Ierland

Ring of Beara

De Ring of Beara is heel wat minder bekend dan de Ring of Kerry en Dingle. Maar eerlijk gezegd is Beara verreweg mooier en authentieker dan voornoemde schiereilanden! De weggetjes zijn zo smal dat hier geen touringcars kunnen komen! De Ring of Beara biedt je bizar mooie vergezichten op Bantry Bay en Kenmare Bay. Je vindt er schattige dorpjes met gekleurde huisjes, zoals Allihies en Eyeries. Er is een heuse bergpas: de Healy Pass die fantastisch is om per fiets te verkennen (mits je een beetje conditie hebt!)! Bij Allihies zie je nog steeds de schoorstenen van verlaten kolenmijnen: ooit was dit een hele bedrijvige streek: je kunt het je haast niet meer voorstellen.

Neem ook eens de griezelige kabelbaan naar Dursey Island: een belevenis op zich en een uitstekende kans voor een leuke dagtocht! Op Dursey Island woont bijna niemand en je kunt hier heerlijk wandelen: bij uitstek een plekje voor rustzoekers.

Mizen Head en Sheeps Head

Naast de Ring of Beara vind je de twee gekoppelde schiereilanden Mizen en Sheeps Head. Beide zijn prachtig om te bezoeken. Mizen Head is het uiteinde van het grootste schiereiland en hier vind je een loopbrug naar een oud signaalstation, waar ooit Marconi nog actief was. In de baai onder de brug zie je zeehondjes zwemmen en ook hier zijn prachtige kliffen en een ruige zee te bewonderen.

Mizen Head

Mizen Head

In het uiterste puntje van Sheeps Head vind je een oude vuurtoren: de wandeling hier naar toe is geweldig. Je loopt in alle rust tussen wat rondscharrelende schapen naar het Lighthouse.

Kinsale

Kinsale is een heel schilderachtig havenstadje aan de zuidkust van Ierland, op ca. 25 km vanaf Cork. Het haventje is heel idyllisch en ook het stadje zelf is erg leuk om doorheen te lopen. Aan de havenmonding vind je twee forten: het goed geconserveerde Charles Castle en aan de overkant van de baai de ruïne van het Johns Castle. Kinsale staat bekend om haar uitstekende restaurants: zeker visliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Op de heuvel boven Kinsale vind je de enorm oude pub ‘The Spaniards Inn’.

Kinsale

Kinsale

Donegal

De noordelijkse provincie van Ierland is Donegal. Niet zo bekend want de meeste Ierlandreizen gaan naar het zuidwesten. Maar ook Donegal is absoluut een pareltje dat een bezoek waard is. Je vindt hier de bijzondere Mount Errigal, in het Glenveagh National Park. Het noordelijkste puntje van Ierland bereik je via het schiereiland Inishowen en ook hier is het práchtig.

Donegal

Donegal

Slieve League

Ook de hoge Slieve League kliffen liggen in het graafschap Donegal. Niet zo bekend als de kliffen van Moher maar wel minstens twee keer zo hoog! Voor de durfals is er het smalle One Man’s Path, dat je naar de top van de kliffen leidt.

Lowlights van Ierland

Slieve League

Benbulben

In het graafschap Sligo vind je deze bijzonder gevormde berg Benbulben. Het lijkt een beetje op een tafelberg, die ineens uit het vlakkere landschap omhoog rijst. De berg is te beklimmen en biedt je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Benbulben

Benbulben

Hook Head

In het zuidoosten van Ierland vind je ook nog een schiereiland: Hook Head. Leuk voor een dagtrip want op dit schiereiland is ook van alles te zien. Hier kom je bijvoorbeeld de oudste, nog werkende, vuurtoren ter wereld tegen. Dat het ook nog eens een heel fotogeniek gebouw is, is extra meegenomen.

Hook Head

De vuurtoren van Hook Head.

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)