in samenwerking met de lokale liefdadigheidsorganisatie ‘Sueños y huellas del mañana’ (wat ‘dromen en voetstappen van morgen’ betekent). Deze organisatie helpt kinderen die in gevaarlijke situaties leven en meisjes met een problematisch verleden. Ze hebben elk hun eigen verhaal, denk aan ex-drugsverslaafde meisjes, of meisjes die op hun 14e zwanger zijn geworden na een verkrachting en nu een kindje op moeten voeden. Het zijn onder andere deze meisjes die in het restaurant werken. Het restaurant geeft de organisatie de mogelijkheid zelf geld te verdienen en niet steeds terug te vallen op giften. Ook is het voor de meisjes een manier om wat geld te verdienen en hun leven een nieuwe kans te geven. Magali heeft geholpen met de opstart en ikzelf heb er bijna een jaar als vrijwilliger gewerkt om het restaurant draaiende te houden. Ik heb er mijn Spaans geleerd, de moeilijke en arme kant van Medellin gezien, veel mensen leren kennen en mijn hart verloren.

Tegen het einde van mijn verblijf vond ik dat de dames van ‘Sueños y huellas del mañana’ wel klaar waren om het volledig over te nemen, maar het deed pijn om dit project achter te laten. In een drietal weken heb ik het idee gekregen om een hostel te koppelen aan het restaurant, het business-plan gemaakt, een investeerder gevonden…. En voila, ik was er klaar voor! Niet teveel denken, gewoon doen!

Medellín Plaza de San Antonio, torso de Mujer (La Gorda) de Fernando Botero

Medellín Plaza de San Antonio, torso van Botero

Medallo Social Hostal

Na twee maanden België, geregel voor het werk, mijn huis, vrienden en familie, ben ik teruggekeerd naar Medellin. Vlakbij het restaurant en in het echte authentieke down-town Medellin kon ik de voormalige kantoorruimte van ‘Suenos y huellas’ inpalmen voor mijn hostel! Ik huur het pand en heb hulp gekregen van een stille investeerder en de foundation om dit hier te kunnen opstarten. Ik ben vooral blij met de ligging: geen betere plaats dan het centrum voor een hostel. Bijna alle hostels bevinden zich in de “deftige” toeristische wijken, maar mijn hostel biedt een authentieke ervaring in downtown Medellin, in La Comuna 10, La Candelaria!

Medellin is een bruisende stad met leuke stukken natuur, lokale dansplaatsen, een bar waar de locals naar tango luisteren en zingen. Bij ons geniet je van de heerlijke buren, Don Gustavo op de hoek die altijd wel wil babbelen, avocado’s voor 20 cent, musea, theater, een gratis zwembad en een uitkijkpunt over de stad waar je heerlijk kan wegdromen.

Mijn hostel ‘Medallo Social Hostal’ biedt zelfs meer dan dat. Ik wilde meer doen voor Medellin dan het centrum wat populairder maken of mensen naar het restaurant brengen. Ik ben op zoek gegaan naar organisaties die actief zijn in het centrum en heb met elk van hen een “op maat”- pakketje samengesteld om aan te bieden aan mijn reizigers.

receptie medallo social hostal

Het grote welkom in Medallo Social Hostal

hostel medellin reishonger

In de keuken kan je zelf koken of wordt een heerlijk ontbijtje voor je klaargemaakt

hostel medellin

Heerlijke, kleurrijke bedden in een dorm van vier, voor een goede nachtrust

Give back to the country you travel in

Met de slogan ‘Give back to the country you travel in’ liegen we niet. Je kan bijvoorbeeld een boer gaan helpen die te oud is om in zijn tuin te werken. Een namiddagje chirospelletjes spelen met meisjes die geplaatst zijn in een instelling omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen. Bij ons kan je Medellin leren kennen, de kracht en pracht en authenticiteit en je kan je steentje bijdragen aan de pijnpunten die het heeft, aan wat het verleden hier heeft achtergelaten.

In de toekomst wil ik graag locals aannemen om het over te nemen. Het samenwerken met locals is een uitdaging. Om dingen met hen te regelen, dat de afspraken worden nagekomen, dat blijft de grootste uitdaging want voor hen gaat alles op ‘tiempo Colombiana’. Als het niet vandaag is, is het morgen misschien. Mijn tips voor anderen met grootse plannen is om het gewoon te doen. Niet teveel nadenken en alles komt wel goed!

Ik heb er in ieder geval mijn hart verloren, misschien binnenkort jullie ook 😉
Lien Van den Broek, Medellin

Medellin metro cable

Openbaar vervoer op z’n best, de mensen geraken snel op hun werk, voor ons een fijn ritje!

Medellin Comuna 13

Medellin Comuna 13

De kleuren van het centrum vind je terug in vele vormen

De kleuren van het centrum vind je terug in vele vormen

Foto’s: Theo Molenaar en Lien Van den Broek

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>