Air Transat

Air Transat? Is dat een low cost airline? Naar Canada? In Nederland is de luchtvaartmaatschappij niet erg bekend, omdat er maar zes maanden per jaar naar slechts één bestemming wordt gevlogen. Maar... wij waren erbij toen het nieuwe seizoen werd ingeluid met de eerste vlucht naar Toronto. Om meer te weten te komen over de airliner en wat vooroordelen weg te nemen, spreken we met Anne-Laure Moerenburg, werkzaam bij Air Transat.

Air Transat biedt vanuit Amsterdam directe vluchten aan naar Toronto, Calgary en Vancouver. Van Brussel kun je met een directe vlucht naar Montréal. De vluchten richting Canada vertrekken in de ochtend, de terugvlucht is een nachtvlucht. Op die manier kun je als reiziger altijd volledig genieten van je tijd in Canada. Bij aankomst heb je dan nog tijd om je huurauto op te halen en je accommodatie te bereiken voordat het donker is. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker went aan het tijdsverschil en dat je op je laatste dag nog wat kunt zien of shoppen en zonder stress naar de luchthaven kunt vertrekken. Wil je tijdens één reis zowel de oost- als de westkust van Canada bezoeken, dan kun je met Air Transat vaak met een tussenstop in Toronto doorvliegen naar de gewenste eindbestemming dankzij aansluitende vluchten naar Vancouver, Montréal of Calgary.

air transat amsterdam toronto

Wij luidden het 2017 seizoen in met de eerste vlucht op 20 april naar Toronto

Zoals gezegd heeft de luchtvaartmaatschappij geen onwijs grote naamsbekendheid in Nederland. Met name omdat ze maar één bestemming aanbieden (Canada en maar 6 maanden per jaar) komt de naam gewoon niet voor als mensen niet op die bestemming zoeken. Ik ben dan ook verbaasd dat Anne-Laure me verteld dat de toestellen vanuit België en Nederland in de regel voor meer dan de helft gevuld zijn met Europese reizigers (zelfs tot 75% in de zomermaanden!).

Anne-Laure vertelt enthousiast over haar uitdagende baan bij Air Transat: “Ik houd ervan! Ik ben Marketing en E-Commerce Supervisor en houd me bezig met alle soorten marketing activiteiten (online en offline) voor vier landen (Nederland, België, Zwitserland en Duitsland). Alles wat ik doe (Facebook post, content voor nieuwsbrieven, aanpassingen op de websites, mailings etc.), is altijd keer zes: twee van de vier landen zijn tweetalig dus alles moet altijd vertaald worden en aangepast aan de lokale cultuur. Ik werk heel close met mijn sales collega’s in Nederland en België en met collega’s in Montréal waarmee ik dagelijks contact heb. Het is best pittig, maar ook super leuk!”

Anne-Laure in Canada

Anne-Laure tijdens een van haar reizen in Canada

Wanneer ben je begonnen bij Air Transat?

“Ik ben in september 2011 begonnen als parttime Sales & Marketing coördinator. Toen had ik nog mijn eigen (bikini) winkel in Zandvoort maar ik wilde voor de rustige wintermaanden een bijbaan hebben! Ik heb niet eens zelf gezocht, de baan werd me aangeboden via the Undutchables op een zonnige zomerdag. De eerst twee jaar heb ik het vol gehouden met part time bij Air Transat en parttime in mijn winkel te werken. Maar ik vond de baan bij Air Transat toch leuker en kon daar meer gaan werken dus ik ben gestopt met mijn winkel. In 2015 na wat veranderingen binnen het kantoor in Amsterdam ben ik fulltime gaan werken en meer op E-commerce en marketing dan sales.”

Kan je iets vertellen over de geschiedenis van Air Transat?

“Air Transat is de grootste vakantieluchtvaartmaatschappij van Canada en dochteronderneming van de Transat groep, die dit jaar zijn 30e verjaardag viert. De eerste vlucht bracht Canadese reizigers van Montréal naar Acapulco op 14 november 1987. Gevestigd in Canada, is Air Transat opgericht om Canadezen naar de zon van Zuid- en Centraal-Amerika te brengen in de wintermaanden. Daar komt de naam ook vandaan: de Transat waar je in de zon kan liggen ☺.”

Transat staat dus niet voor trans-Atlantisch? “Nee, je zou denken van wel, maar Transat staat voor de strandstoel die overal te vinden is op de zonbestemmingen waar we als eerst gingen vliegen. Jaar na jaar zijn meer bestemmingen aan de vluchtschema’s toegevoegd en ook naar Europa. Tot de dag van vandaag vliegt Air Transat naar meer dan 60 bestemmingen wereldwijd, waarvan 27 in Europa en vijf in Canada.”

Hoe groot is de vloot en hoeveel mensen werken er bij Air Transat?

“Air Transat heeft een ‘flexibele’ vloot van 30 toestellen: 14 Airbus A330, 9 Airbus A310 en 7 Boeing 737. De Boeings, meestal ingezet op de korte afstanden, worden in de zomermaanden geleased aan andere airlines.”

“De Transat groep telt meer dan 2.000 medewerkers wereldwijd. Air Transat heeft twee eigen kantoren in Europa, in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk, waar ze vluchten het hele jaar door hebben. In alle andere Europese landen, waarvandaan ze alleen tussen april en oktober vliegen naar Canada, werkt Air Transat met vertegenwoordigers.”

“Air Transat wordt vaak -ten onrechte- een charter airline genoemd, of low cost airline, maar dat is het niet. Het is een reguliere seasonal airline (er wordt op vaste dagen en tijden gevlogen, maar alleen tussen april en oktober (al meer dan 25 jaar op Amsterdam!)) en low cost is het ook niet. De focus ligt op toeristen en families voor wie dan altijd wordt geprobeerd een laag prijs te bieden, maar de prijzen zijn all-in, wat betekent dat bagage, eten, dranken en entertainment allemaal inbegrepen zijn. Alleen voor stoelreservering moet je extra betalen.”

airtransat

Air Transat is de grootste vakantieluchtvaartmaatschappij van Canada

Welke doelgroep probeert Air Transat aan te spreken?

“Zes keer op rij heeft Air Transat de Skytrax award gekregen voor “Best North American Leisure Airline” en in 2013 en 2015 ook de meest “Family Friendly Airlines” award. Dit zegt toch genoeg? Air Transat is gericht op vakantiegangers en wil graag de vakantie naar de leukste bestemmingen “betaalbaar” maken. Maar we zijn geen low cost airline: bij ons is je bagage, maaltijden en entertainment standaard inbegrepen in de prijs.”

“We bieden twee klasses aan boord: Economy en Club. De Club Class is onze luxueuze klasse die twaalf brede lederen stoelen in de voorkant van de cabine telt en biedt meer service en voordelen zoals meer bagagevrijheid, individuele 12” touchscreens en meer. Sinds 1 mei bieden we aan bord diverse exclusieve gerechten van een bekende chef-kok uit Quebec aan, standaard voor Club Class passagiers, tegen een meerprijs van CAD25 voor Economy Class passagiers. Details kun je lezen op onze site airtransat.nl.”

Welke promoties heeft Air Transat gedaan op de Nederlandse markt?

“In Nederland is Air Transat zeer actief, zowel met online als offline advertenties. Misschien heb je onze posters wel eens gezien op de achterkant van een bus, op abri’s bij een tankstation, op grote billboards langs de snelweg of op digitale schermen in de metro in Amsterdam. Soms hebben we met onze partners ook gezamenlijke advertenties in de Telegraaf, Metro, etc.”

“Omdat we alleen naar Canada vliegen vanuit Amsterdam, zijn we ook altijd aanwezig op reisbeurzen zoals de Vakantiebeurs in Utrecht, de Reis & Co Beurs in Groningen, de USA-Canada beurs in Zeist en Eindhoven. Zo leren mensen ons overal in Nederland kennen! Op Q-Music, 100% NL en ORN radio hebben we ook regelmatig campagnes lopen.”

“Digitaal sturen we twee keer per maand een nieuwsbrief en we hebben een Facebook pagina waar we proberen inspirerende filmpjes en posts te schrijven voor onze fans.”

Deze zomer gaat het hard tegen hard op trans-Atlantische vluchten; zie je hier tegenop?

“De concurrentie is er altijd en in Nederland is KLM vaak de eerste keuze. Air Canada kwam vorig jaar terug op de Nederlandse markt en heeft ons het leven niet makkelijk gemaakt! Maar dankzij de 150e verjaardag van Canada willen veel mensen erheen en onze toestellen vullen zichzelf. We hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en mensen weten wel ons te vinden.”

“Door het 150-jarig bestaan van het land dit jaar zijn er veel extra evenementen en activiteiten waardoor men een groei in het toerisme naar Canada ziet. Daarnaast zijn alle nationale parken dit jaar gratis te bezoeken wat het voor vakantiegangers extra aantrekkelijk maakt te kiezen voor een vakantie naar het natuurrijke land.”

Welke toekomstige ontwikkelingen verwacht je bij Air Transat?

“Zo ver ik weet zijn er geen grote plannen voor de toekomst betreffende uitbreiding van de vloot. Vanaf 2018 gaan we wel de A310 langzaam vervangen door A320 toestellen maar wanneer alle negen uit de vloot zullen zijn, weet ik niet. De grootste plannen zijn rond de bestemmingen die we gaan aanbieden en de uitbreiding sinds de laatste paar jaar van onze binnenlandse vluchten. We bieden nu dagelijks vluchten tussen Toronto en Montréal en tussen Toronto en Vancouver. Daardoor hebben zowel de Canadese als de Europese reizigers meer mogelijkheden om tijdens één reis zowel oost- als west-Canada te ontdekken.”

air transat toronto pearson

De thuisbasis is Montréal, maar Air Transat heeft ook een hub op Toronto Pearson International Airport

En welke nieuwe bestemmingen zijn er onlangs toegevoegd?

“De nieuwste bestemming in Europa is Tel Aviv. De eerste vlucht vanuit Montréal zal op 18 juni plaatsvinden en we zullen vanaf dan twee keer per week vliegen op zondag en woensdag. Vorig jaar is Zagreb toegevoegd en dat was een succes! In Canada komen er geen nieuw bestemmingen bij: we houden ons bij Montréal, Toronto, Calgary, Vancouver en Quebec.”

Wat doet Air Transat aan “groen reizen”?

“Air Transat is een zeer milieubewuste maatschappij en heeft meerdere keer de Atmosfair award gewonnen voor “meest klimaat efficiënte luchtvaartmaatschappij”. Air Transat heeft eind 2003 een fuel management programma opgezet om zijn emissie te verminderen. Het programma is ingezet op verschillende niveaus binnen het bedrijf. Op deze site kun je verder lezen hoe Air Transat zich bezighoudt met initiatieven om het milieu te beschermen.”

Anne-Laure Moerenburg

Bedankt voor je tijd Anne-Laure

Welke band heb je met Canada?

“Ik ben Française en iedere Fransman heeft een soort van liefdesgevoel voor de Québécois. Grappig genoeg Canada was jaren de droom reisbestemming van mijn moeder, dus Canada is al heel lang een bekende bestemming voor me. Ooit heeft ze een mooie reis daarheen gewonnen en toen ging mijn zusje daar een paar jaar wonen. Zelf ben ik er ook voordat ik bij Air Transat werkte een paar keer geweest, maar eigenlijk was ik meer een Verenigde Staten persoon dan Canada. Maar toen ik begon bij Air Transat, werd ik gewoon verliefd op dit prachtige grote land. Dankzij Air Transat heb ik veel van het land kunnen ontdekken, zowel de oost- als de westkust, en ik ga nu een paar keer per jaar naar Montréal voor werk. Het feit dat ik Frans spreek is een groot voordeel om met mijn collega’s in Quebec te kunnen communiceren.”

Wat is jouw persoonlijke top 5 van must sees in Canada?

  • Vancouver stad (moderne en kosmopolitische stad)
  • Toronto (of zoals ik altijd zeg: klein New York)
  • Gaspésie (ten oosten van Montréal en Quebec, prachtig natuurgebied)
  • Vancouver Island (mooie stranden, bossen en traditionele dorpjes)
  • Canadian Rockies (majestueuze bergen waar je wilde dieren kan spotten)
Vancouver, Wim Keller

De moderne en kosmopolitische stad Vancouver

Pyramid Lake, Wim Keller

Pyramid Lake in Jasper National Park, Alberta

Canada

Pontiac Area, Edith Blokland

Pontiac Area

Watervliegtuig Canada

Dionne
  1. A Van Dodewaard zegt:

    Is er behalve een warme maaltijd, ook ontbijt en lunch? Ik heb type 1 diabetes, dus is het belangrijk voor mij dat te weten!

  2. Afhankelijk van je vluchttijden worden er tijdens de trans-Atlantische vlucht inderdaad allerlei maaltijden geserveerd, afgestemd op het tijdstip van de dag. Vlak voor aankomst krijg je nog een snack. Extra snacks zijn tegen bijbetaling ook bij te bestellen. Ook kun je telefonisch contact opnemen met Air Transat om aangepaste maaltijden te bestellen, bijvoorbeeld een suikervrije maaltijd zonder toegevoegde suikers, met weinig koolhydraten en veel vezels.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>