Top 3 beste ijssalons in Wenen

Als je denkt dat Italianen de beste ijsmakers ter wereld zijn, dan ben je nog niet in Wenen geweest. Zelfs voor veganisten is er volop keuze. Maar wat is de beste ijssalon in en rondom het centrum?

Dit is een goede top 3 ijssalons Wenen met, vooruit, één Italiaan.

#3 Veganista: koekje erbij?

In 2013 openden de veganistische zusjes Cecilia Havmöller en Susanna Paller de eerste ijssalon in Wenen waar alles met 100% plantaardige producten wordt bereid. Het ijs van de Weense zusjes bleek zo verrassend lekker, dat ook niet-veganisten er letterlijk voor in de rij stonden. Inmiddels kun je op zes locaties in de stad aan hun ijsjes likken. En dan hebben we het niet alleen over vruchtenijs. Je kunt kiezen uit achttien smaakjes: van chocola en aardbei tot meer experimentele smaken zoals basilicum en maple pecan. Grote favoriet is de ‘Eis Sandwich’, twee zelfgebakken koekjes (ook glutenvrij verkrijgbaar) met een dikke schijf ijs ertussen. Dankzij de pionierende vrouwen bieden ook normale ijssalons steeds meer smaakjes in een vegan-variant aan. Kun je niet wachten? De zusjes hebben een boek geschreven met een aantal van hun beste ijsrecepten die je thuis zelf kunt maken. Vanaf € 16,90 te bestellen bij uitgeverij Freya.

Veganista Eis Sandwich

Veganista Eis Sandwich

Veganista Neustiftgasse 23

Veganista op de Neustiftgasse

#2 Eis Greissler: met melk van eigen koeien

Het ijs van de boerenfamilie Blochberger uit Niederösterreich zorgt vaak voor lange rijen in de drukke Rotemturmstraße. Misschien maar goed ook, anders zou je hun piepkleine zaakje met wit-blauw blokjesbehang makkelijk over het hoofd kunnen zien. De biologische melk in dit ijs komt van eigen koeien, de vruchten grotendeels uit eigen regio, de noten en zaden zijn biologisch en kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen zijn uit den boze. Officieel mag de familie haar ijs nog niet ‘biologisch’ noemen (dan moet 95 procent uit biologische ingrediënten bestaan), maar ze zijn hard op weg. En de smaak? Ga gewoon even in de rij staan, je bent sneller aan de beurt dan je denkt. Onze favoriete smaakjes: ‘Mohn’ (maanzaad) en ‘Kürbiskernöl’ (pompoenpittenolie). Daar loopt ons Hollanders misschien niet meteen het water van in de mond, maar je weet niet wat je proeft.

Eis Greissler op de Rotenturmstrasse

Eis Greissler op de Rotenturmstrasse

ijssalons wenen

Eis Greissler – een van de beste ijssalons van Wenen

#1 La Romana: romiger krijg je het nergens

Zorg dat je geen haast hebt als je voor de eerste keer een ijsje bij de Italiaanse ijssalon La Romana in de Stiftgasse gaat halen. Je bent namelijk wel even bezig om de Italiaanse naambordjes boven de ijssmaakjes te ontcijferen. Als er geen rij achter je staat, legt het personeel graag voor je uit wat er met ‘Mascarpone lamponi e pinoli tostati’, ‘Crumbles fondente all’amarena’ of ‘Biscotto della nonna’ wordt bedoeld. Na de laatste ingrediënten ben je die van het eerste ijssmaakje alweer vergeten, maar wat zou het, ze lijken allemaal verrukkelijk. Bij twijfel mag je net zo lang proeven tot je een keuze hebt gemaakt. Nergens in Wenen vind je zulk romig ijs dat smaakt waarnaar het hoort te smaken: in je pistache-ijsje zitten stukjes pistache, amandelkoekjesijs smaakt echt naar amandelkoekjes. Die laatste, de ‘Biscotto della nonna’, is één van onze favorieten. Het enige minpuntje is dat het zachte ijs relatief snel smelt op een warme zomerdag, waardoor je er minder lang van kunt genieten.

La Romana - naambordjes in het Italiaans

La Romana – naambordjes in het Italiaans

La Romana het romigste ijs van Wenen

La Romana aan de Stiftgasse – het romigste ijs van Wenen

Rianne
Laatste berichten van Rianne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>