Kopje onder in Oman

Oman heeft een kustlijn van 3165 kilometer en prachtige ongerepte witte zandstranden. De wateren rondom het Sultanaat Oman bieden vele watersportmogelijkheden, van duiken en zeilen tot kitesurfen en (diepzee)vissen, kortom voor ieder wat wils! Vanwege het klimaat in Oman, kunnen de meeste wateractiviteiten het gehele jaar door plaatsvinden. Vanuit vrijwel elke accommodaties aan de kuststrook van Oman kunnen dagtrips op, in of onder water georganiseerd worden.

Kitesurfen

Sinds een paar jaar begint Oman meer bekendheid te krijgen vanwege de uitstekende kitesurf mogelijkheden die de bestemming biedt. Vooral het eiland Masirah, gelegen op ca. 5 uur rijden van Muscat, biedt geweldige locaties om te kitesurfen. Van mei tot en met september staat hier de perfecte wind, waardoor het voor kitesurfers van alle niveaus goed toeven is.


oman kiteboarding

Oman, the secret kiteboarding paradise.

Het kitesurfcentrum op het eiland is onderdeel van de VDWS – de wereldwijde watersportschool vereniging. Je kunt hier kitesurflessen volgen en materiaal huren.

Ook op het strand van Sawadi, gelegen op ca. een uur rijden ten noorden van Muscat bevindt zich een kitesurfcentrum. Dit is het eerst geopende kitesurf centrum in Oman en hier kunt u het hele jaar door terecht. Kijk voor meer informatie over kitesurfing in Oman op www.kiteboarding-oman.com.

Tot slot zijn er ook kitesurf trainingen mogelijk in Muscat, op het centraal in Muscat gelegen Athabia strand, door middel van een mobiel kitesurfcentrum. Hier kunnen bovendien kitesurf trips op verschillende locaties rondom Muscat worden georganiseerd, zo lang deze binnen een dag van Muscat reizen liggen.

Bekijk de film om een indruk te krijgen van de vele mogelijkheden:

Duiken en snorkelen

Duiken in Oman is fascinerend en niet te vergelijken met andere landen die in de Indische Oceaan liggen. De golfstroom brengt ongekende hoeveelheden plankton naar Oman waardoor al het onderwaterleven stukken groter is dan elders. De wateren van Oman zijn de natuurlijke leefomgeving van ontelbare vissoorten en grote hoeveelheden koraal, veel daarvan zijn nog onontdekt, waardoor duikers in staat zijn voortdurend nieuwe ontdekkingstochten te beleven.

Er kan het hele jaar door worden gedoken, maar de beste periode is van april tot juli, als het zicht onderwater goed is en de watertemperatuur aangenaam. Alleen in de regio Dhofar is duiken mogelijk in de periode van oktober tot april, voor en na de moesson.

duiken in Oman

In Oman speelt natuurbehoud zich niet alleen op het land af, ook onder water herbergt het land vele schatten.

Het duiktoerisme staat nog in de kinderschoenen; er zijn maar weinig duikcentra en deze liggen verspreid langs de kust van Oman. Gedoken wordt vooral bij de talloze eilandjes die voor de kust liggen. Het gehele jaar zwemmen er verschillende soorten dolfijnen in de wateren rondom Oman. In het vroege voorjaar zijn er bultrugwalvissen en in de zomer zwemmen er walvishaaien langs.

De bekendste plekken om te duiken zijn Bandar Khayran, bij Muscat – inclusief het scheepswrak Al Munassir -, het uitzonderlijke zeereservaat van de Daymaniyat Eilanden, het schiereiland Musandam en Salalah.

(Diep)zeevissen

De wateren van Oman zijn rijk aan vissen. Dichtbij de kust vind je verschillende soorten wilde (roof)vissen, verder op zee kom je grote scholen tegen. Dankzij het relatief kalme zeewater kun je gebruik maken van vele vistechnieken, waaronder vissen met een (werp)hengel of vliegvissen.

Commerciële visserij vindt het hele jaar door plaats in Musandam en voor de kust van Muscat. De Golf van Oman en de Noord Indische Oceaan worden bevolkt door zwarte marlijn, zwaardvis, tonijn en dat maakt het water uitermate geschikt voor diepzeevissen.

Van januari tot en met april en in oktober en november wordt er veel gevist op geelvintonijn. Van april tot en met juli en in september en november kun je hier de reuze trevally vangen. Vissen is ook mogelijk in Dhofar buiten het regenseizoen.

Om te mogen vissen dient u in het bezit te zijn van een visvergunning, verkrijgbaar bij het Directorate General of Fisheries. Speervissen is ten strengste verboden. In het zuiden van Oman is het verboden om te vissen tussen Mughsayl en Taqah. Een aantal reisorganisaties bieden gespecialiseerde visreizen naar Oman aan.

Zeilen in Oman

De zeilmogelijkheden in Oman zijn eindeloos, vrijwel overal worden (dag)tochten met zeilboten en catamarans aangeboden, vaak vanuit de omgeving van Muscat. Een bekende organisatie in Oman is Oman Sail, opgericht in 2008 om de zeilsport in Oman te promoten. Oman Sail runt drie zeilscholen: twee in Muscat (Marina Bandar Al Rowdha en The Wave complex) en één in Mussanah, waar tevens een hotel is waar tijdens de zeilvakantie kan worden overnacht.

oman zeilen

Oman Sail neemt geregeld deel aan zeilregatta’s over de gehele wereld, waarmee Oman meer bekendheid krijgt als zeilbestemming.

Bij alle zeilscholen kan je terecht voor zeillessen en het huren van een zeilboot. De kustlijn tussen de jachthaven van Mussanah (85 kilometer ten noorden van Muscat) en de jachthaven van Jebel Sifah (45 kilometer ten zuiden van Muscat) biedt prachtige mogelijkheden voor zeilers. Tijdens een tocht per boot op het water is de kans groot dat je dolfijnen (in de wateren rondom Oman zwemmen maar liefst 22 soorten dolfijnen) en zelfs walvissen ziet.

Laatste berichten van Dionne (alles zien)