Zin in vlees en bier? Ga naar het Schweizerhaus

De Wiener Schnitzel kent iedereen. Maar in Wenen is de ‘Schweinsstelze’ van het Schweizerhaus minstens zo legendarisch. Alleen al de gigantische biertuin van het volksrestaurant moet je een keer gezien hebben.

Aan de chique Ringstraße, schuin tegenover het stadhuiskasteel van Wenen, ligt de Volksgarten. Een aangeharkt park waar toeristen foto’s maken van rozenstruiken en een hagelwitte kopie van een Griekse tempel. Maar de échte volkstuin van Wenen ligt een district verderop, in het openbare pretpark Prater. Hier bevindt zich de grootste biertuin van de stad: die van het Schweizerhaus. Nergens in Oostenrijk zou zoveel bier worden gedronken als op deze plek. Hier is het elke dag Oktoberfest.

Krokant van buiten, mals van binnen

Maar dat is niet het enige waarin het Schweizerhaus uitblinkt. Al drie generaties lang serveert de familie Kolarik hier namelijk de legendarische ‘Original Schweizerhaus Stelze’: krokant van buiten, mals van binnen. Een ‘Stelze’ is een stuk varkenspoot dat, volgens traditioneel Oostenrijks recept, eerst gekookt en vervolgens in de oven gebraden wordt. In veel traditionele Weense restaurants staat het gerecht op het menu, maar nergens gaan er zoveel varkenspoten doorheen als in de biertuin van het Schweizerhaus. Een halve liter Budweiser-huisbier erbij en als vleesetende bourgondiër waan je je in het Hof van Eden.

Obers laden hun dienblad vol en brengen het, op één hand en leunend op hun schouder, snel naar hun gasten

Obers laden hun dienblad vol en brengen het, op één hand en leunend op hun schouder, snel naar hun gasten

Prettige mix van Weners en toeristen

Hoewel een begrip in Wenen, wordt het Schweizerhaus niet overspoeld met toeristen. Het merendeel blijft vooral rond de deftige Ringstraße hangen. De biertuin is daarom een prettige mix van Weense gezinnen, oudere mannen die samen een biertje drinken en nieuwsgierige toeristen die een plekje zoeken. Dat laatste kan soms wel even duren, reserveren kan alleen vanaf vier personen. Maar binnen kun je ook zitten en met zoveel tafels (er is plek voor bijna 2500 man) komt altijd wel ergens een plekje vrij. De echte uitdaging is om te zien wáár.

Lekker met mierikswortel

Bij het Schweizerhaus hoef je nooit lang op je beurt te wachten. Als je eenmaal een tafeltje hebt weten te bemachtigen, staat er binnen no time een ober aan je tafel om je bestelling op te nemen. Een klein biertje van de tap heet een ‘Seidl’ (0,3 liter), bij grote dorst vraag je om een ‘Krügel’ (0,5 liter). Ook de Schweinsstelze kun je groter of kleiner bestellen, afhankelijk van hoeveel honger je hebt. De allerkleinsten worden minder lang gekookt en gegrild, zodat je geen taaie vleeshomp krijgt. Daar kun je met twee personen al een hele kluif aan hebben. Wat niet aan je bestelling mag ontbreken: de aanbevolen ‘frischen Krautsalat’ (koolsalade, één portie is genoeg voor twee personen) en ‘Senf und Kren’ (de zoete mosterd en pittige mierikswortel combineren goed met het malse vlees).

‘Mahlzeit!’

Als je net een tweede slok van je bier wilt nemen, komt de ober er alweer aan. Een krokante vleeskluit wordt op een ronde houten snijplank op tafel geschoven. Tussen het vlees en het bot is een groen vlaggetje gestoken, ‘Die original Schweizerhaus Stelze’ staat erop. De ober tovert een groot mes tevoorschijn, hakt de Stelze in twee, drie stukken en steekt het mes rechtop in het vleesgebraad. ‘Mahlzeit!’

De legendarische Schweinsstelze

De legendarische Schweinsstelze
Foto: Heinz Stephan Tesarek / Schweizerhaus

De gasttuin van Wenen is van 15 maart t/m 31 oktober geopend.

Doggie bag

Voor een originele Schweizerhaus Stelze moet je wel wat over hebben. Een kilo kost € 18,90 en daar zit je al gauw een paar euro overheen. Maar van een kleine Stelze kun je makkelijk met z’n tweeën eten, vooral als je nog wat bijgerechten bestelt. Overgebleven vlees kun je meenemen in een doggie bag.

Geen vlees

De koolsalade, gepofte aardappel met zure room en de huisgemaakte ‘Spinatnockerln’ met kaassaus zijn aanraders. De frietjes en huisgemaakte chips zijn ook lekker. Er staat één visgerecht op het menu. Let op: in Oostenrijk wordt vis vaak gepaneerd.

Bier rondbrengen

Gevulde bierpullen rondbrengen
Foto: Heinz Stephan Tesarek / Schweizerhaus

Rianne
Laatste berichten van Rianne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>