Een achterhoeker in Spanje

Het vooruitzicht van weer een lange, natte en koude winter heeft Dirk Drijver in 2003 doen besluiten om Nederland te verlaten. In ieder geval voor een tijdje. Daar willen we natuurlijk méér over weten. Reishonger sprak daarom met Dirk, een achterhoeker in Spanje.

Ik had voldoende geld om het een jaar uit te zingen als ik zuinig aan deed en als ik onderweg hier en daar een baantje zou kunnen oppikken zou ik misschien zelfs wat langer weg kunnen blijven. Ik had geen idee waar precies ik naar toe zou gaan. Ik had geen doel of reisschema. Alleen maar richting zon! Het is de beste beslissing geworden die ik ooit heb genomen.


Na een tijdje door Frankrijk te hebben getrokken ben ik even blijven steken in de buurt van Avignon in de hoop daar wat te kunnen bijverdienen met olijven plukken. Helaas bleek de olijfpluk voornamelijk een familie aangelegenheid te zijn waarbij geen hulp van buitenaf gewenst was. En zeker niet van een gebrekkig Franssprekende Nederlander. De opfriscursus Frans die ik had gevolgd was duidelijk niet voldoende.

Sinds eeuwen wordt Esparto gras gebruikt voor het maken van de meest uiteenlopende produkten.Ik wist dat aan de kust voldoende werk was op campings in het voorjaar en de zomer. Helaas was het pas november. Toch maar langzaam die kant op. Een dag rijden, soms maar 60 km en als ik een mooi plekje vond dan bleef ik een paar dagen. Ik ben al die tijd slechts één keer op een camping geweest. Voor de rest gewoon wildkamperen. Ik heb niet één keer problemen met de politie gehad, ondanks hun reputatie met betrekking tot wildkampeerders. Op een dag zag ik de richtingaanwijzer Perpignan, Barcelona en heb in een impuls de afslag genomen. Uiteindelijk als je de Spaanse en Portugese kust volgt kom je ook in Biarritz terecht, nietwaar? En zo is het allemaal begonnen. Ik heb Biarritz nooit bereikt.

Na twee weken werd het weer eens tijd om de bus en de caravan een grondige schoonmaakbeurt te geven, mijn lakens in de wasmachine en ikzelf een lange hete douche. Bovendien had ik al uren tussen boomgaarden vol met sinaasappelen en manderijnen doorgereden, dus er was misschien een kans op wat bijverdiensten. Toen ik in Alhama de Murcia een bordje camping zag was de beslissing snel genomen. 18 kilometer over een kronkelweg de bergen in, bracht me uiteindelijk in het kleine bergdorpje El Berro, waar de camping bleek te zijn. Het meisje in de receptie sprak gelukkig vloeiend Engels, want ik sprak geen woord Spaans. “Hoe lang wil je blijven”, “een dag of 3, kan dat”. Ik ben er 13 maanden geweest!

Manden vlechten met Eparto grasNa een paar dagen in El Berro had ik al werk gevonden. Hand en spandiensten verlenen bij de verbouwing van een oude finca. De eigenaresse was een vrouw uit Wales, dus de taal was geen probleem. Van het een komt het ander en we zijn inmiddels ruim 4 jaar getrouwd. De oude boerderij met 400 amandelbomen bestond oorspronkelijk uit 3 huizen, waarvan de eerste inmiddels geheel eigenhandig is gerestaureerd en deze verhuren we aan natuurliefhebbers. De omgeving van El Berro is bij uitstek geschikt voor wandelaars, mountain bikers en bergbeklimmers. Het tweede huisje is gedeeltelijk herbouwd en de derde is nog steeds een ruïne.

Intussen hebben we ook een huis in het oude stadsgedeelte van Moratalla gerenoveerd, en we zijn ontzettend trots op wat we in 18 maanden hard werken met ons tweeën hebben gerealiseerd. Om de lengte van dit verhaal enigszins beperkt te houden verwijs ik naar onze site, waar u zelf kunt zien wat we ervan hebben gemaakt.

Sinds eeuwen wordt Esparto gras gebruikt voor het maken van de meest uiteenlopende produkten.Tja, en nu zit ik in Spanje in Murcia waar de zon gemiddeld 320 dagen per jaar schijnt. Het is geen gemakkelijk leven (de wereldwijde crisis heeft Spanje erg hard getroffen), maar het geeft veel voldoening. Ik ben vorig jaar zelfstandig geworden. Ik begeleid Nederlanders die een huis in Murcia willen kopen en of willen laten renoveren. Ik zorg voor de nodige vergunningen en onderhoud de contacten met aannemer, loodgieter, electriciën enz.

Vlechten met Esparto gras
Maar eigenlijk vertel ik dit verhaal om aandacht te krijgen voor mijn hobby grasvlechten. Vanaf het begin van mijn verblijf in Spanje ben ik gefascineerd geweest door wat de Spanjaarden maken van Esparto gras. Esparto gras is een extreem sterke grassoort die alleen in Zuid-Spanje en Marokko groeit. Sinds eeuwen wordt Esparto gras gebruikt voor het maken van de meest uiteenlopende producten. Door de komst van veel goedkope alternatieven is het vlechten met Eparto gras behoorlijk in de vergetelheid geraakt. De ouderen beoefenen het nog steeds; in kleinere dorpjes zie je nog vaak oude mannen met door de zon verweerde gezichten voor hun huisje zitten met een bundel gras onder hun arm. Op middeleeuwse markten vind je vaak nog stalletjes vol met esparto producten.

De deelnemers van de workshops leren de basistechnieken vlechten en naaien en zijn in staat om aan het eind van de workshop een aantal producten, zoals onderzetters, manden en zelfs een vloerkleed, zelf te maken.Ik heb een aantal jaren lessen gevolgd bij diverse maestro’s en ik vind het Esparto vlechten zo ontzettend leuk en (al zeg ik het zelf) ben er ook goed in, dat ik zelf les ben gaan geven in de vorm van workshops. Deze workshops worden gegeven in Nederland en Vlaanderen en duren 1 dag. De deelnemers leren de basistechnieken vlechten en naaien en zijn in staat om aan het eind van de workshop een aantal producten, zoals onderzetters, manden en zelfs een vloerkleed, zelf te maken. Tevens organiseren wij workshops van een hele week in Spanje, waar dieper wordt ingegaan op de diverse vlecht- en knooptechnieken. We bieden drie verschillende mogelijkheden welke uitgebreid staan omschreven op onze website.

Daarnaast gaan wij “binnenkort” een online cursus aanbieden, met uitgebreide instucties aan de hand van foto’s en video’s (als we niet zoveel problemen met de software hadden, was dat allang gerealiseerd). Mocht je nou niet kunnen wachten en voor het zover is al vragen hebben over een workshop Espartogras vlechten, schroom dat niet een mailtje te sturen naar dirk at casamoratalla.com.

Zo doe je dat, vlechten met EspartograsJullie zullen inmiddels al wel begrepen hebben dat ik, afgezien van korte bezoeken aan Nederland voor het geven van workshops, niet meer terug kom. Spanje is mijn nieuwe thuis geworden. Ik heb geen hekel aan Nederlanders, integendeel. Het is voornamelijk vanwege het weer en gebrek aan zon dat ik vertrokken ben.

  1. Als zoon ben ik ape-trots dat mijn vader deze weg is ingeslagen, en geniet ik zelf ook elk jaar weer van een heerlijke vakantie in de Spaanse natuur. Afgelopen zomer ben ook ik aan het grasvlechten geslagen en inmiddels staat er een mooie mand vol walnoten in de vensterbank 🙂 erg leuk om te doen en…. Weer eens wat anders.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>