Goboony – ervaar de vrijheid van een camper!

Veiligheid, ontzorgen en er vooral voor zorgen dat camperaars een onvergetelijke tijd tegemoet gaan. Dat is wat voorop staat bij Goboony, een camperdeelplatform dat zich nog het beste laat omschrijven als de Airbnb voor campers. Reizigers huren campers bij particuliere eigenaren, en Goboony zorgt voor de rest. In 2015 ontstaan vanuit hun eigen behoefte: de eigen campers stonden het grootste deel van het jaar stil en dat is zonde. Reishonger sprak met Mark de Vos, mede-oprichter en CEO van Goboony, over duurzaamheid, toffe camperbestemmingen en andere handige campertips.

“Als de Airbnb voor campers zijn we veel goedkoper dan gewone camperverhuurbedrijven”

Hoe is het idee van Goboony ontstaan?

“In 2011 heb ik zelf met mijn jonge gezin in een camper door Nieuw-Zeeland gereisd. We waren meteen verkocht en hebben bij thuiskomst direct een camper aangeschaft. Zoals bij de meeste camperbezitters stond mijn camper erg vaak stil en dus gaf ik haar mee aan vrienden. Omdat een camper best veel geld kost, besloot ik om mijn camper via Marktplaats echt te verhuren. De aanvragen kwamen snel binnen en al snel was mijn camper volgeboekt van april tot oktober.

Wel miste ik een tussenpartij die de betalingen voor me kon regelen en ook in het contract en dergelijke kon voorzien. Toen ik die niet kon vinden, ontstond het idee van Goboony. Ik heb in 2015 contact gezocht met Foppe, die ik in Nieuw-Zeeland tegenkwam terwijl ook hij met zijn gezin een camperreis aan het maken was, en binnen twee maanden was de website een feit.”

Waar komt de naam Goboony eigenlijk vandaan?

De term ‘Goboony’ is een klein eerbetoon aan Nieuw-Zeeland. ‘In the boonies’ is zo’n typische Nieuw-Zeelandse uitspraak, en het betekent eigenlijk ‘in the middle of nowhere’. Het is zelfs zo dat dit woord een eigen camper term heeft opgeleverd: ‘boondocking’. Dat betekent dat je je camper in de middle of nowhere parkeert, en gewoon gebruik maakt van alle faciliteiten die je eigen camper te bieden heeft. Een camper biedt deze vrijheid. Je kan langer blijven op de mooie plekjes en snel weer vertrekken als het tegenvalt. Met dit idee zijn Mark en Foppe Goboony gestart, om iedereen die vrijheid van een camper te laten ervaren. Let’s Goboony!

interview goboony

Hoe werkt Goboony precies? Welk ‘probleem’ lossen jullie op?

“Goboony is de Airbnb voor campers, ideaal voor campereigenaren die net als ik hun camper maar een paar weken per jaar gebruiken. Binnen een paar muisklikken kunnen ze hun camper op de website plaatsen. Na een aantal verificaties zetten wij de camper online en is de camper door reizigers te boeken.

Voor mensen die eens met een camper op reis willen, bieden we een veel groter aanbod dan dat er voorheen was. Eerst konden mensen alleen terecht bij camperverhuurbedrijven, nu kunnen ze ook terecht bij de buurman om de hoek. Ook zijn de prijzen van particuliere verhuur een stuk lager dan bij een verhuurbedrijf.”

Hoe onderscheidt Goboony zich t.o.v. van de concurrentie?

“We vinden het persoonlijke ontzettend belangrijk, omdat we bovenal camper liefhebbers zijn. We organiseren workshops om goede voorlichting te geven aan iedereen die geïnteresseerd is in het verhuren. En voor wie daar behoefte aan heeft bieden we ook persoonlijke begeleiding aan. Daarnaast kennen we een groot deel van onze community ook echt en staan we altijd voor ze klaar.

Verder bieden we als neutrale tussenpersoon aan alle partijen extra veiligheid wat betreft persoonsgegevens en betalingen, helpen we bij het hanteren van de borg en de (financiële) afwikkeling bij bijvoorbeeld schade of andere problemen.

Naast het verhuren van campers willen we mensen ook graag inspireren op het gebied van reizen met een camper. Want als je eenmaal een camper hebt gehuurd, wat ga je er dan mee doen? We hebben niet alleen een goed gelezen blog, maar hebben ook camperroutes ontwikkeld en meerdere magazines bomvol inspiratie en informatie.”

Wat verwacht Goboony de komende jaren op het gebied van duurzaamheid?

“Een opvallende reistrend is dat mensen zich steeds bewuster worden van de impact van een vliegvakantie. Je hoort steeds meer mensen die last hebben van vliegschaamte. Zij gaan op zoek naar alternatieven en een camperreis is zeker een goede optie. Natuurlijk is een groot deel van die campers nog steeds een diesel, maar die zijn vele malen beter dan een vliegreis. Vooral omdat een vakantie in een eigen land ook ontzettend populair aan het worden is. Mensen willen ook niet meer van hot naar her vliegen, liever doen ze aan slow travel.

Ook een leuke trend: mensen willen ook voor een weekendje weg niet meer hoeven vliegen. Daarvoor in de plaats gaan mensen op microadventure. Een weekendje weg naar bijvoorbeeld de Veluwe, waar ze even helemaal tot rust komen, zonder dat ze daar ver voor hoeven reizen. Daarvoor is een camper ideaal.

Een leuke ontwikkeling is evan. De startup evan bouwt klassieke Volkswagen busjes om tot elektrische campervans en zal deze vanaf komende zomer via ons verhuren. Hiermee spelen zij erg goed in op de duurzame trend die zich momenteel aan het ontwikkelen is.”

klassieke campers goboony

Hoe veilig is Goboony? Aan wie en wanneer betaal je als huurder?

“Alle betalingen lopen via derden. Het geld staat niet op onze eigen rekening en wij kunnen er ook niet bij. We zijn momenteel een van de weinige reisplatformen dat zijn financiën via een externe partij regelt. Dit betekent dat een reis altijd doorgaat en dat de campereigenaar altijd zijn of haar geld krijgt, zelfs al zouden we failliet gaan.

Het gaat eigenlijk als volgt: de reiziger betaalt via ons platform de huursom. De huursom wordt opgeslagen bij een externe partij. Pas wanneer de reiziger met de camper is vertrokken wordt het geld vrijgegeven aan de campereigenaar. De borg blijft in ons beheer (via die externe partij) en wordt, wanneer er geen problemen zijn ontstaan, na de reis terug geboekt naar de reiziger.”

Hoe veilig is Goboony voor de verhuurder? Wat als de huurder iets kapot maakt?

“Dat is geregeld via de borg. De huurder heeft een eigen risico van € 1.000 en moet dit ook als borg storten. Hij kan dit eigen risico en de borg ook verlagen naar € 150. Onze verzekeraar vergoedt dan de eventuele schade aan de campereigenaar.”

Hoelang gaan de meeste huurders met een camper weg?

“Dat verschilt eigenlijk enorm, maar je kunt ze wel opdelen in een paar categorieën. Je hebt huurders die een weekendje weg gaan, mensen die een week op vakantie gaan of 10 dagen. Dan heb je soms ook nog vakanties van drie of vier weken. Regelmatig huren mensen voor een echt lange periode. Zo hebben we eens een gezin gehad dat vijf maanden op reis is geweest.”

Waar gaan camperaars graag naartoe?

“Veel mensen blijven in eigen land. Nederland is zo mooi en er is veel te ontdekken. Ook past het bij de reistrend van nu. Verder zijn ook Frankrijk en Duitsland populair. Noorwegen springt er ook uit. Ik wil er zelf nog graag eens naartoe, terwijl mijn camper er al een paar keer is geweest. Dat hoor ik ook wel eens van andere verhuurders haha.”

The Atlantic Road camper

Over the Atlantic Road met je camper!

Wat is jullie eigen favoriete camperbestemming?

“Voor korte tripjes vinden we het zelf ook leuk om in Nederland op pad te gaan. Navigatie op ‘snelwegen vermijden’ en achter de zon aan gaan! Zo kom je op de mooiste plekken terecht.

Voor de langere reizen vinden we Portugal ook prachtig. De binnenlanden zijn stil en groen, je hebt er prachtige steden en de kust is er zo ontzettend mooi. Het land biedt voor ieder wat wils, je kunt er wandelen en fietsen, cultuur snuiven en lekker eten, vogelspotten, surfen en nog veel meer. Ook gaaf, je kunt in het zuiden op veel plaatsen wildkamperen. Niks fijners dan vanuit je camper zo het strand opstappen of je verstoppen in de bossen. Het land is niet voor niks populair onder camperaars. En ondanks dat je een mooi plekje soms liever niet wil delen met iemand anders, hangt er onder de camperaars een hele leuke sfeer. Of ze nu jongere vanlifers zijn of ouderen die genieten van hun pensioen.”

Wat is het raarste, opvallendste, leukste dat jullie bij Goboony hebben meegemaakt?

“Verschillende bekende Nederlanders huren bij ons een camper, maar zij hebben opvallend vaker een aanrijding. Wij zijn echter heel discreet.”

Wat vinden jullie zelf het leukste aan camperen?

“De vrijheid. Stap in een camper en je kunt gaan waar je wil. Je kunt tijdens je reis meerdere mooie plekken ontdekken en wanneer je het ergens heel mooi vindt, kun je altijd beslissen om te blijven staan. Daarnaast ben je wel altijd van alle gemakken voorzien. Je hebt je keuken, je bed en je toilet gewoon bij je. Ik noem het ook wel eens luxe backpacken.”

camper goboony montenegro

Camperen in Montenegro

Hebben jullie een goede tip voor als je je eerste campertripje wilt gaan maken? Waar moet je echt aan denken?

“Bedenk dat je camper ècht mobiel is, altijd. Ook als je al ergens op een leuk overnachtingsplekje staat, draai je zo de luifel weer in om ‘s avonds even naar een restaurantje te rijden. Dat is niet veel anders dan je auto pakken. Een echte insider tip is misschien dat je altijd boodschappen doet vóórdat je op je eindbestemming arriveert, anders moet je nog wel een keer rijden. Groot voordeel van een camper is trouwens dat je je boodschappen zo van je karretje in je koelkast legt.”

Voor meer info over Goboony, zie: www.goboony.nl

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>