Veel is er niet veranderd voor het stel Canadese Nederlanders. Ook nu hebben Robert – Jan en zijn vrouw Heleen weer een dierenpension, maar dan in Alberta in het westen van Canada, in de buurt van de Rocky Mountains. En ook nu hebben ze heel bijzondere reizen weten te ontwikkelen. Reishonger vraagt de eigenaars van Dutch Wolf Tours het hemd van het lijf!
Kun je ons meer vertellen over jullie vertrek naar Canada?
Het buitenleven, het reizen, het ondernemen, de dierenliefde en de hang naar vrijheid heeft ons altijd in het bloed gezeten. Nederland, mooi als het is, heeft ons de helft van ons leven de mogelijkheid geboden om deze drang op alle fronten te kunnen en mogen uitleven. Het verlangen om naar een land te verhuizen met echte natuur, echt de ruimte, minder hectiek en mogelijkheden om onze dromen verder te verwezenlijken werd echter steeds groter. De overdreven en toenemende regeldruk van de Nederlandse overheid heeft dit vuurtje in snel tempo aangewakkerd in de jaren negentig van de vorige eeuw. De keuze viel al snel op Canada met zijn onmetelijke hoeveelheid ongerepte natuur, flora en fauna.
“Het reizen, maar vooral ook onze grote wens om onze kennis van en ervaring in de natuur met u te delen, zit ons in het bloed. Het prachtige land Canada, biedt ons als geen ander land eindeloos veel mogelijkheden. Natuur in overvloed, bewogen (korte) geschiedenis, mooie steden, prachtige verhalen.”
Nadat we besloten hadden naar Canada te emigreren, volgde een heel spannende tijd. De visumverstrekking liep een jaar vertraging op en eenmaal in dit prachtige land, moest er hard gewerkt worden om weer een goed lopend dierenpension van de grond te krijgen. Gelukkig kennen onze viervoetige gasten geen taalbarrière en was ons nieuwe pension snel succesvol. Toen konden we ons gaan richten op onze tweede grote hobby; medemensen laten delen in de prachtige natuur die hier overal is te vinden.
Hoe kwamen jullie in Innisfail terecht?
Dit is een beetje bijzonder verhaal. Toen wij in 2002 op pad waren met ons hele gezin, om te proberen een weloverwogen beslissing te nemen of we naar Canada wilden emigreren, kwamen we (nadat het positieve besluit was gevallen) door een dorpje met een bank, waar we onze eerste Canadese bankrekening openden. Er was geen enkele reden op dat moment, om te bedenken dat dat onze bank zou blijven. Via deze bank kwamen wij in contact met de toenmalige eigenaar van ons huidige bedrijf. Onderhandelingen werden in eerste instantie vroegtijdig onderbroken. Op een heel andere locatie zouden we beginnen, totdat de dierenpension eigenaar weer aan ons begon te trekken en we wel tot overeenstemming kwamen. Het woonhuis, waarvan we droomden was ook nog steeds beschikbaar en zo is Innisfail, Alberta, min of meer naar ons gekomen in plaats van andersom. Ook nog precies in het midden van het gebied, waarin wij aanvankelijk aan het zoeken waren. Het tevens het beste bedrijf in zijn genre in wijde omtrek.
Hebben jullie land moeten kopen en hoe makkelijk of moeilijk was dit?
We hebben grond en gebouwen moeten kopen en dit hele proces heeft ons toch zo’n twee jaar gekost. Zolang je maar over een “Permanent Resident Card” beschikt en dus inwoner van Canada bent, is in principe alles te regelen. Houd wel rekening met een cultuurschok op elk gebied. Zo is het hele bankwezen bijvoorbeeld al totaal anders dan dat we in Nederland gewend zijn.
Welke uitdagingen kwamen jullie tegen?
Het wennen aan een andere cultuur, andere regels, andere gewoontes en het gebrek aan de Nederlandse “gezelligheid” valt niet altijd mee. Ook al is het een “gewoon” land met een Westerse cultuur en economie, alles is toch echt heel anders. De uitdagingen zijn hier niet anders dan in Nederland, al ben je hier meer op jezelf aangewezen. De heerlijke rust en ruimte en de overvloed aan natuur in dit immense land maakt alle aanpassingsproblemen tot een kleinigheid.
Hoe kijken jullie terug op de beginperiode?
Het begin was erg avontuurlijk en dat is het nog steeds. De visumaanvraag liep vertraging op in Nederland, waardoor we een jaar langer over het verkrijgen van het visum hebben gedaan. Bedrijf en huis al verkocht, dus we moesten tijdelijk onderdak vinden. Goede vrienden van ons hadden gelukkig woonruimte beschikbaar, waar we nog met veel plezier hebben gewoond. Vanuit Brummen konden we nog makkelijk ons wandel/reisbedrijf eDOGation & Sports voor een jaar voortzetten. Eenmaal in Canada, was er geen huis, geen bedrijf, geen werk en al onze huisraad ergens op zee… Ook hier weer, ditmaal midden in de “bush”, tijdelijk onderkomen gevonden, wonend tussen de beren, wolven, cougars, etc. Wat een verandering en wat mooi!! Op 4 oktober van 2004, dus 5 maanden na vertrek, hadden we ons dierenpension en ons huis in Innisfail. Hoefde niet meer op en neer te rijden om de kinderen naar school te brengen en daar weer op te halen. Elke keer een uur en tien minuten rijden. Toen brak er een tijd aan van gewoon veel en hard werken om het dierenpension tot een succes te maken. Gelukkig is dat allemaal gelukt en zijn we nu extra druk om ook Dutch Wolf Tours tot een succes te maken.
Wat zijn jullie toekomstplannen?
Dat sluit dan direct aan bij onze toekomstplannen, die al even spannend zijn als het verhuizen naar Canada. Heel graag willen we zoveel mogelijk mensen van Canada en haar prachtige natuur laten genieten. Daarvoor zijn er heel veel plannen met Dutch Wolf Tours. Om daarvoor meer tijd te genereren zijn we naarstig op zoek naar goede opvolgers voor ons dierenpension. Een heerlijk bedrijf, dat economisch zeer sterk is en wat we enorm zullen missen. Maar beide bedrijven succesvol runnen is echt gewoon teveel. Graag willen we jongere mensen dezelfde kans bieden die wij hebben gekregen om hier in Canada, in alle vrijheid een goed bestaan op te bouwen. Wij nodigen geïnteresseerden dan ook van harte uit om te reageren!
Hoe hebben jullie vanuit het niets een bloeiend bedrijf opgebouwd?
In de afgelopen jaren hebben we zelf alles intensief bereisd en hebben onze zogenoemde “Scouting Tours” afgerond. We durven ons best Canada specialist te noemen. Weken en weken hebben we door dit prachtige land getrokken en we hebben honderden mensen, vooral uit Nederland, op onze avontuurlijke reizen kunnen laten genieten van dit alles. Dutch Wolf Tours groeit gestaag en onze kritieken zijn lovend. We zijn er bijzonder trots op! We zijn constant bezig de inhoud van onze reizen waar mogelijk te verbeteren en we hebben ook al meerdere nieuwe Canadese reisdoelen “op de plank” liggen.
Robert – Jan is officieel, gediplomeerd Rocky Mountains Gids, heeft zijn Wilderness EHBO diploma, zijn busrijbewijs gehaald en slipcursus gedaan. Als 4×4 specialist maakt hij je wegwijs in het op de juiste wijze besturen van een terreinwagen voor als je op The Ultimate Ice Roads Adventure gaat!
Wat maakt Dutch Wolf Tours uniek?
Onze West-Canada reizen verschillen van vele andere reizen door de kleinschaligheid en daarmee de vrijheid van onze gasten, zelfs al is het een groepsreis. Het feit, dat het geen standaard rondreizen zijn, maakt het mogelijk om veel meer verschillend West-Canada te zien.
Reizen met Dutch Wolf Tours staat garant voor ontspannen en genieten. Een klein reisgezelschap, korte afstanden en een flexibel dagprogramma met ruimte voor eigen inbreng. Reizen met Dutch Wolf Tours betekent oog in oog staan met zwarte beren, de zeeleeuwen ruiken of de adem van een grijze walvis, genieten van de imponerende Rocky Mountains, de stilte horen en de hectiek van grote reisgezelschappen omzeilen. Tijdens de reizen van Dutch Wolf Tours leer je het echte Canada kennen.
Omdat we na 11 jaar niet alleen nog maar Nederlands zijn, maar ook voor een groot gedeelte Canadees, kunnen we onze gasten ook meenemen in de Canadese samenleving, zoals die in de dagelijkse praktijk plaatsvindt. We noemen dat onze “Canada inburgeringscursus”. Als deelnemer aan onze kleinschalige groepsreizen, word je diep en gedetailleerd meegenomen in de gewoontes van dit land en haar inwoners.
Geen reisorganisatie kan op tegen onze kwaliteit, onze gedetailleerde kennis van de gebieden die we bezoeken en vooral onze goede zorgen. Wij zijn er voor reizigers die naast een stukje avontuur ook comfort weten te waarderen.
Heb je nog tips voor lezers die, net als jullie, naar Canada willen verhuizen?
De beste tip is: UITHOUDINGSVERMOGEN! Niet opgeven, ook al lijkt het dat alle wegen geblokkeerd worden. Als je echt wil, kom jer er, hoe dan ook. Even snel en makkelijk?? Absoluut niet! Goed je mogelijkheden onderzoeken, deskundige hulp inroepen als je er klaar voor bent, sterk in je schoenen staan, tanden erin en doorzetten. Mijn opinie: De wereld is van ons allemaal!
En nog tips voor een bezoek aan West-Canada?
Wij raden iedereen aan van bijvoorbeeld Calgary naar Vancouver te reizen als “enkele reis”. Dit geeft veel meer tijd om de verschillen in landschap en klimaat te beleven. Grote aanrader is natuurlijk de Rocky Mountains. Wil je de drukte van de Ice Fields Parkway vermijden en toch de Rockies optimaal beleven, rijd dan eens de Cowboy Trail naar Waterton Lakes National Park in het zuiden van Alberta. Fantastisch, veel beren en andere wilde dieren, prachtige flora en interessante geologie. Vergeet niet de Canadese woestijn te bezoeken in en rondom Osoyoos. Het Cultural Desert Museum van de Nk’Mip (Osoyoos) Indian Band is heel erg de moeite waard. Op deze wijze kom je ook dichter bij de bewogen geschiedenis van Canada’s oorspronkelijke bevolking. Proef de sfeer!
Meer weten over Dutch Wolf Tours?
Website: www.dutchwolftours.com
Facebook: facebook.com/DutchWolfTours
- Phoenix en de Old West - 26 september 2024
- Magistraal Méribel - 25 september 2024
- 5 topbestemmingen voor je volgende treinreis - 19 september 2024
Mw. F. A. van den Aardweg zegt:
Ben in m’n 60e levensjaar en ben in mei in m’n eentje naar Calgary vertrokken, van daaruit met de bus naar Banff (Voyager Inn). In en rondom Banff liggen prachtige wandelroutes ofwel ‘trails’. Ik had de pech dat ik op de tweede dag m’n voet verstuikte en de reis verder doorzette met een brace.
Dus mijn plannen omgezet en de trails in m’n ‘to do list’ gezet. In Banff kan je met de bus (shuttle) overal komen, 2 CAD per rit of deze nu lang of kort is. Dus op naar de Banff Gondola die me naar de Suphur Mountain bracht. Genoot van de prachtige omgeving, het weer, de vogels en de mensen om me heen. Een bezoekje aan de hot springs is zeker de moeite waard. Na vijf dagen Banff, by bus richting Jasper. Ook nu weer een prachtige route over de Trans Canadian HWY die overgaat in de Icefieldsparkway, links Bow Lake en de Colombia Icefields, (Google) de Athabasca falls en Horseshoe Lake. Om na een rit van 5 uur (287KM) in Jasper aan te komen. De volgende dag, 26 mei, met ‘The Canadian’ richting Vancouver. Omdat ik een zg. Upperberth had geboekt heb ik een upgrade genomen naar ‘Sleeper plus’. Uiteindelijk in Vancouver aangekomen en daar nog vier dagen, zo goed als het ging, doorgebracht om uiteindelijk via de ANWB-alarmcentrale met de KLM Business Class naar Schiphol waar een taxi mij op stond te wachten om mij weer naar huis te brengen. Ondanks mijn pech heb ik toch ook genoten maar deze avontuurlijke reis heeft mij ertoe gebracht om de volgende reis ‘veilig’ bij Dutch Wolf Tours te boeken. Ik zou zeggen: “Robert-Jan, kom maar met een voorstel”.