Ben jij een toerist of een reiziger?

Wat is het verschil tussen een toerist en een reiziger? Ga je geheel voorbereid op vakantie of bezoek je bestemmingen die niet zonder meer zijn in te passen in je vertrouwde denkkaders? Wat voor type vakantieganger ben jij?

De toerist

De hedendaagse toerist reist door een wereld die al volledig in kaart is gebracht. Zijn bestemming is in reisblogs en smartphone apps al in veelvoud gereproduceerd en is met reeds (goed) beoordeelde accommodaties en plaatselijke activiteiten en bezienswaardigheden op zijn komst voorbereid. Wat deze vorm van reizen zo onderscheidt van de reiziger is dat de toerist zelf zo sterk deel uitmaakt van de economisch gedicteerde wereld waar de reiziger juist graag even uit wil breken. Het toerisme is een belangrijk economisch product geworden, voor een groot aantal landen is het zelfs de grootste bron van inkomsten. De vakantieganger die zich geheel aan dit product onderwerpt zal niet veel meer kunnen zijn dan een consument met een korte broek aan; een consument met voorgekookte ervaringen, van ansichtkaarten en social media berichten die bewijzen dat hij er is geweest, van drankjes uit plastic bekers van het all-inclusieve resort en van zonnestralen die hij in zijn koude kikkerlandje zo node heeft gemist.

De reiziger

Maar gelukkig blijft er ondanks de vercommercialisering en globaliserende tendensen van het reizen ook altijd nog de mogelijkheid bestaan om ver weg van huis ervaringen op te doen die niet zonder meer zijn in te passen in je vertrouwde denkkaders. Om te proeven van een cultuur die zich niet al heeft aangepast aan de wensen van de westerse wereld. Dan is reizen ontvankelijk worden. En onafhankelijk. Je leert relativeren. Ook omdat je gedurende je reis steeds meer merkt dat je zelf eigenlijk een buikspreekpop bent, volgepropt met sociale conventies, verborgen achter een sociaal verantwoord masker.

En om ergens op een verlaten rotsig strand, terwijl de zon brandt op je hoofd, plots overvallen te worden door ontzag voor de stilzwijgende grootsheid van de eeuwige natuur die met een soort onverschillige trots de mens met al zijn economische plannen blijft weerstaan.

Ben je een toerist of reiziger?

Reisorganisatie Holidify illustreert op een speelse manier (en uiteraard wat aangedikt) het verschil tussen een toerist en een reiziger. Wat voor type vakantieganger ben jij?

01. Groepsreiziger of solo traveler
Groepsreiziger of solo traveller

02. Dromen van thuis of dromen van je volgende bestemming
Dromen van thuis of dromen van je volgende bestemming

03. De ‘tourist roads’ of ‘Off the beaten track’
Off the beaten track reiziger

04. Hotspots bekijken of iets avontuurlijks doen
Hotspots bekijken

05. Hotel of camping
Slapen in hotel of camping

06. Inhoud van je koffer of backpack
backpack of koffer

07. Een tastbare souvenir of levenservaring
reis souvenirs

08. Je laten vervoeren of zelf op pad gaan
reiziger of toerist

09. Selfie of echte foto’s
Selfie

10. Asfalt of onverharde wegen
Reis off the beaten track

Wat ben jij?!

Latest posts by Martijn (see all)
  1. Sinds we kinderen hebben ben ik iets meer een toerist geworden geloof ik, maar nog altijd een avontuurlijke toerist 😉 Om nr 2 moest ik even lachen… zojuist een nieuwe reis geboekt… terwijl we in India zitten met nog ruim 3 weken voor de boeg 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>