Reisfoto’s maken met een smartphone

Wil jij ook de mooiste reisfoto's maken met je smartphone? Op reis is alles nieuw, mooi en bijzonder. Dat wil je natuurlijk in je foto's terugzien. De sfeer en de schitterende omgeving moeten goed tot zijn recht komen. Wij geven handige tips voor het maken van perfecte reisfoto's tijdens je vakantie.

Reisfoto’s met je smartphone

De meeste smartphones hebben tegenwoordig uitstekende camera’s. Sommigen beweren zelfs dat je het verschil tussen een foto met je smartphone en een foto met een spiegelreflexcamera niet eens meer ziet. En het grote voordeel van het maken van reisfoto’s met je smartphone? Je hebt hem altijd bij je en het is veel minder gesjouw dan met een grote camera!

#1 Maak gebruik van het licht

Dit is mijns inziens de belangrijkste tip voor het maken van reisfoto’s met je smartphone: maak gebruik van het licht. Mijn favoriete momenten op de dag om te fotograferen zijn rondom zonsopkomst en zonsondergang. Dit zijn de momenten dat de aarde een gouden gloed krijgt en alle kleuren warmer worden. Door fotografen wordt dit moment het gouden uurtje genoemd. De lange schaduwen die door de laagstaande zon worden gemaakt op deze tijdstippen voegen een stuk textuur, diepte en uiteindelijk een aandachtstrekker toe aan je foto. Zelf maak ik op reis altijd foto’s met mijn Samsung telefoon.

reisfoto's maken met een smartphone

#2 Fotografeer altijd van de zon af

Neem je een reisfoto, zorg dan dat je dit niet tegen de zon in doet. Een normale camera is hier vaak beter tegen beschermd, de camera op een smartphone wat minder. Zorg daarom dat je van de zon af fotografeert. Dan heb je mooier licht en betere kleuren.

#3 Zorg dat je stabiel staat

Een camera op een mobiele telefoon heeft geen stabilisator. En aangezien je een mobiel in je losse hand vasthoudt, is de foto al snel niet superscherp. Misschien zie je de beweging niet duidelijk, maar zodra je de foto bijvoorbeeld op je laptop opent zal je het zien. Zorg daarom dat je je mobiel met twee handen vasthoudt en houd je ellebogen tegen je lijf aan voor een steady shot!

#4 Koop een mobiel met een goede camera

Deze ligt voor de hand. En eigenlijk hebben vrijwel alle smartphone’s tegenwoordige hele goede camera’s. Maar toch zijn er nog wel wat verschillen tussen de verschillende merken en type telefoons. Bijvoorbeeld voor het maken van groothoekfoto’s, zoomfoto’s of selfies. De Consumentenbond zocht het uit en publiceerde een overzicht van smartphones met een goede camera.

reisfoto's met een smartphone

Fotograferen tijdens het gouden uur, oftewel the golden hour, is één van de meest favoriete lichtsituaties van een fotograaf.

#5 Zorg voor een schone lens

De lens van je camera -achterop je smartphone- wordt al snel vies. Het resultaat? Foto’s met een storende waas of vlek. Zonde! Maak daarom altijd je lens schoon, voordat je een foto maakt. Mijn telefoon -de Samsung Galaxy S10- geeft automatisch aan als de camera een vieze lens heeft. Handig, want zo vergeet ik het nooit meer.

#6 Fotograferen met smartphone doe je horizontaal

Normaliter houd je je mobiel verticaal, in staande stand, vast. Maar voor fotograferen is het veel beter om je mobiel horizontaal vast te houden. Er zijn hier verschillende redenen voor. Allereerst spreekt een horizontale foto meestal meer dan een verticale foto. Tenzij je bijvoorbeeld een hoog gebouw fotografeert is er niet veel bijzonders aan de bovenkant en onderkant van een foto. Het verhaal speelt zich meestal rondom het onderwerp af. Door de foto liggend te nemen krijg je het verhaal om het onderwerp heen er ook op. En dit creëert meer interesse.

tips voor reisfotografie

Een andere reden is dat foto’s vaak voor het internet gebruikt worden. Doordat een beeldscherm van een computer horizontaal is en het internet ook volledig hierop ingesteld is, zullen er sneller horizontale foto’s zichtbaar zijn dan verticale.

#7 Zoom niet!

Zodra je ook maar iets zoomt met je smartphone, gaat dit direct ten koste van de kwaliteit en dat zie je achteraf terug in de foto’s.

#8 Fotograferen met je smartphone: flitser uit

Net zoals het fotograferen met een normale camera is het fotograferen met een smartphone mooier in natuurlijk licht. De kleuren komen op deze manier namelijk het beste tot hun recht. Je kunt wel een flitser toevoegen om het te versterken, maar dan is het in de meeste gevallen het beste als het dezelfde lichtkleur heeft als de omgeving. En dit laatste is bij een mobiel eigenlijk niet mogelijk. Om deze reden is het beter om de flitser uit te zetten en zoveel mogelijk met natuurlijk licht te werken.

smartphone

Meer tips voor het maken van reisfoto’s met je smartphone?

Heb jij nog handige tips voor fotografie met je smartphone? Deel deze in een reactie onderaan dit bericht. En mocht je nog inspriratie zoeken wat je met je reisfoto’s kunt doen, check dan ons artikel Reisfoto’s; wat doe je ermee?.

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>