Meivakantietip: LEGOLAND® Billund Resort

Weet je nog niet waar je naartoe wilt in de meivakantie? Denk dan eens aan het LEGOLAND® Billund Resort in Denemarken, want daar is ontzettend veel te beleven voor jong én oud! Het is een complete vakantieregio in het zuiden van Denemarken, waarvan Billund de spil is als the Home of the Brick. En dit jaar is een bezoek extra leuk, want LEGOLAND® Billund breidt in 2022 uit met meer dan 10 miljoen LEGO® steentjes!

LEGOLAND Billund Resort

Deze vakantieregio ligt in het zuiden van Denemarken en reikt van de westkust naar de oostkust. Met de auto is het slechts een dagje rijden vanuit Nederland (gemiddeld 700 kilometer) en met het vliegtuig is het nog geen uurtje vliegen naar de luchthaven van Billund. De vijf grootste attracties van Legoland Billund Resort zijn zonder twijfel LEGOLAND®, WOW PARK Billund, Lalandia, GIVSKUD ZOO en LEGO® House.

In dit artikel wil ik je vooral meenemen in het ontstaan van LEGO® en LEGOLAND, en wat de ultieme LEGO fan moet ondernemen tijdens een bezoekje aan Billund. Want in dit zesduizend inwoners tellende plaatsje ademt alles LEGO. Het Deense dorp herbergt niet alleen het hoofdkantoor van LEGO en een grote fabriek van de beroemde blokjes, er is ook een LEGO campus en natuurlijk het wereldbekende pretpark LEGOLAND. Vijf jaar geleden opende midden in het centrum van Billund het LEGO House, een architectonisch hoogstandje als eerbetoon aan de wereldwijd bekende bouwsteentjes.

LEGO House

De geschiedenis van LEGO

De basis van het succes van het wereldberoemde Deense speelgoed werd ruim 100 jaar geleden gelegd in een houtbewerkingswinkel in Billund. Zo maakte de familie Christiansen meubels, houten speelgoed en jojo’s. Ze probeerden van alles uit om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, maar de grote doorbraak kwam pas enkele jaren nadat ze begonnen met de plastic bouwstenen, die “Automatic Binding Bricks” werden genoemd. Inmiddels werkten ze al onder de naam “LEGO”, een verzonnen woord dat is afgeleid van het Deense leg godt, wat “speel goed” betekent. Bijzonder was dat ze later ontdekten dat LEGO in het Latijn bovendien ‘ik stel samen’ betekent. Uiteindelijk werd in Billund dus het LEGO blokje zoals wij dat anno 2022 kennen geboren, waardoor het plaatsje wereldberoemd is geworden.

De steentjes werden verbeterd, waardoor er een “speelgoedsysteem” ontstond voor creatief spelen met stevige stenen en eindeloze verbindingsmogelijkheden. Zo’n 10 jaar na de introductie in 1949 en de moeizame start nam het steentje een hoge vlucht, recht naar wereldwijd succes. De eerste Legowielen werden geïntroduceerd, er werden voor het eerst instructieboekjes bij de LEGO sets gevoegd en de LEGO Group groeide uit tot een groot bedrijf. In de jaren ’60 was er sprake van zo’n enorme groei, dat de grootste zorg voor het bedrijf was hoe ze het beste de groeiende markt konden beheersen.

LEGO House history collection

LEGOLAND Park Billund

In deze jaren ontstonden er ook ideeën voor een eigen attractiepark. De fabriek zelf trok jaarlijks al 20.000 bezoekers, LEGO werd al tentoongesteld in een ‘openluchtetalage’ en na een bezoek aan Madurodam werd het idee voor de bouw van LEGOLAND concreter. Er werd een stuk grond van 5,7 hectare opgekocht naast de LEGO fabriek. Uiteindelijk opende LEGOLAND in de zomer van 1968 met als hoofdattractie Miniland; een verzameling Deense miniatuurgebouwen vervaardigd van LEGO steentjes.

Andere attracties van het eerste uur waren de verkeerstuin, safaririt, stoomtrein en het indianendorp, allen tot op de dag van vandaag nog in het park terug te vinden. De trein omcirkelde destijds het totale park, bij de opening in 1968 slechts 3,8 hectare groot. De LEGO locomotief met wagonnetjes vol gasten rijdt nog steeds rondjes door het inmiddels flink uitgebreide themapark – de spoorlijn geeft de omvang van het terrein bij de opening exact aan. Het park trok alleen in het eerste jaar al 625.000 bezoekers.

In de volgende jaren breidde LEGOLAND in Denemarken steeds verder uit met meer en grotere attracties. Het familiepark LEGOLAND is inmiddels gegroeid naar ruim achttien hectare en bestaat uit zo’n 55 attracties en 60 miljoen gekleurde LEGO steentjes. Er zijn in het park diverse live shows, een bioscoop, een DUPLO® gedeelte voor de allerkleinsten en de grootste LEGO winkel ter wereld. Vijftig jaar na de opening is het aantal bezoekers opgelopen tot ruim 2,1 miljoen!

Legoland Park Miniland Nyhavnlegoland treintjeLEGOLAND Park - LEGO Safari

Uitbreidingen 2022

Dit jaar breidt LEGOLAND Billund uit met meer dan 10 miljoen LEGO steentjes, waarbij de nadruk ligt op creativiteit en het iconische steentje. Seizoen 2022 start op 2 april met acht nieuwe LEGO bouw- en speellocaties waar je zelf aan de slag kunt, verspreid door het hele park. Zo is er voor de allerkleinsten het nieuwe kleurrijke indoor DUPLO gebied, pal naast Hotel LEGOLAND®. In LEGOLAND® Gallery staan de meest verbluffende LEGO creaties uitgestald, gebouwd door LEGO fans van over de hele wereld. Op The Monster Wall, opgebouwd uit 1,3 miljoen LEGO steentjes, kunnen fantasierijke bouwers hun eigen monstercreatie vastmaken.

Bezoekers die hun bouwtalent verder willen ontwikkelen kunnen terecht bij de CREATIVE Workshop met het volgen van een les in de nieuwste LEGO bouwtechnieken. Mini Boats heeft de grootste renovatie ondergaan. Niet alleen is de attractie volledig onder handen genomen, ook een deel van de LEGO gebouwen zijn vervangen door gloednieuwe modellen: het Vrijheidsbeeld, Sydney Opera House, Colosseum, de Taj Mahal, Sphinx, London Eye en de Basiliuskathedraal.

Vanwege de groeiende populariteit werden er elders in de wereld ook nieuwe parken van LEGOLAND geopend. In 1996 opent het eerste LEGOLAND buiten Denemarken, in het Engelse Windsor. Inmiddels is er wereldwijd op negen plekken een LEGOLAND® Park, ook in Duitsland, Dubai, Maleisië, Japan en drie in Amerika, elk met hun eigen Miniland. De komende jaren staan er nog drie nieuwe LEGOLAND Parken op de planning in Azië en er zijn serieuze LEGO initiatieven in België, Italië, Denemarken, Engeland én Nederland.

Legoland Park AtlantisLEGOLAND Park - DUPLO treinLegoland Park Lego CanoeLEGOLAND Park - Xtreme Racerslegoland lego friends bank

LEGO House – Home of the Brick

Echte LEGO fans moeten ook zeker een dag doorbrengen in het fantastische LEGO House, dat in september 2017 geopend werd. Het gebouw staat op de plek waar Ole Kirk Christiansen in 1968 het eerste LEGO steentje bedacht en weerspiegelt zowel binnen als buiten het verhaal achter het wereldberoemde LEGO steentje. Het LEGO House lijkt van buitenaf op 21 enorme witte LEGO blokken die op elkaar zijn gestapeld. Op de begane grond vind je een LEGO winkel en drie restaurants. De buitenkant en de LEGO Square, de hal van het gebouw, zijn gratis toegankelijk.

Koop een kaartje -in de vorm van een polsbandje- en start je dag helemaal bovenin het gebouw, waar een ruimte is ingericht voor wisselende tentoonstellingen. Daarna volg je de route naar beneden langs vier unieke speelzones die elk een eigen thema hebben en middels een kleur zijn gemarkeerd. De rode zone staat voor creativiteit, de blauwe voor logica (cognitieve vaardigheden), de groene voor sociale vaardigheden en de gele zone voor emoties. In elke zone zijn mooie bouwwerken te bewonderen, zoals een enorme waterval van LEGO en complete stadslandschappen waar het afwisselend dag en nacht wordt. Dat is al fantastisch, maar het leukste is het grote interactieve aspect van het LEGO House. Ten slotte wordt in de ‘History Collections’ in het souterrain de geschiedenis van het bedrijf LEGO uitgelicht.

LEGO House Billund

LEGO House - Masterpiece Gallery

LEGO House – Masterpiece Gallery

LEGO House - History Collection

LEGO House – History Collection

Overnachten in stijl

Aan themahotels geen gebrek in Billund. In Hotel LEGOLAND zie je natuurlijk overal LEGO steentjes en dat houdt niet op bij de entree of de draak bij de receptie. Er zijn geweldige themakamers in avonturen- en prinsessenstijl, LEGO Friends, NINJAGO themakamers en is er een aparte hotelvleugel met piratenkamers. Naast de standaard kamers zijn er familiekamers met direct uitzicht op LEGOLAND. Er zijn ook moderne speelruimten en twee restaurants.

Hotel LEGOLAND - uitzicht vanuit het park

Hotel LEGOLAND – uitzicht vanuit het park

Hotel LEGOLAND - entree

Hotel LEGOLAND – entree

Hotel LEGOLAND draak receptie

LEGOLAND Hotel – de draak bij de receptie

Hotel LEGOLAND - Kingdom kamer

Hotel LEGOLAND – Kingdom kamer

Hotel LEGOLAND - LEGO Friends kamer met kids

Hotel LEGOLAND – LEGO Friends kamer

LEGOLAND® Holiday Village is een vakantiepark en omvat onder andere hostelkamers met piratenthema en een camping met kampeerhutten in Wild West stijl en gethematiseerde tenten. Sinds 2017 kun je ook slapen in een van de oosterse NINJAGO cottages of de knusse wijnvaten.

LEGOLAND Holiday Village - NINJAGO speeltuin

LEGOLAND Holiday Village – NINJAGO speeltuin

LEGOLAND Holiday Village - Wilderness Barrels

LEGOLAND Holiday Village – Wilderness Barrels

Het LEGOLAND® Castle Hotel opende haar deuren in 2019 en is hiermee het nieuwste themahotel in Billund. Het ontwerp is afgeleid van de speelgoedversie en is aangekleed met meer dan 900 LEGO modellen in de vorm van ridders, draken, tovenaars en prinsessen. Dit hotel bevindt zich net buiten het familiepark, maar wel zo dichtbij dat je uitzicht hebt op de hoofdingang van LEGOLAND.

LEGOLAND Castle Hotel

LEGOLAND Castle Hotel - Prinsessenkamer

LEGOLAND Castle Hotel – Prinsessenkamer

LEGOLAND Castle Hotel - speelplaats buiten

De mooie speelplaats buiten

LEGOLAND Castle Hotel - uitzicht vanuit de kamer

LEGOLAND Castle Hotel – uitzicht vanuit de kamer

Be Happy Pass

Wanneer je in één van de vele accommodaties van het LEGOLAND Billund Resort verblijft, zoals de drie hierboven vermeld, maar ook het bekende vakantiepark Lalandia Billund, krijg je als extraatje de Be Happy Pass voor het hele gezin. Met deze pas zijn exclusieve activiteiten te beleven en kan er gebruik worden gemaakt van speciale kortingen bij de vele attracties van het resort.

Wil je ook graag deze meivakantie nog naar LEGOLAND Billund Resort? Je boekt je vakantie gemakkelijk via TUI.nl, de exclusieve Nederlandse partner van LEGOLAND Billund Resort. Per boeking ontvang je een voordeelkaart met kortingen en extra’s, een gratis LEGO Creator cadeau en diverse verblijfskortingen, bijvoorbeeld 3 dagen voor de prijs van 2. Je kunt ook een speciale ‘Resort Pass’ aanschaffen, waarmee je gratis onbeperkt toegang hebt tot LEGOLAND Park, safaripark GIVSKUD ZOO en het avontuurlijke zwembad en speelparadijs van Lalandia.

Meer informatie:
VisitDenmark
TUI LEGOLAND
Top 5 attracties LEGOLAND

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>