Duurzame kleding van… bamboe!

Wij hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, kleding gemaakt van bamboe. Bamboodaddy liet ons kennismaken. Wat blijkt: bamboetextiel biedt een hogere kwaliteit dan katoen: de stof is zachter, kreukt niet, ademt en absorbeert veel beter, blijft langer fris ruiken en is anti-allergisch. En misschien nog wel belangrijker: de productie van bamboetextiel is tot 80% schoner dan de productie van katoen.

Schrikbarende impact op milieu

Katoen is de meest gebruikte textiel in onze kledingkasten. Maar als je je erin verdiept, blijkt de stof een werkelijk schrikbarende impact op ons milieu te hebben. De productie van katoen is een van de meest vervuilende milieuactiviteiten die je kunt bedenken. Katoen vraagt heel veel water en grote hoeveelheden insecticiden en pesticiden. Katoen beslaat ca. 2,5% van de beschikbare landbouwgrond, maar is wel goed voor:

– 15% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
– 25% van het wereldverbruik van giftige insecticiden
– 10% van het wereldverbruik van giftige pesticiden
– veel gebruik van kunstmest
– Bovendien is katoen enorm waterintensief. De productie van één kilo katoen kost 10.000 liter schaars water! Bij een wereldwijde jaarlijkse katoenproductie van 250.000.000 kilo is dat 2.500.000.000.000 liter!


De Wereldgezondheids Organisatie (WHO) berekende verder dat elk jaar zo’n miljoen katoenwerkers in het ziekenhuis terecht komen door vergiftiging.

Duurzaam alternatief: bamboe

Als grassoort groeit bamboe snel (het kan 1 meter per dag groeien) en het heeft weinig water en geen irrigatie nodig. Voor het gebruik van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt, zodat dezelfde plant ieder jaar weer kan worden geoogst. Daarnaast kan het groeien op de meest arme grond en heeft het in principe geen bestrijdingsmiddelen nodig door de antibacteriële eigenschappen. Wat bamboe nog meer milieuvriendelijk maakt is dat het 5 keer meer co2 opneemt dan bomen van gelijke hoogte en produceert het 35% meer zuurstof. Door de stevige wortels verhindert bamboe erosie en gaat het ontbossing tegen. Kortom: bamboe is een duurzaam alternatief. (bron: katoen de feiten op een rij).

Infographic: bamboe VS katoen

Infographic Bamboe kleding

En hoe zit het met katoen?

Infographic katoen kleding

Bamboekleding kopen

Kleding van bamboe kan je online kopen bij Bamboodaddy.nl. O.a. rokjes en jurkjes, badgoed en heren bamboo kleding. Maar ook een heerlijke Yoga broek of sweatpants behoren tot het uitgebreide assortiment. En voor de reizigers zijn er speciale Bamboe beachtowels.

  1. Ja ik ben het helemaal met je eens, bamboekleding is echt geweldig!
    Zoveel voordelen dat je het gewoon moet proberen.
    Ik heb zelf mijn kleding bij Bamboeh gekocht. Ook een super leuke site met toffe bamboeshirts en bamboe ondergoed.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>