De Lommerbergen – tussen draken en kastelen

Limburg, dat wordt doorkruist door de rivier de Maas, is één van de mooiste provincies van Nederland. Het glooiende landschap met mooie bossen, kleine rivierdalen en romantische dorpjes geven je gelijk een vakantiegevoel. Snuif de cultuur vanuit het Noord-Limburgse Reuver, bezoek prachtige kastelen die je overal in het Limburgse land vindt en ga mee op zoek naar de draak.

Volg de Maas

Veertig kilometer lang, van Maastricht tot het witte stadje Thorn, is de Maas de natuurlijke grens tussen Nederland en België. Op de Duitsers hebben wij, bij de Vrede van Utrecht in 1713, een strookje land weten te behouden aan de oostzijde van de Maas. Hier vind je Landal De Lommerbergen in Reuver. Het Maasdal verrast je met haar terrassenlandschappen, oude rivierarmen, stuifduinen en prachtige beekvalleien. De druk bevaren Maas levert een boeiend schouwspel op en stroomt langs aantrekkelijke historische Maasdorpen als Baarlo en Kessel. Het is de plaats bij uitstek om te ravotten in de openlucht. Rennen, fietsen, klauteren over metershoge zandduinen, steentjes stuiteren in het water en de grote grazers van dichtbij bewonderen.

Volg de Maas en verken wandelend of op de fiets het afwisselende landschap. Van een sportieve mountainbiketocht richting het Brachter Wald tot een zoektocht naar de adder in de Meinweg. Van een wandeltocht langs Limburgse eyecatchers of bourgondische plekken tot culturele uitstapjes naar kloosters en kasteelruïnes. Wil je meer verborgen schatten ontdekken, download dan de gratis app Langs Sporen, vol historische, verrassende en sfeervolle bezienswaardigheden in het Nederlands-Duitse grenspark Maas-Swalm-Nette. Daarmee kom je namelijk op plaatsen waar je anders nooit zou zijn geweest. En zo kom je ook nog eens een hoop interessante feiten te weten over het hart van Limburg.

maas kessel

Groen Beesel

Ingeklemd tussen Maas en Duitse grens vormt de gemeente Beesel, met Reuver en Offenbeek als officiële kernen, een groene buffer tussen de steden Venlo en Roermond. Beesel, een van de gemeenten in natuurpark Maas-Swalm-Nette, is in 2014 uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland. Het landschap en de natuur kennen dan ook veel bijzondere plekjes. Van de Rijkelse Bemden, een van de beste broedvogelgebieden in Nederland, tot de Donderberg, een rivierduin begroeid met bos, waar de Swalm in de Maas uitmondt. En van het Swalmdal, een van de mooiste Limburgse landschappen, tot het reservaat Beesels Broek in een oude Maasarm. Niet alleen de Baggergaten, ontstaan door het uitbaggeren van zand en grint langs de oevers, maar ook de vennen die ontstaan zijn doordat vroeger turf is gegraven, zorgen voor een gevarieerd natuurlandschap en een rijkdom aan watervogels.

Struin vooral ook door het nieuwe natuurgebied Meerlebroek, aangelegd als natuurcompensatiegebied voor de A73. Het is de verbindende schakel tussen de voedselrijke laagten van de oude Maasbeddingen en het droge, zandige Duitse hoogterras van het Brachter Wald. Naar de Mortel, een voormalige klei-kuil vijver vlakbij Beesel, langs vredig grazende Galloway runderen, op zoek naar de lange vlonder langs en over het water.

De Meinvennenroute, een van de mooiste wandelroutes in De Meinweg - natuurpark Maas-Swalm-Nette

Sint Joris en de Draak

De draak is niet weg te denken uit het Limburgse Beesel. In drakendorp Beesel draait alles om de legende van Sint Joris en de draak. Al honderden jaren voeren de inwoners van het dorp het Draaksteken op bij kasteel Nieuwenbroek. Eens in de zeven jaar wordt deze eeuwenoude traditie als groots spektakel opgevoerd. Generatie op generatie zijn inwoners opgegroeid met het verhaal over de strijd tussen Sint Joris en de Draak; de strijd tussen goed en kwaad.

In dit oude verhaal redt Joris (Gregorius van Cappadocië) de koningsdochter van de draak. De inwoners werden gedwongen dagelijks offers te brengen aan de bloeddorstige draak om zijn honger te stillen. Toen de schapen op waren, werden er mensenkinderen geofferd. Toen het lot op de koningsdochter viel, bevocht Joris de draak. Hij beloofde het monster te doden als alle bewoners zich zouden bekeren tot het christendom. Het is nu wachten tot de zomer van 2023 voor de nieuwe voorstellingen van het Draaksteken.

Het kerkdorp ademt het verhaal van Sint Joris en de Draak. Overal in de gemeente kom je in aanraking met de draak en drakentradities. Op de rotonde buiten het dorp zie je een gigantische draak, maar ook in het dorp zelf kom je de draak overal tegen. Op de straatnaambordjes, de putdeksels, hekjes en de blauwe schildjes aan de huizen. Ga eens lekker zitten op of bij de keramieken drakenstaart. Zoek naar de afdruk van de poot of ontdek meer over het Draaksteken via de informatieborden. De Beeselse dorpsgidsen vertellen je graag alles over hun drakendorp tijdens een rondwandeling. Voor kinderen is er een speciale Drakenwandeling.

Drakendorp Beesel

draak rotonde beesel

Over de Maas

Van oever naar oever met de pontjes. Bij Reuver-Kessel en op andere plaatsen (als Rijkel-Neer, Steyl-Baarlo, Arcen-Lottum, Velden-Grubbenvorst, Wellerlooi-Blitterswijk, Mook-Cuijk) heb je de mogelijkheid om over te steken met de pont. Zet een mooie route aan beide zijdes van de Maas, en trek eropuit – door Peellandschappen en het Maasland. Door bos en heide, waar unieke flora en fauna dorpjes verbindt. Het knooppuntensysteem staat garant voor mooie fiets- en wandelroutes. Of kies een van de vele themaroutes die je over de Maas leiden. Voor de dorst onderweg, vind je in heel Limburg watertaps. Hier tap je gratis lekker fris water. Ook zijn er honderden horecagelegenheden die graag een ‘Slokje Limburg’ (kraanwater) schenken.

Vanaf Reuver neem je het pontje naar het karakteristieke Kessel. Aan de overkant van de Maas bezoek je dit romantische Maasdorp met haar vele terrasjes. Ook kasteel De Keverberg is een bezoekje waard, alleen al vanwege het fenomenale uitzicht over de Maas. Fiets via het aaneengesloten bosgebied van de Kesselse Bergen, de Heldense Bossen, de Meeren en Kesseleikerbroek (vanwege de afwisselende begroeiing ook een geweldig wandelgebied!), en stop vooral waar de asperges worden verbouwd. In kasteeldorp Baarlo (met maar liefst vier kastelen) steek je met het veer de Maas weer over naar Steyl.

Ook zijn er vlak over de Maas allerlei leuke en gevarieerde wandelroutes uitgezet, bijvoorbeeld de wandelroute die vanuit Kessel langs de oevers van de Maas voert en door natuurgebiedjes Musschenberg en de Weerdbeemden. Kinderen kunnen zich fijn uitleven op de zandrug. De wandelroute maakt gebruik van twee veerpontjes, bij Reuver en bij Rijkel. De wandeling is in Kessel zelf te verlengen met een extra rondje, het Ommetje Kessel van 2 kilometer. Onderweg langs de Maas wandel je door een fruitboomgaard, langs akkervelden, een molen en veel karakteristieke oude boerderijen.

veerpont reuver kessel

kessel maas

Fiets, kijk en proef!

De vruchtbare Limburgse gronden brengen mooie producten voort. Hier wordt bier gebrouwen en wijn gemaakt. En in het seizoen eet je hier verse asperges. Van half april tot eind juni is een Rondje aan de Maas – langs de nodige aspergevelden – aan te raden. Noord- en Midden-Limburg is dé aspergeregio van Nederland, en de beste plek om de asperge beter te leren kennen. De Limburgse aspergeboeren laten je dan ook graag ontdekken hoe ‘het witte goud’ geteeld en geoogst wordt. De Aspergefietsroutes, onder meer in Venray en Peel en Maas, voeren langs aspergevelden en fruittelers.

groene asperges

limburgse asperges

Kasteel De Keverberg

Via een veerpont over de Maas is het Land van Kessel te bereiken. Het dorp Kessel heeft een rijke historie. Het ontstond in de 10e eeuw rond een Middeleeuwse wachttoren, het huidige kasteel. De pittoreske markt, smalle straatjes, monumentale panden en statige boerenhoeves nemen je mee terug in de tijd. Veel bezienswaardigheden kun je te voet (of met de fiets) verkennen. Zo ook de trots van Kessel: Kasteel De Keverberg.

Door de ligging op een negen meter hoge heuvel zie je het kasteel al vanuit de verte liggen. In de herfst van 1944, twee dagen voor de bevrijding van Kessel, werd het kasteel vanwege de strategische ligging door terugtrekkende Duitse soldaten opgeblazen. Decennialang lag het kasteel als een ruïne in het centrum van het dorp Kessel. In 2015 is deze duizend jaar oude ruïne herbouwd en van een eigentijds architectonisch jasje voorzien. Met haar mergelstenen muren en futuristisch glazen dak biedt dit moderne monument een bijzonder schouwspel. ‘s Avonds zie je de feeërieke contouren van de ruïne schitterend terug en lijkt het glazen dak los boven de duizenden led-lichtjes te zweven.

Je kunt het kasteel van binnen en buiten bekijken. In de vakantie kunnen kinderen gaan schatzoeken in de kasteeltuin. Je geeft je bezoek aan het kasteel een extra dimensie door het te combineren met een leuke activiteit, zoals Code Keverberg of het Geheim van de Baron, twee interactieve speurtochten in en rondom het kasteel. Of kies voor een van de arrangementen: Rondje via het Pontje, Fruitig Toeren, of Kessel Kastelenrijk.

kasteel de keverberg

Bezoek Kasteel De Keverberg, een leuke plek voor een koffie- of lunchstop

welkom bij kasteel de keverberg

kasteel de keverberg

speurtocht kasteel de keverberg

De speurtocht van Kasteel de Keverberg

kasteeltuin kessel

Over de grens

Limburg is een echte grensprovincie die grenzen deelt met Duitsland, België en twee provincies. De gemeente Beesel grenst aan buurland Duitsland, maar natuur kent gelukkig geen grenzen. De groene grensovergang bij fietscafé de Witte Stein (géén auto’s) vormt een ideaal uitgangspunt om een van de aangrenzende natuurgebieden te ontdekken. In het Brachter Wald, een uniek gebied (een voormalig omheind munitiedepot) ontwikkelde zich een prachtig bos- en heidelandschap, waar wild vrij rondloopt. Fiets door naar het charmante plaatsje Brüggen, met haar burcht, watermolen en traditionele gebouwen. Terug fiets je langs golvende Maasterrassen, slingerende beekjes en bijzondere dorpsgezichten. Langs schansen, monumenten, oude handelswegen, molens en kastelen. Een uitstapje naar Duitsland is zo gemaakt en je bent in ‘no time’ ook weer terug op Nederlandse bodem!

De Witte Stein in Reuver is het ideale vertrekpunt voor een tocht door de grensbossen

De Witte Stein in Reuver is het ideale vertrekpunt voor een tocht door de grensbossen

Met 75 jaar bevrijding nog vers in het geheugen is ook de Liberation Route een aanrader. In Limburg begon de bevrijding van Nederland, die hier veel sporen heeft achtergelaten. Zeven maanden lang liep het verschuivende front dwars door Limburg. Hier werden zware gevechten gevoerd tussen de geallieerden die oprukten vanuit de Peelstreek en Duitse bezettingstroepen en de streek heeft zwaar geleden onder de Duitse bezetting én de pogingen van de geallieerden om haar te bevrijden.

Ook startte hier Operatie Grenade, de Amerikaanse opmars van Operatie Veritable, die het begin vormde van het grote Rijnlandoffensief; de doorbraak naar Duitsland begin 1945. De Liberation Route knoopt historische gebeurtenissen, bezienswaardigheden en persoonlijke verhalen aan elkaar. Er zijn ruim twintig verschillende, met maaskeien gemarkeerde luisterplekken in Limburg. Je kunt de plekken beluisteren via www.liberationroute.com of via de gratis app Liberation Route Europe.

Oorlogserfgoed Reuver-Kessel

Nabij het veer bij Reuver vind je een luisterlocatie van de Liberation Route Europe: Drama op de Maas. Hier kun je het verhaal beluisteren van de veerramp die op 11 november 1944 heeft plaatsgevonden op de Maas tussen Kessel en Reuver. Zeven Belfeldenaren worden door Duitse militairen gedwongen om over te steken met het veer. De veerpont is verkeerd geladen, vol water gelopen en zwaar overbelast, waardoor het veer kapseist en zinkt.

Een volgende luisterlocatie vind je bij kasteel De Keverberg: Een dag om nooit te vergeten. Kessel wordt in november 1944 toneel van dood en verwoesting. Nog geen week nadat de veerpont kapseisde, bliezen Duitse soldaten de toren van de parochiekerk op en staken de burcht, die inmiddels als klooster en internaat fungeerde, in brand. Daarnaast kun je een herdenksteen vinden bij het kasteel, aan de Maaskant, waar de slachtoffers van de neergestorte Lancaster bommenwerper worden herdacht.

Liberation Route Europe - luisterlocatie Kasteel De Keverberg

Ben je geïnteresseerd in het oorlogserfgoed in de regio? Het project Grenzgeschichte(n) heeft betrekking tot de geschiedenis (Geschichte) en verhalen (Geschichten) uit de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog in de grensstreek. Er zijn drie fietsroutes vanuit Roerdalen, Roermond en Niederkrüchten: Front en evacuatie, Gevechten aan de Roer, Weststellungen en één wandelroute: Elmpterwald. Deze voeren langs zichtbare en onzichtbare sporen uit de Tweede Wereldoorlog in het grensgebied, onder andere langs resten van de Maas-Rur-Stellung in de Roerstreek. Deze uitbreiding van de befaamde Duitse Westwall was bedoeld om oprukkende geallieerde tanks en begeleidende infanterie te vertragen en effectief te kunnen aanvallen. Het geeft je een idee van de bezetting en bevrijding van deze streek, met nadruk op de zware gevechtshandelingen en de voorbereiding daarop in de winter van 1944 en 1945.

Landal de Lommerbergen – tussen draken en kastelen

Landal De Lommerbergen is prachtig gelegen op loopafstand van de Maas. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wie met het gezin de Limburgse natuur en cultuur wil ontdekken. De omgeving leent zich uitstekend voor doorgewinterde Bourgondiërs, met een plein vol terrasjes in ieder dorp en bierbrouwerijen alom. Het park ligt in de oude maasduinen, die deel uitmaken van het gebied de Walsberg. Dit stuifzandcomplex ontleent haar naam aan de Roermondse familie Van Lom, die in deze omgeving boerderijen bezat. Het is één van de eerste grote vakantieparken in ons land en De Lommerbergen vierde twee jaar geleden haar vijftigste verjaardag. Sinds de aanleg is het park vele malen uitgebreid en verbouwd, waardoor het omliggende bosgebied werd gereduceerd tot een smalle strook rond het park.

Om het park klaar te maken voor de volgende levensfase worden alle bungalows gerenoveerd en heeft de Park Plaza – inclusief het nieuwe indoor speelparadijs en de ParkShop – een volledige make-over gekregen. Er zijn ook gethematiseerde bungalows bijgekomen, zoals speciale kinderbungalows en babybungalows. De kinderbungalows beschikken over een stapelbedglijbaan, een spellentafel en kikkerbadkamer, en sluiten volledig aan op de belevingswereld van kinderen. Hoewel het interieur van de huisjes flink is opgeknapt, zijn het van buitenaf bezien nog gewoon de oorspronkelijke geschakelde “Sporthuis Centrum”-bungalows van architect Jaap Bakema.

huisjes lommerbergen

Alle 500 bungalows zijn (worden) gerenoveerd

landal de lommerbergen 6p

Een bungalow met vernieuwd interieur op De Lommerbergen

lommerbergen 6C

Lommerbergen 6C

Landal De Lommerbergen

Compositie is key

Fijne plaatjes als deze zouden toch zo in een brochure kunnen

Lommerbergen? Zeker doen met kinderen!

Verder zijn het subtropisch zwemparadijs, de receptie en de horeca, geconcentreerd op de Park Plaza, het buitenterras, de midgetgolfbaan, het Fun House, de fietsverhuur en boogschietbaan compleet vernieuwd. Op het Avontureneiland zijn beide speeltuinen voorzien van nieuwe toestellen, compleet in het thema van de Draak – juist: het symbool van de gemeente Beesel. Ook is er een Sports Arena aangelegd, een multifunctioneel sportveld compleet met Sutumuur (interactieve voetbalmuur), Soccer 44, basketbalveld, tafeltennistafels, sprintveld en multispeelveld.

Wees niet verbaasd wanneer je niet alleen mascotte Bollo de Beer tegenkomt. Op dit park lopen ook Puk en Pelle rond, twee onafscheidelijke vriendjes die graag met Bollo spelen. Puk knutselt graag, maar ook schminken en verkleden is helemaal haar ding. Pelle is weg van hutten bouwen, tekenen en verhalen schrijven. Samen voeren ze op de Lommerbergen (en het Vennenbos) de leukste shows op.

Vanaf Landal kun je een heuse drakenspeurtocht doen: op pad met Joris en Cathelijne. Een wandeling rondom het dorp Beesel met leuke speelse opdrachten. Landal zelf heeft ook een speurtocht met raadsels en mysteries van Lotje van Zomeren, voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Je kunt deze oplossen door op locatie naar aanwijzingen te zoeken. Met de juiste antwoorden ontgrendel je nieuwe uitdagingen. Hiervoor download je de gratis app izi.TRAVEL. Onderweg krijg je quizvragen en zoek je de geheime sleutels. In de regio vind je ook smartphone speurtochten van Lotje van Zomeren in het Leudal en de Heldense Bossen.

vernieuwde speeltuin de lommerbergen

Het Avontureneiland op De Lommerbergen: geweldig voor kinderen!

vlot speeltuin lommerbergen

Met het vlot naar het Avontureneiland

draken speeltuin lommerbergen

Spelen tot de zon ondergaat

Avontureneiland Landal De Lommerbergen

Avontureneiland Landal De Lommerbergen

sports arena lommerbergen

Sports Arena Lommerbergen

bollo puk pelle

Op dit park wonen Bollo, Puk & Pelle

bollo lommerbergen

Altijd leuk om Bollo tegen te komen

lommerbergen puk en pelle

Puk en Pelle delen leuke knutselspulletjes uit

pelle bollo puk

speurtocht joris en de draak beesel

smartphone speurtocht lotje van zomeren

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>