Harde feiten over de zon
Uit onderzoek blijkt dat de meeste zonneschade aan de huid ontstaat in de kinder- en tienerjaren. Onbeschermd zonnen als kind verhoogt het risico op kanker op latere leeftijd. Wist je dat meer mensen huidkanker ontwikkelen door onbeschermd zonnen dan longkanker door roken? (bron: The Skin Cancer Foundation) Als kinderen zich voor hun vijftiende meer dan twee keer verbranden, dan is het risico op huidkanker verdubbeld! Bij elke keer dat je verbrandt -van een rode neus tot blaasjes op je schouders-, stijgt de kans dat je huidkanker krijgt. (bron: KWF Kankerbestrijding) Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.
Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, tevens de meest voorkombare vorm. Gek eigenlijk, in een land met veel regen en weinig zonuren. Maar misschien juist daardoor zijn wij Nederlanders ons onvoldoende bewust van de gevaren van zon. Veel volwassenen die geconfronteerd worden met melanomen (huidkanker in de pigmentcellen), zijn als kind flink verbrand. En dat is nou net het moment waarop de zon de grootste schade aanricht. De boodschap luidt; beschermen en niet verbranden dus!
Bewustwording
In landen als Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland -landen met meer zonuren en vaak sterkere UV-straling- is men al veel langer bezig zich te beschermen tegen de gevaren van de zon. In Nederland worden we ons er steeds meer van bewust dat ook wij niet ongeschonden uit de strijd komen. Dat teveel zon slecht is voor je huid. Dat zonnen zónder je in te smeren niet handig is. Dat de zon ernstige schade kan opleveren aan de huid van jonge kinderen. Maar met UV-kleding zijn veel mensen in Nederland niet bekend. De cijfers zijn erg confronterend, dus laten we vooral kijken naar de landen die al verder zijn. Daar biedt UV-kleding de helpende hand en brengt passende oplossingen om huidverbranding tegen te gaan.
UV-straling
Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-stralen en voor zo’n 5% uit UVB-stralen. Deze twee soorten straling verschillen sterk van elkaar. UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering, daarom staat de ‘A’ ook wel voor ‘Aging’. UVB-stralen zorgen voornamelijk voor zonverbranding, daarom staat de ‘B’ ook wel voor ‘Burning’. UV-straling is trouwens niet alleen maar slecht: zo is het essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort hieraan kan bij kinderen de botgroei afremmen. Voor de aanmaak van vitamine D hebben we overigens genoeg aan drie keer per week een kwartier met je handen en gezicht in de zon. Word je langer dan 15 minuten blootgesteld aan zonlicht, bescherm jezelf dan altijd!
Een kinderhuidje is extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling zo snel, dat de beschadigde cellen niet altijd de tijd hebben om te herstellen. Bovendien hebben kinderen nog heel weinig pigment aangemaakt, waardoor ze sneller verbranden (en er dus al schade is).
Baby’s
Baby’s tot 1 jaar kun je beter helemaal uit de directe zon houden. Zorg dat je baby lekker binnen of in de schaduw slaapt of speelt. Want voor heel jonge kinderen is zonlicht ongezond. Een babyhuid kan de ultraviolette straling (UV-straling) namelijk niet verdragen. Ze hebben een dun huidje en geen pigment. Ze zijn snel erg gevoelig voor de zon en verbranden direct. Slaapt je baby in de wandelwagen, dan liggen oververhitting en uitdroging op de loer. Let daarom altijd op dat de kinderwagen niet in de zon staat en de kap naar beneden geklapt is. Span nooit een doek over de wagen tegen de zon.
Kinderen tot drie jaar
Kinderen tussen de zes maanden en de drie jaar zijn iets minder gevoelig voor de zon dan baby’s. Zij kunnen gerust een tijdje in de zon spelen. Het is wel belangrijk dat je ze goed beschermt, door dezelfde maatregelen te treffen als bij een baby. Smeer je kinderen op tijd in: liefst een half uur voordat ze de zon in gaan. Doe dit royaal, een dunne laag houdt het UV-licht namelijk minder goed tegen. Roep ze elke twee uur bij je voor een nieuwe insmeerronde. Ook als de kinderen uit het water komen, moeten ze weer opnieuw worden ingesmeerd. Wees trouwens extra voorzichtig tussen 11 en 3 uur, dan is de zon het sterkst.
Veilig zonnen?
Veilig zonnen bestaat niet, zo is ook recentelijk weer uit Brits onderzoek gebleken. Maar met de juiste bescherming kun je huidveroudering voorkomen en verklein je de kansen op huidkanker aanzienlijk. Met een combinatie van UV-kleding én smeren zorg je voor een optimale bescherming tegen de zon!
Bescherm de huid met UV-beschermende kleding, gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30 en zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur. En ga je het water in om af te koelen of speelt je kind de hele dag op het strand? Draag dan speciale UV-werende zwemkleding met factor 50 UPF, waarmee 97,5% van de zonnestralen geblokkeerd wordt. Dit staat gelijk aan het permanent opsmeren van een zonnecrème met factor 50!
De oplossing is dus redelijk eenvoudig. UV-kleding is de basis, onbedekte delen insmeren de aanvulling.
UV-kleding
Nu ook de rest van de wereld langzaam doordrongen raakt van het feit dat de zon helaas niet alleen maar een vriend, maar vaak ook een enorme vijand is, stijgt de vraag naar UV-kleding. In steeds meer winkels in Nederland hangt UV-werende kleding in de rekken. Bij Bever bijvoorbeeld, maar ook bij de Bijenkorf is het verkrijgbaar. Wij bestelden onze UV-kleding online. UV-Fashions heeft met grote zorg wereldwijd de beste merken geselecteerd die zich volledig richten op veilig zonnen. Oprichter Jan Willem van der Sterre (ook wel bekend als Mister UV) verloor zijn vader aan de gevolgen en huidkanker. Hij kwam in zijn zoektocht naar UV-zwemkleding in Australië en Nieuw-Zeeland uit en besloot de merken naar Nederland te halen. In het assortiment vind je dan ook veel van het Nieuw-Zeelandse merk Snapper Rock, het Amerikaanse Cabana Life en Coolibar en het Australische Stingray. Zelf ook op zoek naar een leuk zwemsetje, check hier of er iets voor je bij zit!
Wanneer je naar landen buiten Europa gaat, moet je goed in de gaten houden dat je vaak een stuk dichter bij de evenaar bent. Wij zijn nu een aantal jaren achtereen naar Azië geweest en bijna alle (blanke) kinderen dragen daar UV-zwemkleding. Wij laten onze kinderen ook graag UV-kleding dragen. De zon is vaak behoorlijk sterk en, vooral de eerste dagen, als de huid nog helemaal niet gewend is aan de zon, blijf je anders smeren! Op het heetst van de dag is het sowieso een aanrader als je kind in het water speelt!
De voordelen van UV-kleding zijn:
- Het beschermt met factor 50+ UPF (geen gedoe meer met keer op keer insmeren)
- Het zit luchtig en droogt snel (lichtgewicht en sneldrogend materiaal)
- Je kunt het makkelijk even snel uitspoelen, wat bij katoenen shirtjes veel lastiger is
- Het ziet er ook nog eens leuk en stoer uit
Goedkope UV-kleding?
Een nadeel van UV-werende badkleding is dat het vrij prijzig is. Een shirtje kost al gauw tussen de 25 en 40 euro. Maar geloof me, het is het meer dan waard! De goedkopere shirtjes blijven langer nat, slijten sneller en het zand kruipt makkelijker tussen de vezels. De betere UV-kleding beschermt tegen de zon dankzij een speciale weeftechniek en niet dankzij een chemisch behandelproces van de materialen. De UV-bescherming zal door wasbeurten nooit uit de stof verdwijnen.
Een andere benadering om de uitgave te rechtvaardigen: vraag je eens af wat je kwijt bent wanneer je een gezin insmeert volgens de richtlijnen van het KWF (elke twee uur). Voor twee weken vakantie (met vier personen) zou je aan zonnebrandcrème 22 flesjes van 200 ml moeten gebruiken. Reken maar uit wat dat kost!
- Combi Stedentrips in Europa - 2 december 2024
- Das.Goldberg, ontspanning met een gouden randje - 28 november 2024
- De Ultieme Surftrip door Midden-Amerika - 9 november 2024