J’aime Angouleme

Tijdens mijn bezoek aan de regio Poitou-Charentes heb ik een middag doorgebracht met de familie Lorin, de trotse eigenaars van "Les Bateaux Rouges". We verzeilden in een leuk gesprek, al was het voornamelijk Frans met zo nu en dan wat gebrekkig Engels. Benoît vertelde mij honderduit over hun verhuizing naar Angoulême, zijn carrièreswitch en de attracties van de regio.

Angouleme-les bateaux rouges

Hoe zijn jullie vanuit Normandië in Angoulême terecht gekomen? En hoe werd je van fulltime directeur in eens verhuurder van boten?
Ik kwam in Charente door een professionele mutatie. Ik was directeur van een bedrijf dat medische apparatuur verkoopt. Na twee jaar werd ik werkloos, en omdat we de Charente niet graag wilden verlaten, zijn we na gaan denken om een eigen onderneming te starten. Samen met mijn vrouw hadden we al een gite. Dat werkt goed, dus zijn we op zoek gegaan naar werk in het toerisme.

In Angoulême waren er nog geen boten te huur bij de haven, dus besloten we boten en waterfietsen te gaan verhuren. Er lag al tijden een oude boot in de haven die eerder werd gebruikt voor diners van het toerismebureau. Die boot zou goed kunnen functioneren als mijn kantoor op het water! En zo ontstond Les Bateaux Rouges, met als hoofdkantoor “l’Angoumois”, de boot van het toerismebureau die sinds 2007 niet meer gebruikt werd. En zo kom je noodgedwongen van een saaie baan terecht op je eigen stekje in de haven, waar je de dagen kan beginnen met een kopje koffie op je terras op het water… Inmiddels voelen we ons echt Angoumoisins!

Wat doen jullie precies? En hoe is dat zo gekomen?
Wij verhuren elektrische boten, waarmee je zonder vergunning het water op kan gaan. Elektrische boten met 5 tot 11 zetels, roeiboten en waterfietsen. Wij hebben voor elektrische boten gekozen omdat er dan geen sprake is van vervuiling en lawaai. Zo storen we de dieren, de vissers en onze buren niet. Bovendien is het heel eenvoudig. Voor aan wal verhuren we elektrische en traditionele fietsen.

Omdat de botenverhuur niet elk seizoen even goed draait, zijn we sinds kort ook begonnen met een restaurant aan boord. Hier kan een klein gezelschap komen dineren. Ik haal alle ingrediënten zelf bij lokale bedrijven, zoals geitenkaas en de bloem voor de pizzabodem.

Hoe is het om eigen baas te zijn?
Er verandert een hoop als je je eigen bedrijf hebt. Veel werk, veel stress en lange dagen. Anderzijds halen we hier zoveel voldoening uit! Ik werk eindelijk in een interessante culturele omgeving en heb ontelbare plannen voor de toekomst!

Ik ben van plan in de toekomst ook in andere steden in Frankrijk, steden ter grootte van Angoulême, elektrische boten te gaan verhuren. Daar zijn we nu al naar aan het kijken. Ook zouden we in Angoulême zelf nog andere activiteiten kunnen oppakken, maar dat is nog niet aan de orde.

La fille des remparts - Max Cabanes

Welke bezienswaardigheden zijn er zoal in de omgeving?
De belangrijkste attracties… als ik het dan alleen heb over Angoulême, dan heb je het direct over de stripverhalen. Voor fans van stripboeken is er, vlakbij ons bedrijf, het Stripverhaalmuseum in de Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image (il y a le musée de la bd, CNBDI), met regelmatig interessante tentoonstellingen. In de stad zelf is een absolute aanrader de prachtige wandeling langs het circuit van de geverfde muren. “Des héros de bd” (de meest uiteenlopende striphelden) zijn geschilderd op de muren van een aantal huizen in de stad. Heel leuk!

Angoulême is echt hét centrum voor de strip. Dit wordt ook jaarlijks gevierd met het internationaal stripfestival van Angoulême. Het Festival international de la bande dessinée d’Angoulême is een belangrijk stripfestival dat sinds 1974 elk jaar in het laatste weekend van januari wordt georganiseerd. Wat ooit klein begon, is al snel uitgegroeid tot het belangrijkste Europese festival.

Het centrum van Angoulême is hooggelegen op een plateau, omgeven door boulevards die bekendstaan onder de naam Remparts. In de stad zijn de straatjes nauw en donker, de architectuur is niet erg bijzonder met uitzondering van de elfde-eeuwse kathedraal van St. Pierre en het hôtel de ville, het stadhuis in een voormalig kasteel.

Natuurlijk heb je in de regio ook de cognac. Op de Agrippa route, die Saintes en Limoges verbindt, ligt Chassenon; in de tweede eeuw een belangrijk Gallo-Romeins heiligdom met thermen. Er zijn ook veel kastelen te bezoeken in de Charente.

Kun je iets meer vertellen over “j’aime Angoulême”?
“J’aime Angoulême” is een gratis applicatie van het VVV-kantoor voor je smartphone of tablet die het mogelijk maakt om de stad op een leuke en interactieve manier te ontdekken. En met alle vrijheid! Meer dan 170 bezienswaardigheden en monumenten van de stad komen erin voor, met foto’s en een beschrijving. Er worden ook ideeën voorgesteld voor bepaalde routes (cultuur, winkels, etc) voor mensen met verschillende interesses. Je kan zelfs echte (kartonnen) kaarten verzenden vanaf je telefoon zodat je vrienden deze later per post ontvangen. “Il y a même une chasse au trésor pour les enfants!”, vertelt Benoît enthousiast. Dat houdt in dat er zelfs een speurtocht voor kinderen is, de jacht naar de schat!

Mémoires Du Xx Siècle

Wat is de beste reisperiode?
Zonder twijfel is dat van mei tot en met juni en in september. Daarmee ontloop je de extreme hitte en heb je wel de zon en de zachte warmte; encore du soleil et de la chaleur douce!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>