Casa Ton y Mar

In de zomer van 2014 zijn Ton (56) en Mariëtte (53) Huijskes uit Doesburg met hun auto en caravan richting Spanje vertrokken. Voor altijd. Het echtpaar emigreerde naar Aspe, bij Alicante, om daar een gezellige camping en B&B te beginnen; Casa Ton y Mar.

Casa Ton y Mar

Ze waren aanvankelijk kandidaat voor het tv-programma Ik Vertrek, maar uiteindelijk vond de productiemaatschappij een ander stel, dat een restaurant begon. Reishonger is echter ook nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Ton en Mariëtte.

Hoe zijn jullie in Spanje terecht gekomen?
“Het idee speelde al wel een tijd, maar toen ik te horen kreeg dat ik mijn baan kwijt raakte, was één en één twee en werd het tijd voor deze nieuwe stap”, aldus Ton. Mariëtte voegt toe: “We wilden altijd al naar een warmer land, want we zijn echte buitenmensen en in Nederland moet je vaak door slecht en koud weer noodgedwongen binnen blijven. We kozen er uiteindelijk voor naar Spanje te emigreren voor het mooie weer (Aspe ligt namelijk onder Benidorm), omdat het makkelijk bereikbaar is en er veel toeristen komen.”


optochten-aspe

Waarom hebben jullie voor Aspe gekozen?
“In Nederland hebben we veel op het internet gekeken, voor de omgeving en de huizen. Toen we in Spanje waren om te kijken, viel Aspe ons al gelijk in de smaak. Aspe ligt ook nog voor de bergen, want achter de bergen is het vochtiger en kouder. Aspe is een erg leuk plaatsje, met veel gezellige parkjes, pleintjes, winkeltjes, restaurants enz. Nog een échte Spaanse stad, waar genoeg te beleven is. Er zijn veel leuke barretjes en een nachtclub. In de kleinere plaatsen aan de kust is het ‘s winters stil, maar in Aspe is alles nog gewoon open.”

“Later heb ik het nagezocht,” vervolgt Mariëtte, “Aspe heeft 20.000 inwoners en is dus best een grote plaats, je kunt hier voor alles terecht. Overdekte hal met versproducten, twee keer per week markt en zes supermarkten. Het ligt heel centraal. Dichtbij Alicante, dat grenst aan de zee en een vliegveld heeft. Daar kunnen onze gasten voor weinig geld een auto huren, of wij kunnen ze ophalen en weer wegbrengen. Dit zijn vooral dingen waar je rekening mee moet houden; alles binnen handbereik. De omgeving leent zich ook uitstekend voor hele mooie fietstochten en wandelingen, omdat alles behoorlijk vlak is. De heuvels en bergen liggen iets verder weg.”

aspe

Hebben jullie veel moeten regelen voor jullie verhuizing naar Spanje?
“We hebben best veel moeten regelen voor onze verhuizing naar Spanje. Eerst twee huizen verkopen, wat deels is gelukt. Het huis in Hummelo hebben we verhuurd en we wachten nog op een koper, het huis in Doesburg is verkocht. Voordat we konden vertrekken, hebben we allemaal verhuisbedrijven gebeld om offertes te laten maken. Er moesten allerlei abonnementen worden opgezegd, we moesten ons uitschrijven bij de gemeente Doesburg en inschrijven in de gemeente Aspe, een Spaans ID-nummer aanvragen en de auto om laten zetten op een Spaans kenteken. Natuurlijk hebben we ook een afscheidsfeest gegeven. Uiteindelijk hebben we een caravan gekocht en die meegenomen naar Spanje, om later te gaan verhuren.”

huurcaravan

“In Nederland hadden we al afspraken gemaakt met verschillende makelaars, maar de huizen die we met hen bekeken hebben, lagen te ver van het centrum in een heuvelachtig gebied. Eenmaal in Spanje aangekomen zijn we door Aspe gaan lopen om bij de plaatselijke makelaars te kijken. Via een Belgische makelaar zagen we ons droomhuis te koop staan; dichtbij het centrum, alles vlak, winkels en supermarkten binnen handbereik.”

Zijn jullie ook tegen problemen aangelopen?
“Ja, best wel veel, maar problemen zijn er om opgelost te worden. Onze (Belgische) makelaar heeft ons erbij geholpen. Blijkt dat er bij 50 huizen en bij ons dus ook, geen stroomaansluiting kunnen krijgen. Hebben ze afgeknipt, omdat er niet genoeg werd afgenomen. Dus hebben wij zonnepanelen en warmwatervoorziening geplaatst. De bronpomp die het grondwater oppompt was drooggelopen. In de put was alles verzand, grote vrachtwagen met water laten komen en het water heeft al het zand in de grond weggeduwd. Nieuwe pomp moeten kopen en gelukkig deed alles het weer.”

Je spreekt over een camperpark, mini-camping en bed & breakfast. Vertel!
“Het veld is voor de camperaars, die vooral in de winter komen, en caravans en tenten. Er kunnen zo’n zeven campers en caravans staan. In de voortuin kunnen de kleinere tentjes tussen de fruitbomen staan. Misschien iets voor de trekkers en motorrijders. Als je een kleine week in Aspe blijft, kun je mooi door de bergen toeren. Vervolgens kun je verder trekken richting zuid Spanje, Marokko en Portugal.”

“Vanuit Nederland hebben we ook een grote caravan meegenomen waar vier personen in kunnen slapen, voor de verhuur. De B&B is nog niet af, maar daar kunnen binnenkort acht personen slapen. We hebben een (stok)brood service, paella en iedere vrijdag komt ‘De Goudvis’ heerlijke Hollandse vis brengen (op bestelling). De zon krijgen ze er gratis bij!”

camperveld

Hoe gaat het met de verbouwing?
“Het zwembad hebben we als eerst laten vervangen. Er was een klein en waarschijnlijk ook een lek zwembadje. Zoals je kunt zien, is het een super mooi zwembad geworden. ’s Avonds kan de verlichting aan. Het loopt over in verschillende kleuren, kunnen we allemaal instellen. Het is onze trots! Daarna zijn ze (wij hebben ook meegeholpen) met de toiletgroep en B&B begonnen. Ik wilde de toiletgroep als eerste af hebben, want dan kunnen de gasten er alvast gebruik van maken. De B&B gaan we langzamerhand zelf mee verder. De buitenkant staat er al.”

zwembad-casa-ton-y-mar

Wat missen jullie het meest? En wat absoluut niet?
“Heel cliché, familie, kinderen en vrienden missen we, maar het skypen is een hele goede uitkomst. Iedere week is het vaste prik, skypen met mijn ouders en de broer van Ton. Ze hebben een tablet aangeschaft, mijn broers hebben alles voor ze ingesteld en het ze geleerd. Ze hebben zelfs Facebook, zodat ze alles van ons kunnen bijhouden! Nederland missen we niet. Vooral het weer niet, alhoewel het deze winter in Spanje extra koud was. Gelijk een vuurdoop gehad. Het is natuurlijk wel leuk dat ik de digitale krant kan lezen en via Facebook ook op de hoogte blijf van alles uit Doesburg en omstreken.”

En waar hebben jullie aan moeten wennen?
“Dat als je in Spanje iets nodig hebt, het niet zomaar even kan gaan googelen; er zijn weinig bedrijven met een website. Dan moeten we het via via vragen. Voor de rest valt het wel mee, we zijn al aardig geïntegreerd. Inmiddels kennen we Aspe en de omgeving al goed en spreken we een aardig woordje Spaans. Als nieuwkomer moet je wel even oppassen dat je geen oor wordt aangenaaid (omdat je weinig weet te vinden), maar we hebben hier leuke en vriendelijke mensen leren kennen. Onze Spaanse buren die een stukje verderop wonen helpen ons regelmatig en ook hebben we nieuwe Nederlandse vrienden gemaakt, die ons met raad en daad bijstaan. Doordat er het hele jaar gezellige campinggasten komen, heb je ook altijd leuke aanspraak. Ik kan ze veel vertellen over waar alles ligt.”

santuario novelda

Wat is er voor gasten te doen in de regio?
“De omgeving is landelijk, maar toch overal dichtbij. Je kunt hier prima wandelen en fietsen. In de directe omgeving ligt een grote 18 holes golfbaan, tennisbaan en kartbaan. Op 15 kilometer van Aspe ligt een marmergroeve die je kunt bezichtigen. Er zijn veel mooie kerken waar je in mag kijken; de basiliek in het centrum van Aspe bijvoorbeeld en de hele speciale kerk van Santa Magdalena in Novelda. Op 10 kilometer afstand ligt Elche, de stad met 50.000 palmbomen. De bruisende kustplaats Alicante, met vele historische gebouwen, musea, Ramblas, gezellige winkel straten, strand en haven, bevindt zich op 17 kilometer van Aspe.”

omgeving-casa-tonymar

Komen jullie nog wel eens in Nederland?
“We zijn nu net 7 maanden weg, maar gaan binnenkort naar Nederland, omdat mijn ouders 60 jaar getrouwd zijn. Dan bezoeken we natuurlijk gelijk familie en vrienden en verlengen we onze paspoorten.”

Hebben jullie nog tips voor lezers die net als jullie naar Spanje willen emigreren?
“Bereid je goed voor en zorg voor veel financiële reserves, want je loopt altijd tegen onverwachte dingen aan. Sta sterk in je schoenen.”

Meer weten over Casa Ton y Mar?
Kijk dan op www.casatonymar.com of mail ons info@casatonymar.nl
Facebook: Camperpark casatonymar
Twitter: Camperpark casatonymar

  1. Hoi Tom Mariette
    Mooi verhaal komen zeker een keer langs als we gaan overwinteren.
    Vele Gr. de Steenbokkie`s

  2. jan en elly van den berg zegt:

    zeker een mooie plek om te overwinteren nog een paar jaar dan komen we dit zeker bij jullie doen veel succes verder

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>