Uitdaging: alle hoofdsteden fotograferen

In vijf jaar alle hoofdsteden ter wereld fotograferen. Dat is de uitdaging van fotograaf Jeroen Swolfs (35), die net de landen in de Pacific erop heeft zitten. Reishonger hoorde hem uit.

Cairo
Tuvalu
Hij kwam een paar weken geleden al even voorbij: de fotograaf die met een camera van de ene naar de andere kant van Tuvalu rende. Dit land en 193 andere mag Jeroen Swolfs (35) bezoeken voor zijn project Streets of the World. “Ik wil een portret van de wereld aan het begin van de 21e eeuw maken,” legt hij uit. “Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen de landen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. En dát is nou juist interessant.”

Drukke straten
Een portret van een land kun je het beste in de hoofdstad maken, vindt Swolfs. En dan het liefst in een drukke straat. In Tuvalu is dat de landingsbaan van het vliegveld en in Bangkok een straat als Sukhumvit Road. En omdat hij graag middenin die drukke straat staat, maakt hij van alles mee. “Zo ben ik in Hanoi drie keer door een brommer aangereden,” zegt hij met een pijnlijk gezicht.

Rijke vent
Als ik hem vraag wie dat dan allemaal moet betalen, antwoordt Jeroen mysterieus: “Een investeerder met een grote liefde voor kunst en fotografie. Hij is nogal een avonturier dus dat aspect van Streets of the World spreekt hem ook wel aan.” En het blijkt dat Jeroen zelf ook water bij de wijn doet. Zo maakt hij onderweg gretig gebruik van Couchsurfing, het netwerk van mensen die reizigers graag een bed of een bank aanbieden.

Basis Bangkok
Voorlopig heeft Jeroen Bangkok als basis voor zijn reizen door Azië en Oceanië. Daarna is hij van plan om achtereenvolgens in Rio de Janeiro (8 maanden), Kaapstad (18 maanden) en Rome (16 maanden) te bivakkeren. Als de reis er eenmaal op zit, wil de fotograaf een expositie en een boek uitbrengen.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>