Fietsen voor de Sumatraanse tijgers

Sinds Koen van Huut las dat de Sumatraanse tijger ernstig met uitsterving bedreigd wordt besloot hij actie te ondernemen. Na een jaar van voorbereiding vertrok hij op de fiets naar Indonesië, om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Sumatraanse tijger in samenwerking met het wereld natuurfonds (WNF). Reishonger sprak met deze avonturier over het verloop van zijn reis, zijn fascinatie voor de tijgers en het goede doel waarvoor hij fietst.

Reisverslag fietsreis naar Indonesie

Koen van Huut is on his way to Indonesia. Riding 20.000 km / 20 countries and raising money for WWF Sumatran tigers.

“Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door katachtigen. En al helemaal door de tijger”, aldus Koen. “Als ik zo’n dier aankijk, dan zie ik de schoonheid van de natuur in hun ogen.”

Sumatraanse tijgers

De Sumatraanse tijger is de kleinste nog levende ondersoort van de tijgers. In de slinkende regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra leven er nu minder dan 400. Ze komen in verschillenden leefgebieden voor, variërend van de bossen in de laaggelegen kustgebieden in het Bukit Barisan Selatan National Park tot het zuidoostelijke puntje van de provincie Lampung in de bergbossen van het Gunung Leuser National Park in de provincie Atjeh.

Sumatraanse tijger

De Sumatraanse tijger.

Met uitsterving bedreigd

De belangrijkste bedreigingen vormen het verlies van leefgebied ten gevolge van de uitbreiding van palmolieplantages en het minder voorhanden zijn van prooien. Maar de meerderheid van de Sumatraanse tijger wordt nog opzettelijk gedood voor vooral de Indonesische markt. Een rapport van TRAFFIC toont aan dat maar liefst 78% van de Sumatraanse tijgers voor de commerciële handel gedood worden.

Sumatra ontbossing

Uit het rapport blijkt tevens dat de ontbossing op het Indonesische eiland zo hard gaat dat de Sumatraanse tijger (en ook de Sumatraanse olifant) binnen enkele jaren uitsterven als hun leefgebied niet beter wordt beschermd.

Koen en zijn fietsreis naar Indonesië

Koen van Huut fietsen“Tijdens mijn fietsreis naar Indonesië haal ik zoveel mogelijk geld op voor de Sumatraanse tijger. Dit doe ik in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Toen ik besloten had een fietsreis te maken las ik een paar dagen later in het blaadje van WNF een stukje over de tijgers en dat ze met uitsterven worden bedreigd. En toen kwam het meteen in mij op om naar Sumatra te fietsen en zoveel mogelijk geld in te zamelen. Ik zal ook eindigen bij een project van het WNF om lokaal te zien wat er gedaan wordt en hopelijk kan ik daar ook nog een tijdje meewerken”

In ongeveer een jaar fietst Koen door ruim twintig landen en legt hij 20.000 kilometer af.

Hoe heb je jezelf voorbereid?

“Iets meer dan een jaar voor mijn vertrek ben ik begonnen met de planning. In het begin heb ik veel gelezen over andere fietsers. Hoe doen ze het? Wat maken ze mee etc. Toen ben ik zelf gaan plannen en opzoek gegaan naar de spullen die ik nodig had om deze reis te maken.”

koen van huut op de Mont Ventoux.

Proeffietsen op de Mont Ventoux.

“In september heb ik nog een kleine proefreis gemaakt en ben ik met de trein naar Avignon gegaan om via de Alpen terug te fietsen. Hier heb ik vooral het materiaal getest.”

Hoe betaal je de reis?

“De reis financier ik met al mijn spaargeld. Daarnaast heb ik al mijn spullen verkocht die ik bezat om een nieuwe fiets te kopen, een Santos travelmaster 2.9. Een onverwoestbare fiets!”

Hoe gaat de reis tot dusver?

“Op 26 maart ben ik uitgezwaaid door mijn familie en vrienden in Leiden. Via Duitsland langs de Rijn richting Frankfurt, om vervolgens langs de Donau richting Roemenië te fietsen. Daarna via Moldavië naar Odessa gegaan en vanaf de Zwarte Zee naar Istanbul gereden.”

Koen van Huut

Momenteel wacht Koen op zijn visum voor Iran, maar zodra hij deze heeft zal hij vanuit Istanbul (via Georgië en Armenië) naar Iran gaan.

Wat maak je zoal mee op deze bijzondere reis?

“Veel mensen die je tegenkomt zijn zo enthousiast en vragen je het hemt van het lijf, heel erg leuk om mee te maken! De mensen in Albanië en Turkije zijn tot nu toe het vriendelijkst en toeteren en zwaaien erop los.”

Fietsen naar Bosnie

Naar 2400 km fietsen aangekomen in Bosnië.

Help de Sumatraanse tijgers te overleven

Mensen kunnen Koen volgen via:
Facebook: www.facebook.com/koen.huut
Instagram: www.instagram.com/cycling_for_tigers/
Website: www.vanhuutnaarher.com

Mocht je Koen en de Sumatraanse tijgers ook willen steunen, doneren kan direct via www.justgiving.nl/cycling-for-tigers.

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>