Alleen op reis: durf jij het aan?

Solo traveling. De een zweert erbij, de ander moet er niet aan denken. Als je voor het eerst alleen op reis gaat, zul je al snel ervaren dat je zeker niet de enige bent. Verliefd op de wereld en een bijzondere ervaring rijker keren velen terug! Durf jij het aan?

Alleen op reis

Solo traveling is een trend die de afgelopen jaren veelvuldig gespot is. Steeds vaker gaan reizigers er in hun eentje op uit om ‘solo’ de wereld te ontdekken. Alleen reizen is voor velen één van de beste keuzes die ze ooit gemaakt hebben. Aangezien ik het nooit gedaan heb, en met een gezin ook niet meer zie gebeuren, spreek ik erover met traveladdict Chantal. Zij is gek op reizen en gaat 9 van de 10 keer alleen op reis. Dus op wie kunnen we beter al onze vragen loslaten over solo reizen?! Handig voor iedereen die meer wil weten over de beste bestemmingen voor newbee soloreizigers en een paar supertips voor alleenreizende vrouwen.

Wat heeft jou geïnspireerd te gaan reizen?

“In het laatste jaar van mijn studie heb ik een semester in Engeland gestudeerd, in Bath. Ik heb hier een onwijs leuke tijd gehad met studiegenoten uit allerlei verschillende landen. Het jaar erop ging ik drie maanden naar Rome om Italiaans te leren. Op de talenschool leerde ik weer een heleboel mensen van over de hele wereld kennen. Dat maakte me nieuwsgierig om meer van de wereld te zien.”

Op welke manier reis je zelf het liefst?

“Ik hou van backpacken. Low-budget, verschillende plekken ontdekken en veel contact met de locals. Omdat ik meestal alleen reis slaap ik vaak in hostels. Je leert er makkelijk andere mensen kennen en doordat het relatief goedkoop is, kan ik ook lekker vaak op reis.”

Vertel eens iets over jouw eerste soloreis

“Mijn eerste reis alleen was drie weken naar Thailand. De perfecte bestemming voor newbee soloreizigers. Ik was enorm zenuwachtig voor deze reis. Ik weet nog goed dat ik de eerste nacht in Bangkok wakker lag en dacht ‘waar ben ik aan begonnen?!’ De volgende dag was dit gevoel weg en heb ik me drie weken lang onwijs goed vermaakt. Ik ben geen moment alleen geweest, iets waar ik me van te voren juist veel zorgen over had gemaakt.”

Thailand, een van de beste bestemmingen voor newbee soloreizigers

Olifanten wassen in het Elephant Nature Park tijdens mijn eerste soloreis door Thailand

Wat is je tofste reiservaring?

“Moeilijke vraag, ik heb zó veel gave reizen gemaakt. Twee jaar geleden reisde ik in vier maanden van Nicaragua naar Colombia. Colombia heeft een slechte reputatie maar het is zo’n mooi land en de mensen zijn hartstikke vriendelijk. Dat land is echt één van mijn favorieten. Ik heb er ook een vijfdaagse trektocht gemaakt naar la Ciudad Perdida (zie foto bovenaan) midden in de jungle, dat is ook iets wat nooit meer vergeet. En in Cambodja heb ik een tijd op het platteland op een schooltje gewerkt waar kinderen kwamen voor Engelse lessen. Dat was ook een fantastische ervaring. Het klinkt cliché maar de mensen zijn er zo gastvrij.”

Welke bestemming staat bovenaan je verlanglijstje?

“Ik wil heel graag naar Peru. Ik denk dat dat land wel echt bovenaan mijn lijst staat nu, maar dat kan bij mij ook zo weer veranderen. Ik ben niet zo’n planner. Nieuw-Zeeland lijkt me ook prachtig.”

Wat maakt alleen op reis zo leuk?

“Je kunt gaan en staan waar je wilt. Je hoeft met niemand rekening te houden. En eigenlijk ben je als je alleen reist bijna nooit alleen. Je hebt veel sneller aanspraak dan wanneer je met iemand anders reist. Niet alleen met andere reizigers, maar ook met locals.”

Waarom zou iedereen een keer alleen op vakantie moeten gaan?

“Om de ultieme vrijheid te ervaren van lekker doen waar je zelf zin in hebt. Ook heb ik door het alleen reizen veel over mezelf geleerd. Ik heb best wel lastige situaties meegemaakt op reis maar ik weet dat ik daar prima mee kan dealen, ook aan de andere kant van de wereld. Dat geeft een kick en daardoor heb ik meer vertoruwen in mezelf gekregen. Maar als je denkt dat alleen reizen niks voor je is, omdat je bijvoorbeeld geen moment alleen kan zijn moet je het vooral niet doen denk ik!”

Wat is er niet leuk aan alleen reizen?

“Het kan soms best vermoeiend zijn om steeds met nieuwe mensen te socializen. Ook komt er meestal wel een moment waarop je je opeens alleen voelt, een dipje. Dan is het belangrijk dat je weet hoe je jezelf weer kunt opvrolijken. Kijk een leuke film, maak een praatje met iemand of trakteer jezelf op iets leuks.”

Zijn de contacten die je opdoet niet oppervlakkig?

“Ja soms is dat inderdaad zo. Zeker als je maar een korte tijd met iemand doorbrengt. Gelukkig heb ik ook een heleboel mensen leren kennen met wie dat niet het geval was en met sommigen heb ik zelfs jaren later nog contact. Zo heb ik twee Oostenrijkse vriendinnen die ik in Nicaragua heb ontmoet en meerdere keren per jaar zie. Super leuk!”

nicaragua

Zo’n leuke tijd gehad met deze twee meiden in Nicaragua

Welke landen zijn bij uitstek geschikt voor soloreizigers?

“Landen waar je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt reizen. Een auto of camper huren kan natuurlijk ook maar omdat je niemand hebt om de kosten mee te delen, is dat vaak een stuk prijziger. En een land waar het lastig is om met het openbaar vervoer te reizen trekt minder reizigers aan, dus daar zul je waarschijnlijk minder makkelijk andere mensen ontmoeten. Voor beginners zijn bijvoorbeeld Thailand, Cambodja, Vietnam, de Filipijnen of Costa Rica hele fijne landen. Maar ook Colombia, Indonesië, Nicaragua, Spanje en Oost-Europa zijn super leuk voor solo reizigers.”

Wat zijn jouw beste tips voor alleenreizende vrouwen?

“Trek je niet te veel aan van (goedbedoelde) adviezen van mensen die zelf niet veel gereisd hebben of niet in het land geweest zijn waar jij naar toe wil. Via Facebook groepen of blogs is het tegenwoordig zo makkelijk om in contact te komen met andere alleenreizende vrouwen die hun ervaringen met je willen delen. Vertrouw op je intuïtie, verlaat een plek als je de situatie niet vertrouwt. Dat is niet raar of onbeleefd; jouw veiligheid is het belangrijkst. In het artikel Alleen reizen als vrouw vind je meer tips.”

Hoe bepaal jij je ideale reisroute?

“Door veel blogs te lezen. Ik weet meestal wel al ongeveer wat ik wil zien en dan bekijk ik in Google Maps wat routes om een beeld te krijgen van de afstanden. Heel soms kijk ik nog in een Lonely Planet, maar het meeste haal ik van het internet.”

Hoe kies je de juiste plek om te overnachten?

“Omdat ik alleen reis overnacht ik graag in hostels. Partyhostels zijn niet mijn ding, dus ik check altijd de reviews op bijvoorbeeld Tripadvisor om te zien hoe de sfeer in een hostel is. Handig is dat je ook specifiek de reviews van andere soloreizigers kunt bekijken.”

Alleen op reis naar Japan

Op de foto met een groepje schoolkinderen in Kyoto, Japan

Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Annelies zegt:

    Wat een leuk verhaal om te lezen, herkenbaar ook! (Vooral ook de eerste nacht Bangkok 😉 ) Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met reizen en nu verslaafd. Meestal reis ik alleen maar ik vind het ook wel eens gezellig om met anderen te reizen. De absolute vrijheid van het alleen reizen is heerlijk! En inderdaad maak je veel makkelijker contact met anderen en als je daar even geen zin in hebt is het ook prima. Wat ik zelf wel vermoeiend vind soms is dat je altijd alles zelf moet uitzoeken en regelen. En soms mis ik wel om met iemand na te kunnen kletsen over een geweldige reis.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>