Het is begin oktober. Vroeg in de ochtend. Als het langzaam licht wordt, daalt de temperatuur net onder het vriespunt. Dauwdruppels veranderen in ijskristallen, die zich vastzetten op het gras langs de oevers van Lake Harris in het Adirondacks National Park, NY, VS. De eerste herfstkleuren worden zichtbaar, er ontstaat mist op het water. Ik maak me op voor één van de mooiste zonsopkomsten die ik ooit heb vastgelegd.

Indian Summer, Frank Peters, Adirondacks, Lake Harris, VS,

Zonsopgang boven Lake Harris, Adirondacks, VS

Herfstkleuren

Elk jaar in september en oktober, als de dagen korter worden en het licht zachter, onthult zich het mysterie van de Indian Summer. Iedereen weet dat het komt, maar je bent nooit zeker van de hevigheid en de intensiteit van de herfstkleuren. Waardoor de kleuren het ene jaar feller zijn dan het andere kan niemand zeggen. Kenners spreken elkaar tegen. De één zegt dat een koele zomer het belangrijkste element is, de ander beweert dat er veel regen moet vallen, de volgende verklaart dat de bomen zoveel mogelijk vorst nodig hebben en de laatste roept dat de bomen die het hoogst en noordelijkst staan als eerste zullen verkleuren.

Indian Summer, Lake Harris, Adirondacks, VS, Frank Peters

Indian Summer, Lake Harris, Adirondacks, VS

Indian Summer

Het zijn vooral de felgele Beuken en de knalrode Esdoorns die opvallen. Bijzonder is dat diezelfde bomen in de Nederlandse klei anders verkleuren dan in het noorden van de VS. De bodemgesteldheid is dus ook een belangrijke factor, maar waarschijnlijk is het een combinatie van al deze elementen die de Indian Summer vroeg of laat laten uitbarsten.
De term ‘Indian Summer’ is de laatste jaren symbool gaan staan voor het kleurenfestijn, maar eigenlijk wordt met de Indian Summer de laatste krachtsinspanning van de zomer aangeduid. Het is een periode van goed en relatief warm weer, voordat de kou definitief zijn intrede doet, maar het staat tegenwoordig meer voor de felgekleurde herfsttinten.


Indian Summer, High Peaks Wilderness, Adirondacks, VS, Frank Peters

Indian Summer, High Peaks Wilderness, Adirondacks, VS

Adirondacks National Park

Het Adirondacks National Park is één van de gebieden waar je de Indian Summer het best kunt beleven. Het is een bosrijk gebied met bergen, meren en ongerepte natuur. In de High Peaks Wilderness leven beren en kun je genieten van de echte Noordamerikaanse wildernis, ver weg van de samenleving en zonder mobiel bereik.

Into the Wild, High Peaks Wildernes, Adirondacks, VS

Into the Wild, High Peaks Wildernes, Adirondacks, VS

Lake Placid

Wie liever in de bewoonde wereld blijft kan prima terecht in Lake Placid. Het is één van de belangrijkste steden in het Adirondacks National Park en bekend vanwege de Olympische Winterspelen van 1932 en 1980. Mirror Lake en het gelijknamige Lake Placid zijn prachtig gelegen meren aan de rand van het stadje.

Mirror Lake, Frank Peters, Lake Placid, Adirondacks, VS

Mirror Lake, Lake Placid, Adirondacks, VS

Kanovaren, Raquette River, Indian Summer, Adirondacks, VS

Kanovaren, Raquette River, Indian Summer, Adirondacks, VS

Great Camp Sagamore

Verderop kun je bij het Wild Center over de Raquette rivier kanovaren of door de bossen van Newcomb fietsen op een fatbike. Great Camp Sagamore is ook een bezoek waard. Dit is één van de bekendste landgoederen van de Adirondacks. Tot 1954 was het eigendom van de steenrijke familie Vanderbilt. In dit luxe buitenverblijf kwamen filmsterren en wereldleiders op bezoek. Tegenwoordig wordt het beheerd door een stichting die het erfgoed onderhoud.

Great Camp Sagamore, Frank Peters, Adirondacks, VS

Great Camp Sagamore, Adirondacks, VS

Lake Harris

Hier aan de oevers van het meer geen filmsterren. Ik moet me vermaken met een paar ganzen, maar ik zou me op dit moment geen mooiere plek kunnen wensen dan langs het water van Lake Harris, waar de zon inmiddels is opgekomen, de mist voor een prachtige sfeer zorgt en de herfstkleuren op hun mooist zijn.

Meer Indian Summer: Adirondacks National Park
Kanovaren op de Raquette River: www.wildcenter.org
Great Camp Sagamore: www.greatcampsagamore.org
Meer Adirondacks: www.adirondacksusa.com

Indian Summer, Frank Peters, Lake Harris, Adirondacks, VS

Indian Summer, Lake Harris, Adirondacks, VS

Peters Frank
Reis mee
  1. Oh wow, wat een ontzettend mooie herfstfoto’s! Nodigen uit om meer naar buiten te gaan de komende tijd, ook gewoon thuis in NL.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>