Wordt glimpsen het nieuwe reisconcept van 2018?

2 glimpse is een nieuw reisconcept dat gebruikers de mogelijkheid biedt om op reis een kijkje in het échte leven van een local te nemen. Dat kan bijvoorbeeld in Zweden of Hongarije zijn, maar je kunt ook zelf de local zijn en iemand thuis ontvangen. Reishonger sprak met oprichter Amber van den Putte.

10 vragen aan Amber van den Putte, oprichter van 2 glimpse

Amber van den Putte

Wie is Amber?
Ik ben Amber van den Putte. Ik woon met mijn man en twee dochters in Rotterdam. De afgelopen 20 jaar heb ik in de financiële sector gewerkt. Ik ben opgeleid tot belastingadviseur, daarna heb ik aan productontwikkeling voor betalingsverkeerproducten (denk aan pinnen) gedaan. In 2017 heb ik mijn baan opgezegd en heb ik 2 glimpse opgezet.

Had je altijd al affiniteit met de reisbranche?
Ik heb nooit eerder in de reisbranche gewerkt, maar de interesse voor andere landen en culturen is er altijd geweest. Ik heb het denk ik van mijn ouders, mijn moeder wilde vroeger ontdekkingsreiziger worden. Na mijn middelbare school – dat was begin jaren ’90 – wilde ik op wereldreis. Uiteindelijk ben ik toch eerst twee jaar gaan studeren, om daarna vijf maanden door Azië te trekken. Voor het slapen gaan pluis ik het liefst een Lonely Planet uit of lees ik een andere reisgids. Ik stippel regelmatig een reis uit die ik helaas niet altijd kan maken. Wil je mij een cadeautje geven, dan is een (oude) reisgids altijd goed!

Hoe kwam je op het idee van 2 glimpse?
Mijn kinderen zitten op een middelbare school waar veel uitwisselingen worden georganiseerd. Dit betekent dat we regelmatig in contact komen met andere culturen en gewoonten. Ruim een jaar geleden ging mijn oudste dochter naar Mumbai, India. Deze Indiase moeder vertelde vooraf dat mijn dochter haar hardloopschoenen mee moest nemen omdat ze in Mumbai om half vijf ’s morgens wilde gaan hardlopen, als de zon net opkomt en het nog rustig is in de stad. Zij wilde dat mijn dochter laten zien. Mijn dochter wilde echter niet zo vroeg op staan en vindt hardlopen ook niet leuk. Maar mij leek het juist een geweldige ervaring. Zo eenvoudig, maar ook zo bijzonder. Ik vroeg me af of uitwisselingen ook voor volwassenen zoals ik zouden kunnen worden georganiseerd. Ik kon geen organisatie vinden. Daarom besloot ik het zelf op te zetten.

2 glimpse

En hoe ben je het idee gaan omzetten in een concreet plan?
Eigenlijk was dat heel eenvoudig. Het gebeurde gewoon. Nadat ik zei dat ik zelf een platform wilde opzetten, ben ik de naam gaan bedenken, heb de domeinnaam geclaimd, een webbouwer en een webdesigner gevonden. De eerste mijlpaal was het online zetten van de website. Dat was een prachtige klus. Content heb ik verzameld en twee mensen zijn speciaal op reis gegaan om een ervaring te beschrijven. Hun verhalen lees je op de website over Noorwegen en de Oekraïne. Heel belangrijk is het om bekendheid te krijgen. Ik werk daarvoor samen met iemand die veel contacten heeft met de pers en de reisbranche. Zij helpt mij enorm om in Nederland onder de aandacht te komen. Ook zorgen we samen regelmatig voor posts op Facebook en Instagram, waaronder leuke weetjes over andere culturen. Het gaat voor mijn gevoel heel natuurlijk, elke dag een stapje voorruit.

Welke doelgroep probeer je aan te spreken met 2 glimpse?
Volgens mij is het over het algemeen zo dat nieuwe ideeën meer voor jonge mensen zijn, dan voor oudere mensen. Dat is bij 2 glimpse niet het geval. Ik kom mensen van 25 jaar oud tegen die gelijk heel enthousiast zijn, maar ook mensen van 70 jaar.

Ik ben de doelgroep nog aan het verfijnen, maar zoals ik het nu zie is het concept heel geschikt voor avontuurlijke mensen met de nodige reiservaring. Het zijn mensen die wat van de wereld hebben gezien, en heel benieuwd zijn naar het ‘echte’ leven in een land.

Verder is het geschikt voor mensen die weten hoe leuk en inspirerend het is om kennis te maken met een andere cultuur en daarom ook hun eigen leven willen laten zien.

En op welke manieren?
Omdat 2 glimpse een nieuw concept is dat pas half december 2017 is gelanceerd is het heel belangrijk dat ik mensen spreek en uitleg geef. Verder spelen social media en pr uiteraard een grote rol. Op dit moment ben ik druk bezig om ook in het buitenland onder de aandacht te komen, want internationale profielen is waar het platform om draait. De werkwijze om onder de aandacht te komen lijkt anders dan in Nederland, dus ook daarin zie je culturele verschillen. Heel leerzaam en uitdagend!

glimpsen

Waarmee onderscheidt 2 glimpse zich t.o.v. andere ‘meet the local-concepten’?
Het grootste verschil met andere ‘meet the local-concepten’ is dat onze uitwisselingen met gesloten beurzen plaatsvinden. Het is niet de bedoeling dat je beroepsmatig uitwisselingen gaat organiseren. De reden dat ik daarvoor heb gekozen, is omdat ik denk dat je het echte leven alleen te zien krijgt en ook kan ervaren als je er niet voor betaalt. Als je wel betaalt, dan heb je ook bepaalde verwachtingen, en die verwachtingen moet je juist uitzetten als je verschillen wil kunnen ervaren. Passend is het natuurlijk als je een cadeautje meeneemt of ook een keer de boodschappen betaalt, zoals je dat ook zou doen als je bij een vriend logeert. Ik houd van de ‘sharing economy’ gedachte en als je gebruik maakt van de bestaande middelen, zou niemand er armer van hoeven te worden.

Een ander verschil is dat 2 glimpse wil laten zien dat je ook thuis en dichtbij huis vakantie kan hebben en internationale inspiratie op kan doen. Dit kan door iemand bij jou in huis te halen en jouw dagelijks leven te laten zien. Heel geschikt voor mensen die hun footprint willen verkleinen of mensen die om een andere reden niet kunnen reizen. Mooi meegenomen is dat bij dit soort ervaringen je anders naar je eigen leven gaat kijken en het over het algemeen je eigen leven meer waardeert dan je deed. Daarnaast focust 2 glimpse niet per se op exotische bestemmingen. Ook landen dichtbij huis zijn een bezoekje waard. Het dagelijks leven van de locals in Finland is bijvoorbeeld ook al heel bijzonder.

Tenslotte is ‘glimpsen’ ook zakelijk heel goed in te zetten. Je kan een kijkje gaan nemen bij iemand die hetzelfde beroep heeft als jij. Geen dure cursussen, maar gewoon eens in een ander land een paar dagen meelopen. Geweldig toch als je ooit nog eens in het buitenland had willen werken en het er nog niet van was gekomen?

Welke local experience staat er nog op jouw verlanglijstje?
Eigenlijk is het voor mij niet zo specifiek. Het gewone dagelijkse leven in een ander land – en dat kan ook heel dichtbij huis, bijvoorbeeld België – vind ik al heel interessant. Ik heb wel een heel romantisch beeld bij een afgelegen Hongaars huis met een pruttelende goulash pan in de tuin waar de locals vioolmuziek maken. Dat zou ik wel willen ervaren.

Welke toekomstige ontwikkelingen verwacht je in het algemeen in de reisbranche?

Ik denk dat twee richtingen zich verder zullen ontwikkelen. De ene kant is extreem. Reizen worden steeds extremer. Extreem luxe, extreem avontuurlijk (ik noem het gevaarlijk). Mensen willen verrast blijven worden. De andere kant is juist versimpeling. Simpel reizen, met de bestaande middelen, met de locals. Maar bij beide richtingen draait het om de ervaring. De ervaring moet intens zijn. We zijn tegenwoordig snel verveeld.

Waar hoop je met 2 glimpse over vijf jaar te staan?
Amber van den Putte van 2 glimpseHet zou mooi zijn als men in tien landen weet wat 2 glimpse is en regelmatig gebruikt maakt van het platform. Mijn droom is dat 2 glimpse als een alternatief – of aanvulling – voor de gebruikelijke reizen wordt gezien. Dat mensen zeggen, ik ga van de zomer drie weken op vakantie, maar ik ga ook nog een paar dagen ‘glimpsen’ in het voorjaar. En dat we dan allemaal weten wat we bedoelen: even een kijkje in het leven van een ander om de schoonheid van de verschillen die de wereld te bieden heeft, weer scherp op het netvlies te hebben. Om te leren van anderen en nieuwe ervaringen op te doen.

Help jij 2 glimpse mee om 1 juli 250 internationale profielen te hebben verzameld? Breng je vrienden in het buitenland op de hoogte. Maak een gratis profiel en volg 2 glimpse op Facebook & Instagram.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>