Het leven in Boa Vista

De Vlaamse Sander (23) woonde in Kaapverdië! Een land dat hij beschrijft als Afrikaans, maar toch niet helemaal. Een bijzonder land, met zijn eigen typische eigenschappen en sfeer. Reishonger sprak met Sander over zijn ervaringen in Boa Vista, het meest oostelijke eiland van de archipel.

420595_10201127870103415_468627045_n

De Vlaamse Sander (23) woonde in Kaapverdië! Een land dat hij beschrijft als Afrikaans, maar toch niet helemaal. Een bijzonder land, met zijn eigen typische eigenschappen en sfeer. Reishonger sprak met Sander over zijn ervaringen in Boa Vista, het meest oostelijke eiland van de archipel.

Sander verbleef op het eiland Boa Vista, één van de grotere eilanden van Kaapverdië. Het dichtstbijzijnde stukje van het Afrikaanse vasteland is het westelijkste puntje van Senegal. Het land kan eerder als tropisch beschouwt worden, met warme winters en hete zomers. Boa Vista is nogal droog, met veel woestijn en stranden. Het is ook een van de armere eilanden in de archipel.

Kaart

Hoe is het leven in Boa Vista anders dan dat in onze lage landen?
De mensen in Boa Vista gaan door het leven met een opvallende ‘no stress’ houding. Het valt meteen op wanneer je je alledaagse dingen, zoals boodschappen, doet: niemand maakt zich druk of is haastig. Je neemt als van nature dezelfde houding aan. Het heeft er gewoon geen zin je druk te maken, omdat iedereen er zo relaxed is.


Bovendien is niemand er verlegen om je aan te spreken, gewoon voor een praatje of om een eindje mee te wandelen. Omdat Boa Vista een redelijk klein eiland is en maar weinig mensen het verlaten, zijn de bewoners telkens benieuwd naar wat je te vertellen hebt over jezelf en de rest van de wereld. Vaak spreken ze je aan in het onverstaanbare Creool, maar wie een woordje Frans, Spaans of Portugees spreekt, kan gemakkelijk een babbeltje maken.

Wat deed je precies op Boa Vista?
Mijn werk op Boa Vista hield in dat ik workshops voor de locals ontwikkelde, en zo nodig ook bijsprong in enkele taallessen. Ook hier viel de ‘no stress’ houding erg op. Participanten doken vaak ten vroegste een half uur te laat op voor de workshops. Dat is er heel gewoon. Daar tegenover stond dan ook dat niemand er om maalde als de workshop een uurtje uitliep.

24660_10201127866303320_931173519_n

Wat is jouw advies aan mensen die Boa Vista willen bezoeken?
Probeer de All-in hotels te vermijden. Zij proberen je immers op hun terrein te houden, waardoor je de echte Kaapverdische manier van leven nooit zal leren kennen. Bovendien zullen de mensen die er werken je herkennen wanneer je het eiland verkent. Omdat ze er van uitgaan dat je genoeg geld hebt om in die dure hotels te logeren, zullen ze je op andere plaatsen ook veel meer aanrekenen. Een goed alternatief is Casa Velha Resort. Dit guesthouse ligt vlakbij de stad en dicht bij één van de mooiste stranden die je er kan vinden.

Iets wat je moet weten is dat door de stijging van het toerisme, er een heel aantal mensen munt willen slaan uit de toestroom van reizigers. Er bestaat een soort van vrije markt waardoor supermarkten kunnen vragen wat ze willen voor hun producten. Het is dus de kunst om de winkels, vaak gerund door Chinezen, te vermijden en te kopen bij de locals, die vaak ook de meest correcte prijzen aanbieden.

De hotels, restaurants en fitnessruimten worden gerund door westerlingen. Tenslotte vind je er ook een hele reeks typisch Afrikaanse souvenirshops (die allemaal ‘No Stress’ heten), die niet per se typisch Kaapverdisch zijn. Er is in feite maar één echte lokale souvenirshop met lokale kunst. Dat winkeltje kan je vinden op de centrale plaats van Sal Rei, Esplanada.

Verder kan je er best van uitgaan dat alle winkels en restaurants op en rond de Esplanada helaas niet gerund worden door lokale bevolking. Enkel het kleine restaurantje (je moet goed zoeken) ‘Blue Marlin’ is gespecialiseerd in Kaapverdische gerechten. Je kan er de typische vis en kipgerechten proeven, die je wegspoelt met een Estrella biertje. Wie graag wel eens iets sterker proeft dan gewone pils, kan een Ego bier drinken. Dit bier kan je best vergelijken met een Vlaamse Duvel.

Wanneer je de kans hebt, probeer dan zelf te koken met de ingrediënten die je vindt op de markt op de Esplanada. De prijzen liggen er wel opvallend hoger dan hier bij ons.

Voor een stuk verse tonijn, serra of tropische vis kan je terecht in de vismijn op het noordelijkste puntje van het eiland. Het is ongeveer een kwartiertje wandelen van het stadscentrum tot aan de vismijn. Hier onderhandel je voor het beste stukje vis, recht uit de zee.

Om 11 uur elke ochtend kan je op de pier terecht om te kijken hoe vissers hun waren binnenbrengen en aanprijzen.

923201_10201127863863259_1830023912_n

Wat is er te doen voor de nachtraven onder ons?
Het nachtleven op Boa Vista is op zijn minst bruisend te noemen. Er is niet veel keuze in bars, maar de sfeer is er fantastisch! Het leukste is om op te warmen in bar Cacao, waar je een mix van locals en toeristen zal vinden. Rond middernacht rij je dan redelijk goedkoop met de taxi naar club Rbera, waar lokale beats iedereen op de dansvloer lokken! Dans op je best, maar ga er van uit dat elke local je zo naar huis danst.

Als je het liever wat rustiger houdt, kan je terecht in strandbar Morabeza voor cocktails. Met het geluid van de kolkende zee op de achtergrond, dans je op hun regea beats.

Zijn er risico’s verbonden aan het bezoeken van Boa Vista?
Shoppen in Brussel is gevaarlijker dan leven in Boa Vista! Als je jezelf normaal gedraagt, en je geen risico’s neemt, kan er niets gebeuren. Ook in de sloppenwijken ontmoet je de meest vriendelijke mensen, zolang je niet met dure spullen of rijkdom te koop loopt. Maar dat geldt uiteindelijk ook voor het leven in onze landen.
Het leven draait er opvallend veel om verleiding en sensualiteit, maar vaak is het maar een spel. Ikzelf ben er dan ook nooit op in gegaan; ben nooit verder dan de dansvloer gegaan. Dat laat ik over aan de avonturiers.

21164_10201127864183267_1994507326_n

Kaapverdië is een niet zo gekende vakantiebestemming bij ons. Maar waarom zou jij niet op avontuur uittrekken? Het land is prachtig, heeft een fantastische en aparte cultuur en hoewel je niet veel wilde dieren op het land zult zien, zie je op zee wel vaak en veel walvissen.

Latest posts by Lotte (see all)
 1. Seghers Lydie zegt:

  Hallo,
  Op 24 november vertrekken we op vakantie naar Boa Vista. We hebben ons ticket aangepast zodanig dat we extra bagage kunnen meenemen met dingen waarmee we de inlandse bevolking kunnen plezieren.
  Bij onze vorige reis naar Senegal hebben we bv. kleding, schoenen, schrijfgerief meegenomen voor de inlanders daar. Zijn dit de dingen die inwoners van Boa Vista kunnen gebruiken of zijn er andere dingen die we kunnen meenemen?
  Alvast bedankt voor een antwoordje
  Groetjes
  Lydie

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>