Utrecht is het treinparadijs

Alle sporen komen er bij elkaar. Utrecht Centraal is het Schiphol van de treinen. Per dag verwerkt het grootste treinstation van Nederland een dikke 900 treinen. Dat Utrecht iets met treinen heeft is dus niet zo vreemd.

Speciale treinkamer van Stayokay

Het kan niet missen. Op de deur staat een aanstormende trein. Dat is hem! Aan de muur in de kamer hangt een oude dienstregeling op een gele plaat. Met daarnaast het karakteristieke blauwe bord met de spooraanduiding. Spoor 11a in dit geval. Twee rode eerste klas stoelen met daarboven een bagagerek. Een tekening van het Spoorwegmuseum op een brede muur waar een tweepersoonsbed staat opgesteld, dat is opgemaakt met een dekbed met daarop een oude locomotief. Een stapelbed voor de allerkleinsten. En een speelhoek met houten treintjes. Dit moet wel de treinkamer van het Stayokay Utrecht zijn.

Treinkamer Stayokay Utrecht

Treinkamer Stayokay Utrecht

Hostels zijn hip

Hostels kennen over het algemeen een jongere doelgroep. Voorheen werd het immers een jeugdherberg genoemd. Stayokay heeft 22 hostels verspreid over het land, waarvan sommige in markante gebouwen op toplocaties. Zo ook de vestiging op het Neude. De doelgroep is inmiddels breder, getuige de treinkamer die speciaal voor gezinnen is. En op de deur tegenover de treinkamer pronkt Nijntje met daarachter haar eigen themakamer. Een aantal andere vestigingen hebben gewone familiekamers. Daarnaast lijkt een oudere doelgroep steeds beter de weg naar het hostel te vinden. Want het ziet er ook gewoon best goed uit met een stijl die in een boetiekhotel niet zou misstaan.

Vier jaar geleden is het pand getransformeerd van kantoorgebouw naar een hostel met 260 kamers. Op de eerste etage bevindt zich de receptie en The 5th, dat is een bar, restaurant en ontbijtzaal in één. Met een lekkere menu- en drankkaart. Op de overige etages zijn er tweepersoonskamers tot slaapzalen met 10 bedden en alles daar tussenin. In de ochtend is de gedekte tafel voor het ontbijt ook niet te missen. Een tafelkleed met treinen, het servies van het Spoorwegmuseum en de dienstregeling als bestekbak. Kijk hier voor de actuele openingstijden in Utrecht.

Treinkamer Stayokay Utrecht
Treinkamer Stayokay Utrecht
Treinkamer Stayokay Utrecht

Het leukste station van Nederland

Ruim vijf voetbalvelden, dat is de oppervlakte van het ietwat futuristische Utrecht Centraal. Spoor twee is nog leeg. Eens per uur vertrekt hier in het weekend en tijdens schoolvakanties een speciale trein. Niet zozeer de trein is speciaal, de bestemming daarentegen wel. Het prachtige station Maliebaan is onderdeel van het Spoorwegmuseum. En daar kun je dus nog steeds met de trein naar toe. Toegangskaarten voor het museum zijn onderdeel van het Stayokay arrangement met de treinkamer. Overigens heeft Stayokay prima huurfietsen voor een tientje per dag. Het museum ligt op een kleine anderhalve kilometer van het Neude, waardoor het vanaf het hostel ook prima te belopen is.

Utrecht CS
Utrecht trein naar Maliebaan
Station Maliebaan Stayokay

Lesje geschiedenis

Het statige oude stationsgebouw van station Maliebaan is nu de entree van het Spoorwegmuseum. Met daarbij wat zaaltjes voor de verhuur en een restaurant. Aan de overkant van het spoor achter de treinen ligt het museum. Bij de ingang hangt een indrukwekkende locomotief. De tweede trein trekt meer de aandacht van de jongste bezoekers. Met een druk op een zwarte knop rijdt het modeltreintje een rondje. Treinen door de tijd in de grote museumhal geeft een indruk van de ontwikkeling van de trein. Bijna alle wagons zijn toegankelijk.

Meer over de geschiedenis van de trein leren we bij de Grote Ontdekking. Via een mijn en dan door een werkplaats komen we oog in oog met de Arend te staan. De eerste Nederlandse trein. Of eigenlijk een replica. De echte Arend werd in 1857 na twintig jaar dienst gesloopt. Desalniettemin is zijn kopie inmiddels ook alweer bijna tachtig jaar. En rijdt nog steeds.

Locomotief Spoorwegmuseum Utrecht

Museumhal Spoorwegmuseum Utrecht

Treinmuseum Utrecht
Feest Arend Spoorwegmuseum Utrecht

Machinistje spelen

Zelf treintje rijden kan ook. Bij droog weer is het kinderspoor geopend. In een miniatuur replica van een Intercity of de donkerrode Thalys kunnen kinderen een rondje over het spoor afleggen. Aardig realistisch is het treinritje van de Vuurproef. Deze simulator maakt het tot een levensechte ervaring. Iedereen krijgt een taak toegewezen in de trein. Dan gaat de rit van start met trillende en rabbelende stoelen. Door verschillende landschappen raast de trein voort en komt uiteindelijk in een ander universum terecht. Al sturend en remmend komen we weer op de rails om toch nog veilig de bestemming te hebben bereikt.

Via het Stoomtheater komen we bij de Expo uit. Daar hangt een gigantisch blauw bord met de aankomende en vertrekkende treinen van het komende uur. Dit is het klassieke en geliefde bord dat jarenlang de stationshal van Utrecht Centraal sierde en hier een plekje gekregen heeft. Het meest schattige is toch wel het kindertoilet. Geheel in stijl kunnen de kleintjes hun plasje doen. Voor de kleine, maar ook de grote treinfanaten is Utrecht onbetwist het treinparadijs.

Treinmuseum Utrecht
Treinmuseum Utrecht
Oude dienstregeling bord treinmuseum Utrecht
Kindertoilet treinmuseum Utrecht

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>