Israël en het Palestijns Gebied

Wist je dat?

  • Een weekend in Israël op vrijdag en zaterdag valt? Op vrijdagavond begint met zonsondergang de sabbat. Deze sabbat duurt vervolgens 24 uur, tot zaterdagavond. Op vrijdagavond zijn veel restaurants gesloten, bij een Chinees restaurant of Ierse Pub maak je de meeste kans op een avondmaal.
  • Het heel normaal is als je in een discotheek of café jongeren met een groot geweer ziet? Dit is niet omdat ze undercover zijn, maar omdat ze dienstplichtig zijn en ook in hun vrije tijd verantwoordelijk zijn voor hun geweer. Sommigen zijn er zo zuinig op dat ze het overal mee naartoe nemen.
  • Iedere jongere in Israël heeft minimaal 2 jaar actieve dienstplicht heeft? En dat die jongeren dat niet allemaal prima vinden? Je kunt er meer over lezen in dit achtergrondartikel over Israëlische dienstplicht.
  • Israël nog kleiner is dan Nederland? Veel afstand hoef je dus niet af te leggen als je hier rond gaat reizen, en alles is met een uitgebreid busnetwerk prima te bereiken.
  • Je in Israël ook deeltaxi’s kunt gebruiken? Het heet een sherut en dit is een busje waar 8 tot 10 mensen in kunnen. Ze rijden op vaste routes tussen steden, maar ook binnen grote steden als Tel Aviv en Jeruzalem. Als je er een ziet rijden kun je hem gewoon aanhouden door te zwaaien. En je moet roepen als je er weer uit wil. Het is spotgoedkoop, maar niet altijd even betrouwbaar omdat een sherut niet overal kan stoppen. Bovendien stoppen ze ook niet als ze vol zitten.

Liselore

Tekstschrijver at Liselore Verschuren
Liselore kan niet genoeg van reizen krijgen. Ieder hoekje van de wereld vindt ze bijzonder en ze rust dan ook niet voordat ze alle hoekjes heeft gezien. De teller staat inmiddels op 30 verschillende landen, maar daar is ze nog lang niet tevreden mee. Favoriete landen zijn China, Peru en Cambodja. Bovenaan haar verlanglijstje staan Marokko en Zuid Afrika.
Liselore