No Sleep op Exit Festival in Novi Sad

Als de eerste zonnestralen zaterdagochtend neerdalen op de dansende menigte in het Petrovaradin fort, draait Bryan Kasenic zijn closing set na een lange nacht van stevige techno. De beschermende oude muren van de burcht die vele oorlogen doorstond, barst nu bijna uit zijn voegen van zomers geluk. Want het gevoel dat je daar deelt, met duizenden medemuziekliefhebbers uit alle windstreken die net als jij dansen tot de zon weer opkomt en tot lang daarna, is bijna met geen pen te beschrijven.

Exit Festival in Novi Sad

Onze verslaggevers Mirte en Martijn reisden af naar het Servische Novi Sad voor een weekend EXIT.

Perskaart EXIT 2018

Polsbandje EXIT 2018

In een dikke stofwolk die wordt opgeworpen na meer dan 10 uur dansen, staart een man met ontbloot bovenlijf met lang haar en een rood T-shirt om zijn hoofd naar de opkomende zon. Hij heeft weinig aandacht voor de mensen om hem heen, en is schijnbaar alleen bewust van de diepe, dreunende bas gemixt met wat ‘balkan sound’.

Verderop in de menigte heft een gespierde tiener met een indianentooi op zijn hoofd langzaam drie vingers naar de lucht voordat hij de persoon naast hem omhelst, een grijs uitziende man van begin vijftig die nog steeds zijn hoofd als een jaknikker beweegt in de lucht. Naast hen slingert een donkerharig Servisch meisje met een paarse bandana over haar neus en mond haar middel sierlijk richting de bonzende beat.


Feest op EXIT

Reishonger’s Mirte showt nog maar eens haar freestyle signature moves en tovert daarmee een mooie glimlach op het gelaat van de nors uitziende bewaker. Een lach die we het hele festivalweekend terug zien op de gezichten van de veelal Servische bezoekers van Exit. Drie mannen die de middelbare leeftijd inmiddels ruimschoots zijn gepasseerd genieten zichtbaar van de fraaie rave tussen de gigantische stenen muren van het kasteel. Het blijken – een van de weinige – Nederlanders te zijn. “Hier gaat het toch allemaal om,” grijnst een van de mannen tevreden. “Een magische locatie, heerlijke muziek en super vriendelijke mensen”. Hij krijgt een Gin Tonic in zijn hand gedrukt van een van zijn vrienden. Voorlopig nog geen slaap voor hem, ook al is het inmiddels 07:30 in de ochtend.

EXIT als protest tegen Milošević

12 uur eerder werden we door een taxi afgezet aan de voet van de Varadin brug die je naar het Petrovaradin Fort brengt, waarover een mega EXIT-spandoek is gedrapeerd. Maar hier betekent het geen uitgang, maar juist het begin van je waanzinnig meerdaagse avontuur. Het was in deze vesting waar EXIT Festival ooit opgericht werd als een studentenbeweging die vocht voor vrijheid en democratie in het land. Een protest tegen het regime van Milošević – een protest dat 100 dagen zou duren. Na het vertrek van Milosevic in 2000 bood EXIT Serviërs de mogelijkheid om dj’s en bands uit andere landen te zien die het land voorheen niet hadden kunnen betreden vanwege internationale sancties.

Ingang EXIT festival 2018

Ingang EXIT festival Servië

Tegenwoordig is Servië stabiel in vergelijking met de onrust van de jaren 90, maar het kampt nog steeds met aanzienlijke politieke en sociale uitdagingen – en helaas lijkt veel van het optimisme uit de begindagen van EXIT verdwenen te zijn. In de afgelopen tien jaar heeft corruptie door de overheid de democratische processen van het land ondermijnd en de vrijheid van meningsuiting beperkt. In april van 2017 trokken duizenden studenten door de straten van Belgrado en Novi Sad om te protesteren tegen de regering en de verkiezing van Aleksandar Vučić als president – een voormalige minister van informatie onder Milošević die de Servische media nauwlettend in de gaten houdt. Vanwege de sterke greep van Vucic op Servië’s kranten en omroepen, werd het grote aantal demonstranten dat deze protesten bijwoonde niet gemeld door binnenlandse nieuwsuitzendingen. Daarnaast stagneert de economie van Servië het laatste decennium en blijft de bevolking achter met een van de laagste gemiddelde lonen in Europa.

Freedom op EXIT

De combinatie van lage lonen en de aanhoudende corruptie van de regering in het post-Milošević-tijdperk heeft een nieuwe generatie politiek gedesillusioneerde jongeren geschapen die niet dezelfde ambities hebben om het regime veranderen als degenen die in de jaren negentig de EXIT beweging starten. “Het hele systeem is zo verknoeid. Er is niets dat je kunt doen om het te veranderen, dus je kunt het net zo goed vergeten en gewoon een goede tijd hebben, “zegt Ana Beviki, een 25-jarige studente uit Belgrado, die als vrijwilligster journalisten die het festival bezoeken begeleid. “Voor ons is techno niet politiek. Het gaat puur om muziek, feesten, alle zorgen even vergeten, ja je echt weer even vrij voelen”.

Optreden van Disciples op de Dance Arena

Optreden van Disciples op de Dance Arena

Disciples op de Dance Arena

EXIT 2018

En ja, voor dat gevoel zorgen de Serviërs zelf wel. EXIT Festival behaalde dit weekend 200.000 mensen, afkomstig uit ruim zeventig (!) verschillende landen. Toch leek het overgrote deel van de bezoekers nog altijd afkomstig uit Servië, wat de sfeer wat ons betreft enkel ten goede komt. Gemoedelijk, lief, netjes en ware feestbeesten: zo kun je de EXIT-gangers het best omschrijven.

Op donderdagavond 12 juli werd het festival ingeluid met een openingsceremonie rondom het thema ‘Freedom’, gevolgd door een indrukwekkende vuurwerkshow. Op de vernieuwde Main Stage waren de avonden daarna shows van onder meer Migos, Grace Jones, LP, Alice Merton, Fever Ray, Ziggy Marley, French Montana, ZHU, David Guetta en Martin Garrix te zien.

Ziggy Marley op EXIT

Ziggy Marley

Optreden Ziggy Marley

Ziggy Marley

In de mts Dance Arena -die ook in een nieuw jasje was gehuld- werd iedere dag van middernacht tot 8 uur ’s ochtends de volle capaciteit van 25.000 mensen benut. Op dit podium stonden onder meer Richie Hawtin, Solomun, Maceo Plex, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Amelie Lens, Joseph Capriati, Carl Craig, Tale of Us, Ben Klock, Boris Brejcha, Disciples, Kölsch, Rødhåd en Nina Kraviz achter de draaitafels. Kraviz ging maar liefst een uur langer door dan gepland en kreeg daarmee een overweldigende ovatie van het publiek uit zo’n 70 verschillende landen.

David Guetta op EXIT

David Guetta

Bij de No Sleep Novi Sad stage gingen diehards los op de sets van onder andere Helena Hauff, Red Axes, DJ Tennis, Tijana T, Midland en Tin Man. Ook werd dit podium gehost door vier internationale clubs – fabric uit Londen, New York’s The Bunker, Arma17 uit Moskou en Rome’s Goa Club.

EXIT, we komen terug!

EXIT is anders. Ja, het is inmiddels een toonaangevend Europees muziekfestival en een commercieel succes. Maar hoewel andere muziekfestivals mogelijk ook voort zijn gekomen uit idealisme, rebellie en vrijheid van geest, werd deze geboren uit een oprechte en dappere strijd voor vrijheid, opkomend uit een duistere tijd van oorlog en dictatuur. En zelfs als muziek niet langer de veranderende kracht in Servië is, is EXIT zeker iets waar het hele land trots op kan zijn.

EXIT Festival is duizelingwekkend wild en op de een of andere manier charmant onschuldig. Dankzij de vriendelijkheid van de lokale bevolking, is het een festival waar mensen uit alle geledingen van het leven genieten. Of je van dit soort muziek houdt of niet, één ding is zeker: Serviërs weten beslist hoe ze een feest moeten geven!

Do sledeće godine! Tot volgend jaar!

afscheid exit festival 2018

Ook naar EXIT Festival?

De komende editie van het EXIT festival vindt plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 juli 2019. Vierdaagse tickets zijn te koop via de EXIT-website. Check ook Festival.Travel voor meer informatie over dit waanzinnige festival en bekijk onze redenen waarom jij ook naar EXIT Festival moet! En als je gaat, combineer het dan met een stedentrip Novi Sad.


 

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>