Puur IJsland bij Lamb Inn

Verliefd op IJsland zijn we al, niet alleen op de prachtige natuur maar vooral ook op de innemende locals die het ruige landschap bewonen en kleur geven. Neem Karl Jónsson, eigenaar van Lamb Inn, een typische 'homestay' in het nog onontdekte noorden van IJsland. We spraken met hem terwijl we genoten van het beste lamsvlees ter wereld!

Karl Jónsson is getrouwd met Guðný Jóhannesdóttir en samen hebben zij 5 kinderen; Rebekka 19, Árdís 18, Haukur 16, Skirnir 14 en Halli van 2 jaar oud. Zijn vader was een vakbondsleider, zijn moeder verzekeringsagente. Karl is erg actief in de IJslandse gemeenschap, zo coachte hij het vrouwen nationale basketbalteam, diverse jeugdteams en was hij drummer bij een bekende band in IJsland.

Karl Jónsson

Karl Jónsson, zijn vrouw Guðný Jóhannesdóttir en hun 5 kinderen.

Vandaag de dag is Karl – naast het dagelijkse werk in de Lamb Inn – een bevlogen voorzitter van de Akureyri Countryside Touris board en bestuurslid van Visit North Iceland marketing board. Het voornaamste doel van beide toerismebureaus is het promoten van het magische Noordelijk IJsland als een prima alternatief voor het toeristische zuiden. Een van de speerpunten is om de lokale luchthaven van Akureyri geschikt te maken voor het ontvangen van internationale vluchten vanuit het Europese vasteland. De overheid heeft onlangs besloten hier werk van te gaan maken zodat we binnen 1 tot 2 jaar een directe verbinding hebben tussen Akureyri en Europa, hetgeen een enorme boost zal geven aan het toerisme in Noordelijk IJsland.

Lamb Inn

Lamb Inn Farmhouse, een unieke homestay in het onontdekte noorden van IJsland.

Lamb Inn

Lamb inn 20 year. De Lamb Inn ligt op nog geen 10 minuten rijden van Akureyri. Samen met zijn schoonvader Johannes en naaste familie hebben ze in 1996 de boerderij omgevormd tot guesthouse en restaurant. Dit jaar bestaat het bedrijf dan ook 20 jaar!

Het is een typisch familiebedrijf waarbij de oudste kinderen in de twee hoogseizoenen (winter en zomer) helpen. Daarnaast werken er in het hoogseizoen nog zo’n 15 mensen uit de omgeving. De gemeenschap bestaat uit nog geen 1000 mensen en is vooral bekend vanwege de goede kwaliteit melk die er geproduceerd wordt; 10% van alle melk en 95% van alle kaas op IJsland wordt hier gemaakt. Aangezien de winters hier bijzonder streng kunnen zijn is de gemeenschap geheel zelfvoorzienend.

Lamb Inn farmhouse

Lamb Inn farmhouse.

Een bezoek aan The old Farmhouse op het terrein van Lamb Inn toont hoe de mensen in 1800 leefden. Karl kan hier uitgebreid over vertellen dus vergeet hier bij een bezoek aan de Lamb Inn niet naar te vragen!

Lamb Inn is located in one of the most flourishing agricultural areas in Iceland.

Vernieuwend

We vragen naar mogelijke uitbreiding van de Lamb Inn, aangezien de komende jaren het toerisme in Noord IJsland enorm zal gaan toenemen. Karl is hier heel duidelijk over. “Uiteraard willen we als onderneming graag doorgroeien, om zo te kunnen voldoen aan de grotere vraag aan betaalbare accommodaties in IJsland. Maar dit mag niet ten koste gaan aan de unieke uitstraling en kleinschaligheid waar we als Lamb Inn voor instaan”.

Lamb Inn serveert bijvoorbeeld ontbijt met producten van het eigen land, de medewerkers geven rondleidingen over de boerderij en ‘s avonds schuift Karl graag aan tafel bij zijn gasten als zij meer willen weten over IJsland en de Lamb Inn.

Karl Lamb Inn

Karl snijdt ons een overheerlijk stukje lamsvlees van eigen boerderij.

Lamb Inn Travel

Twee jaar geleden is Karl een eigen touroperator begonnen. Enerzijds om zijn gasten wat extra te bieden bij een verblijf op de boerderij, anderzijds om het noorden van IJsland meer op de kaart te zetten. Langzaam maar zeker wordt het aanbod van leuke activiteiten en bezienswaardigheden uitgebreid. Zo wordt er door Karl’s team gewerkt aan een ‘bier tour’, zowel 6 daags (waarbij je bierbrouwerijen in Reykjavik en het noorden van IJsland gaat bezoeken) als dagtours (alleen Akureyri).

We call North Iceland the „Micro brewery region.

bier IJsland

Vandaag de dag zijn er elf brouwerijen in IJsland.

Erg populair is de Arctic Easter tour, waarbij je 6 dagen lang ‘the Arctic North’ verkent. Het is een combinatie van lokaal eten, cultuur en winterse activiteiten als snowhiking, skiën en sneeuwscooter rijden.

IJsland mensen

Er wonen maar 330.000 mensen in IJsland waarvan meer dan de helft in Reykjavik en omgeving.

Top 3 bezienswaardigheden in IJsland

Als we vragen naar Karl’s favoriete top 3 ‘hotspots’ op IJsland moet hij lang nadenken. Niet om iets te kunnen bedenken, integendeel. Karl vindt het bijna onmogelijk om drie favorieten te kiezen, er is zo ontzettend veel te zien en te doen op het eiland. Maar na enig aandringen van onze kant durft hij zich toch te wagen aan een top 3 bezienswaardigheden in IJsland:

Ásbyrgi
Een van de mooiste plekjes op IJsland volgens Karl. Het heeft volgens hem iets magisch, iets bovenaards. De omgeving zorgt voor een stukje innerlijke rust die je nergens anders op aarde zult vinden.

Ásbyrgi IJsland

Asbyrgi is zonder twijfel Karl’s meest geliefde parel van de IJslandse natuur.

Lake Myvatn
Mývatn is een meer in het noorden van IJsland en ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Hier vind je natuurlijke thermische baden, geisers en gigantische kraters. In dit landschap zijn een aantal afleveringen van de bekende serie Game of Thrones opgenomen.

Lake Myvatn IJsland

Natuurlijke thermische baden van Lake Myvatn.

Goðafoss waterfall
Goðafoss waterfall in de Bárðardalur valley staat ook hoog op Karl’s lijstje. In deze prachtige vallei Hier is zijn vader geboren. Karl komt hier nog vaak genieten van de indrukwekkende watervallen. Ook biedt hij vanuit Lamb Inn toertochten aan naar dit overweldigende gebied!

Goðafoss watervallen in IJsland

Een van Karl’s favoriete plekjes op IJsland, de Goðafoss watervallen. We hoeven denk ik niet uit te leggen waarom…stunning!

Karl sluit het interview stellig af:

North Iceland is a fast growing tourist destination. We are great alternative to the crowded south. We offer warm welcome to our guests, we are proud of what we do and we are genuine both as hosts and from the nature point of view.

Lamb Inn

Ook het onontdekte noorden van IJsland bezoeken? Hier kan je walvissen spotten vanuit Akureyri, wintersporten in een van de vijf (!) skigebieden, wandelen door het uitgestrekte maanlandschap, paardrijden, vogelspotten, baden in natuurlijke bronnen en genieten van indrukwekkende watervallen. Verder zijn er veel musea, goede restaurants en knusse home- en farmstays zoals de Lamb Inn.

Meer informatie?
Lamb Inn.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>