Ierland

hoogtepunten Ierland

Cliffs of Moher

De bekende kliffen van Moher zijn weliswaar niet de hoogste van Ierland, maar wel enorm imposant! Gelegen aan de ruige westkust van Ierland, vlakbij het toeristische dorpje Doolin, is dit een hoogtepunt van menig Ierland-reis! Bij de kliffen is een informatiecentrum, een shop en een café; dit commerciële karakter van de Cliffs of Moher is een tikje on-Iers. Toch raden we je aan om een stop te maken bij Moher; zeker op een heldere dag is het zicht op de steile kliffen fantastisch!

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher

Aran eilanden

Vlak voor de Cliffs of Moher liggen de drie Aran eilanden: Inisheer, Inishmaan en Inishmore. Een dagtocht naar één van de eilanden is absoluut de moeite waard: let tijdens het boottochtje goed op voor eventuele dolfijnen die af en toe met de boot meezwemmen! De eilanden worden gekenmerkt door eindeloze muurtjes, waardoor talloze kleine akkertjes ontstonden, dankzij de muurtjes goed beschut tegen de altijd aanwezige wind! Inisheer is het kleinste eiland, Inishmaan het rustigste en Inishmore het grootste en drukst bezochte eiland. Er zijn diverse oude forten te ontdekken op de strategisch gelegen eilanden, de moeite waard dus.

Aran eilanden Ierland

Aran eilanden

Ring of Kerry

De zuidwestkust van Ierland wordt gekenmerkt door een serie schiereilanden, waarvan het Iveragh Peninsula (de befaamde ‘Ring of Kerry’) wel de bekendste, én drukstbezochte is. Persoonlijk laten we de drukke Ring liever links liggen en verkennen we bij voorkeur het rustige binnenland van het schiereiland. Besluit je toch de Ring of Kerry te rijden, rijd hem dan bij voorkeur met de klok mee: niet alleen voorkom je dan dat je in een colonne touringcars terechtkomt, bovendien rijd je dan de hele ronde aan de zeekant, zodat je vrij uitzicht hebt. En het uitzicht, dat is inderdaad prachtig! En ben je de drukte zat? Ga dan naar Valentia Island: de touringcars mogen hier niet komen dus het is hier gelijk een stuk rustiger.

Killarney

Het Nationaal Park Killarney is gelegen in graafschap Kerry.

Dingle

Dingle is het schiereiland dat boven de Ring of Kerry ligt. Ook toeristisch maar net iets minder dan zijn grote broer! Vanuit het havenstadje Dingle kun je de bekende Slea Head Drive rijden: een prachtige route die je langs de grillige kust van Dingle leidt. In de baai bij Dingle woont al tientallen jaren een tamme dolfijn, Funghi genaamd. Vanuit het haventje van Dingle vertrekken diverse boottrips die proberen je een glimp van de dolfijn te laten zien.

Dingle

Ruimte, rust en stilte gecombineerd met het schilderachtige landschap van Dingle.

Killarney (National Park)

Killarney is een heel toeristisch stadje maar toch raden we je aan hier niet voorbij te rijden. Bij Killarney vind je namelijk het schitterende Killarney National Park: een schitterend aangelegd park met de grote meren van Killarney als middelpunt. Je kunt hier fantastisch wandelen, fietsen, een bootje huren of je per jaunting car laten vervoeren. Sla ook zeker de Gap of Dunloe niet over: een lange kloof met prachtig uitzicht: aanrader!

Killarney jaunting car

In Killarney kan je je laten vervoeren door een zogenaamde jaunting car.

Rock of Cashel

Bij deze bezienswaardigheid struikel je een beetje over de toeristen: deze ruïne op een grote rots is een bekende bezienswaardigheid. Hier waren ooit de koningen van Munster gezeteld, een stukje historie dus.

Rock of Cashel

Rock of Cashel

Connemara National Park

Het National Park van Connemara is ook een bezoek waard. Twaalf imposante heuvels (Twelve Bens) strekken zich uit in het park en het is hier zo dunbevolkt, dat er volop ruimte is voor de prachtige natuur! Vanuit het bezoekerscentrum in Letterfrack kun je bijvoorbeeld Diamond Hill beklimmen. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de kleine eilandjes voor de kust en over de ruige heuvels van Connemara.

Connemara National Park

Connemara National Park

Achill

Achill is een eiland dat middels een brug aan het vasteland verbonden is. De natuur is hier prachtig en ongerept en biedt uitzonderlijk mooie wandelmogelijkheden. Bijzonder het Deserted Village, de ruïne van een dorp waar de bewoners wegtrokken tijdens de Grote Hongersnood. En op een zonnige dag vind je hier de mooiste stranden voor een zwemdagje. Voor een meer relaxte dag kun je de Atlantic Drive met de auto rijden, om zo de mooiste plekjes van het eiland te zien.

Achill

Achill

Wicklow Mountains

Vlak onder Dublin liggen de prachtige Wicklow Mountains. Een fantastisch gebied om je stedentrip Dublin te combineren met een roadtrip door het echte Ierland! Je vindt hier prachtige verstilde dorpjes, mooie watervallen, de ruïnes en de twee meren van Glendalough, de enorm ruige natuur rond het verlaten Sally Gap. Zeker in september is een bezoek aan de Wicklow Mountains een aanrader: de heide staat prachtig in bloei en dat levert menig schitterend plaatje op.

Wicklow Mountains

Wicklow Mountains

Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland en een leuke stad voor een korte stedentrip. Dublin kent een roerig verleden, waarvan nog heel veel terug te vinden is. Daarnaast vind je overal in het centrum de bekende Ierse pubs, al dan niet met livemuziek ’s avonds! Bezoek ook zeker de oudste universiteit van Ierland: Trinity University. Ook de gevangenis ‘Kilmainham Gaol’ is absoluut een bezoek waard! Verder kent Dublin ook veel (gratis) musea: genoeg om je een paar dagen te vermaken. Meer informatie over een stedentrip naar Ierland vind je hier.

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)