Israël en het Palestijns Gebied

Do’s

  • Veel pita met hummus, falafel en shoarma eten.
  • Gepaste kleding dragen in synagogen, kerken en moskeeën. Zorg dus voor bedekte schouders en knieën. En voor de heren: gebruik het kartonnen keppeltje bij synagogen en bij de Klaagmuur.
  • Met de (stads)bus reizen. Als het veilig genoeg is voor de lokale bevolking, is het ook veilig genoeg voor jou.
  • Liften in het Palestijnse Gebied. Als je op bijvoorbeeld de Westelijke Jordaanoever aankomt, is er er vaak geen opbaar vervoer of taxi te vinden. Lokale mensen zijn meer dan bereid om gestrande reizigers mee te nemen naar bijvoorbeeld Bethlehem. Je bent zelfs meer dan welkom, want echt veel toerisme is er niet meer sinds die muur er staat. Je krijgt zo ook prima de kans om met echte Palestijnen te praten en een beter beeld van hun situatie te krijgen.

Don’ts

  • Ongevraagd foto’s van soldaten met wapens maken. Vraag gewoon of je een foto mag maken, dat wordt veel meer gewaardeerd.
  • Israëli’s of Palestijnen veroordelen om wat hun volk of regering in het verleden heeft gedaan. De mensen op straat hebben hier niets mee te maken en zijn het er vaak ook helemaal niet mee eens.
  • Christelijke bezienswaardigheden niet bekijken omdat je zelf niet religieus bent. Het is niet besmettelijk en het is wel een belangrijk onderdeel van onze beschaving en geschiedenis. Het maakt niet uit of het waar is of niet, ga gewoon kijken. Je slaat veel pracht over als je het links laat liggen!
  • Met een propvolle backpack die met militaire prezicie is ingepakt een busstation in lopen. Alles tassen en rugzakken worden ter controle leegehaald, dus al je netheid wordt al snel teniet gedaan. Travel light!
Het Meer van Galilea bij Tabga

Het Meer van Galilea bij Tabga

Liselore

Tekstschrijver at Liselore Verschuren
Liselore kan niet genoeg van reizen krijgen. Ieder hoekje van de wereld vindt ze bijzonder en ze rust dan ook niet voordat ze alle hoekjes heeft gezien. De teller staat inmiddels op 30 verschillende landen, maar daar is ze nog lang niet tevreden mee. Favoriete landen zijn China, Peru en Cambodja. Bovenaan haar verlanglijstje staan Marokko en Zuid Afrika.
Liselore