Ken je de Hollandse Kustroute al? Aan de N9 vind je in de Kop van Noord‑Holland maar liefst zeven afslagen die naar de kust leiden. Leuk voor een dagje strandhoppen of een mini roadtrip langs de Hollandse kust! Wij gingen je voor en deden de ultieme strandtest.

De Kop van Noord‑Holland is een authentiek stukje Holland. Het heeft statistisch gezien de meeste zonuren, want de wolken worden in de kop van Noord-Holland sneller weggewaaid. De Kop heeft mooie zandstranden, een rijk gevarieerd binnenland en is omringd door drie totaal verschillende kusten; de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer.

Uitzicht vanaf het Panoramaduin in Petten

Uitzicht vanaf het Panoramaduin in Petten

Hollandse Kustroute – ontdek de gouden rand van Noord-Holland

Het 30 kilometer lange strand is natuurlijk dé trekpleister van al die gemoedelijke badplaatsen in de Kop van Noord-Holland. Het is kilometerslang, behoorlijk breed en grenst aan een prachtig duinlandschap. Zelfs op een drukke zomerse dag kun je makkelijk een rustig plekje vinden om je handdoek neer te leggen.

Trots wappert hier de Blauwe Vlag, die aangeeft dat het hier niet alleen heel mooi, maar ook aantoonbaar schoon en veilig recreëren is! Rij je van zuid naar noord – of vice versa – langs de Noordzeekust, dan vind je langs de N9 maar liefst zeven afslagen en een stuk of 25 officiële strandslagen die je naar de kust leiden. Ongerepte natuurgebieden en kustplaatsen vertellen de verhalen over de rijke historie van de Hollanders en hun leven en strijd met de zee. Kortom, veel te ontdekken en nog meer te genieten.

Meer strand? Lees hier de 20 mooiste stranden van Europa.

#1 Afslag Petten

Nog niet zo lang geleden heeft Nederland er een heel nieuw strand bijgekregen. Vijf jaar geleden, in de winter van 2015/2016, is de kust van Camperduin tot Petten versterkt met miljoenen kubieke meters zand. Deze kust werd lange tijd gedomineerd door een verharde dijk die het land beschermde tegen de zee. Nu zijn de voormalige Hondsbossche en Pettemer Zeewering van basaltblokken veranderd in een breed strand- en duingebied van maar liefst acht kilometer lang, met het 26 meter hoge panoramaduin bij Petten als letterlijk hoogtepunt. Aan de noordkant van Petten aan Zee zijn nieuwe strandopgangen gerealiseerd en de duinen zijn veel beter toegankelijk gemaakt vanuit het dorp. Wil je meer weten over de strijd tegen de zee die de Noord-Hollanders al eeuwen voeren, breng dan zeker een bezoek aan het informatiecentrum, bovenop de dijk bij Petten, met de expositie ‘Zand tegen Zee’.

De Hondsbossche Duinen, het nieuwe duingebied ter grootte van vierhonderd voetbalvelden, verbindt de Schoorlse- en Pettemer duinen met elkaar. Op die manier is een van de langst aaneengesloten duingebieden van Nederland ontstaan, vol nieuwe natuur en met ruimte voor fiets- en wandelroutes, een strandlagune, een klimduin en strandopgangen. Het Pettemerbos ligt ten noorden van Petten, vlak achter de duinen. In dit mooie gebied wandel je tussen de esdoorns, eiken, heideveldjes en hulststruiken over kronkelige bospaden en schelpenpaadjes. Het gebied deel je met vogels, konijnen, vossen, hermelijntjes en de zwarte Gallowayrunderen die de begroeiing in de duinen kort houden.

Vanaf de top van de zogenaamde Piramide van Petten zie je het echte Holland in een notendop: strand, zee, duinen, het Noordhollandsch Kanaal, het dorp Petten, de polders met de molens en in het voorjaar de bloeiende bollenvelden. Neem je de strandopgang bij het panoramaduin, dan wandel je langs de ‘Wall Of Shame’. Kunstenaar Arnold Gronert uit Petten heeft afval verzameld tussen Sint Maartenszee en Camperduin en daarmee kunstwerken gemaakt, om mensen er bewust van maken hoeveel afval er rondzwerft. Als je na de Wall of Shame linksaf het strand op gaat, voorbij strandpaviljoen Zee & Zo gaat én voorbij de Reddingsbrigade, dan is daar het Palendorp, een prachtig monument met een mooi verhaal. Maar ook een plek waar je prachtige foto’s kunt maken (van je kinderen) op de schommel met de zee als achtergrond. Dit unieke kunstwerk bestaat uit 160 palen van zes tot twaalf meter hoog, een herinnering aan het oude dorp Petten, dat geheel in zee verdwenen is. De palen staan in de vorm van 10 huizen en een kerk.

Het Pettense strand is verdeeld in drie verschillende zones met ieder een eigen bestemming. Er is bijvoorbeeld een zone speciaal voor gezin en recreatie en een zogenaamde sport- en bootzone. De kitesurfspot van Petten bevindt zich bij de Zuiderhazerdwarsdijk. Petten heeft een prachtig groot strandpaviljoen met een uitgebreide kaart. Het uitzicht vanaf het terras van Zee en Zo is fantastisch!

Panoramaduin Petten

Panoramaduin Petten, startpunt Wall of Shame

Uitzicht vanaf het Panoramaduin in Petten aan Zee

Uitzicht richting het noorden vanaf het Panoramaduin in Petten aan Zee

Palendorp Petten

Palendorp Petten

Het strand van Petten

Het strand van Petten, waar het bijna altijd rustig is

beachfun petten aan zee

Fun at the beach

Strandslag 17a en 17b Petten - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 17a en 17b liggen vlak naast elkaar

strandpaviljoen zee en zo

Petten heeft een prachtig groot strandpaviljoen met een uitgebreide kaart

beachclub zee en zo

Even wegdromen na een heerlijk dagje op het strand van Petten aan Zee

Strandslag 17a Panoramaduin - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 17a Panoramaduin

Wall of Shame - stranden Noord-Holland

De Wall of Shame vind je bij het Panoramaduin

Vis à vis

Vis à vis

Wall of Shame

Wall of Shame – afval van 8 km

Strandslag 17b Petten Centrum - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 17b Petten Centrum

Zee en Zo in Petten

Strandslag 17b leidt naar strandpaviljoen Zee en Zo

Rozenbottel

Rozenbottels in bloei

Pettemerduinen

Pettemerduinen

Pettemerduinen

Pettemerduinen – een vos en een slapende galloway

Strandslag 16 Korfwater - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 16 Korfwater

#2 Afslag Sint Maartenszee

Aan de voet van de duinen ligt de badplaats Sint Maartenszee, een echt ‘vakantiedorpje’ waar maar heel weinig mensen wonen. Wel vind je er meerdere vakantieparken en campings, aan de kust of op de top van een duin. Door het prachtige duingebied wandel of fiets je in tien minuten, over schelpenpaden langs bosjes ‘waaibomen’ en tussen duinrozen, naar het brede zandstrand. Op het rustige familiestrand van Sint Maartenszee zijn twee strandpaviljoens te vinden; Noord en New Zuid. Kinderen kunnen heerlijk spelen op dit mooie, kindvriendelijke strand waar de sfeer rustig en gemoedelijk is.

Om de hoek ligt een uniek klein natuurreservaat verborgen. Vlakbij de duinen vind je natuurgebied Wildrijk, waar je in het voorjaar over een felblauw tapijt van duizenden wilde hyacinten kunt wandelen. In de zomer vind je er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden. Het Wildrijk wordt voorzien van schoon, zuiver water uit de duinen via een ingenieus systeem (duinrellen) waarmee geen schadelijke landbouwstoffen bij het water kunnen komen. In het voorjaar is de hele omgeving van Sint Maartenszee overigens een ware kleurenpracht als achtereenvolgens de krokus-, narcissen-, hyacinten- en tulpenvelden tot bloei komen.

Een dag zandkastelen bouwen aan zee wordt afgewisseld met een bezoek aan attractiepark De Goudvis of natuur- en avonturenpark Land van Fluwel. Op zo’n tien minuten rijden ligt het kleinschalige Van Blanckendaell Park in het dorp Tuitjehorn.

Strandslag 14 Breebaartweg Noord - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 14 Breebaartweg Noord

Strandslag 14 beachclub Noord - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 14 leidt naar beachclub Noord

Strand Sint Maartenszee

Het strand van Sint Maartenszee

Strandslag 15 Sint Maartenszee - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 15 Sint Maartenszee

Fietsen in de Kop van Noord-Holland

Fietsen in de Kop van Noord-Holland

Natuurgebied Wildrijk

Natuurgebied Wildrijk

Duinrellenproject Sint Maartenszee

Duinrellenproject Sint Maartenszee

Sint Maartenszee

Sint Maartenszee

#3 Afslag Callantsoog

De bekende badplaats Callantsoog is de enige plaats op de Hollandse Kustroute met een heel gezellig dorpsplein dat direct achter de duinen ligt. Je vindt er veel terrassen en gezellige winkeltjes én ijssalon IJsie Prima waar je geniet van heerlijk prijswinnend ijs! Via de brede trap midden op het plein ben je zo de smalle hoge duinen over en sta je op het brede zandstrand van Callantsoog. Voor een lunch of een kop koffie schuif je aan op het terras van één van de strandpaviljoens, of je loopt gemakkelijk even het dorp in. Bij strandpaviljoen De Stern bevindt zich de kitesurfspot van Callantsoog. Voor rust en ruimte parkeer je op het grote (gratis) parkeerterrein bij strandslag Voordijk. Vanaf het nieuwe uitkijkpunt bij strandtoegang Kiefteglop heb je een fantastisch uitzicht over het strand, de zee, de polder, Callantsoog en natuurgebied het Zwanenwater.

Natuurreservaat het Zwanenwater ligt even ten zuiden van de kustplaats Callantsoog. Het is een duingebied van 600 hectare met uitzichten op duintoppen, bloemrijke duinvalleien en heidevelden. Vlinderparadijs en pleisterplaats voor trek- en broedvogels. Een natuurgebied in topconditie. Blikvangers zijn de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Van mei tot juli bloeien de orchideeën met duizenden tegelijk. Wel elf soorten, van de paarse rietorchis tot de roomwitte welriekende nachtorchis. Vanaf augustus zie je de zeldzame parnassia. De Vereniging Natuurmonumenten beheert het gebied en vraagt voor niet-leden € 2,00 toegang (automaat). Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Deze aangename kustplaats biedt een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden en uitjes. Want de Kop van Noord-Holland heeft niet alleen prachtige natuur en uitgestrekte stranden, maar ook interessante cultuur en een rijke historie. Het Juttersmuseum of expositieboerderij Tante Jaantje in Callantsoog zelf bijvoorbeeld, een van de musea in Schagen, of Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, een natuurgebied en dierenpark op zo’n vijftien minuten rijden vanuit Callantsoog.

Strandslag 12 Dorpsplein - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

Strandslag 12 Dorpsplein: via de brede trap ben je zo de smalle hoge duinen over en sta je op het strand van Callantsoog

strand callantsoog

Het strand van Callantsoog, tijdens onze strandtest het drukste strand in de Kop van Noord-Holland

beachfun callantsoog

Fun at the beach

Groeten uit Callantsoog

Groeten uit Callantsoog

strandhoofd callantsoog

Strandhoofden, hier de biotoop van mosselen, zeepokken en talloze andere dieren

dorpsplein callantsoog

Vers gerookte paling

IJsie Prima

IJsie Prima: genieten van heerlijk prijswinnend ijs

kermis callantsoog

Natuurgebied het Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater

Het Zwanenwater

Het Zwanenwater – natuur in topvorm

Het Zwanenwater

Herken de bewoners van het Zwanenwater

Zwanenwater Natuurmonumenten

Vrijwilligers van Natuurmonumenten zetten zich in voor onze mooie natuur

Voorbeelden van de flora in Het Zwanenwater

Eerste Water Zwanenwater

Het Eerste Water, een groot natuurlijk duinmeer

#4 Afslag Groote Keeten

De heerlijk rustige badplaats Groote Keeten ligt net ten noorden van Callantsoog. Rust en ruimte zijn hier de sleutelwoorden, maar je treft hier ook veel liefhebbers van vliegeren en kitesurfen. Vanuit het dorp wandel je zo door de duinen naar het strand. Het strand van Groote Keeten is één van de rustigste en breedste stranden van Noord-Holland, met goede voorzieningen en veel toezicht door de reddingsbrigade. Op het strand schuif je aan bij strandpaviljoen ‘t Klavertje 4 of de Princen Keet. In het dorp zitten verschillende restaurants en iets voor het dorp is een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Zelfs op topdagen kun je hier makkelijk een plekje vinden.

In het binnenduinrandgebied tussen de dorpskern van Callantsoog en Groote Keeten liggen de ‘Nollen van Abbestede’. Nollen zijn oude duinen die vroeger overal lagen in de Kop van Noord-Holland. Een stuk leuk golvend duinland tussen de akkers, gevormd door wind en zee, waar bijzondere duinflora te zien is. Tijdens een wandeling kun je dit nollenland overzien. Vanuit de uitkijktoren heb je helemaal een mooi overzicht.

De Zeetuin bij Groote Keeten

De Zeetuin bij Groote Keeten

grijze duinen grote kaap

De grijze duinen van de Noordkop en de abrupte overgang naar poldergebied

sint-jansvlinder

De sint-jansvlinder met de 6 opvallende rode stippen op de vleugels, tijdens een duinwandeling midden op de dag

De Grote Kaap

De Grote Kaap aan de Noordzeekust in de duinen tussen Groote Keeten en Julianadorp aan Zee

#5 Afslag Julianadorp aan Zee

Wanneer je de ronde rood geverfde stalen vuurtoren Grote Kaap passeert, weet je dat je Julianadorp nadert. Voor een geslaagde stranddag kun je terecht op één van de vier strandslagen die het kustplaatsje rijk is. Strandslag Julianadorp en De Zandloper hebben beiden een strandpaviljoen, ertussen vind je vrijstaande beach houses waar je kunt slapen op het strand. In de duinen ligt nog een deel van de bunkereenheden, die middels gangenstelsels met elkaar verbonden waren. Bij opgang Falga in het noorden kun je, net als bij strandslag Drooghe Weert vlakbij de vuurtoren, genieten van een rustig strand zonder voorzieningen.

In het voorjaar is de bloeiende showtuin van Floratuin in Julianadorp een bezoek waard. Van 1 april tot half mei is de Tulpen-Pluktuin met honderden soorten tulpen geopend, waar je je eigen bos tulpen bij elkaar kunt plukken. Vakantiepark Ooghduyne heeft een subtropisch zwemparadijs, ideaal op een regenachtige dag.

Tussen Julianadorp en Den Helder ligt het mooie, bosrijke natuurgebied Mariëndal, vlakbij de duinen en de zee. Hier heeft bollengrond plaats gemaakt voor ruim 50 hectare struinnatuur. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en picknicken, terwijl je je verbaast over de rijkdom aan bloemen, vlinders en vogels. Het bijbehorende recreatiegebied De Helderse Vallei biedt leuke outdoor activiteiten voor het hele gezin, alsook het informatiecentrum over de duinen in de kop van Noord-Holland. Ben je avontuurlijk aangelegd, dan mag je het Eco-klimparcours De Klimvallei niet overslaan. Aan de noordkant grenst Mariëndal aan de Donkere Duinen, een bos in Den Helder, onderdeel van Natura 2000-gebied Duinen Den Helder-Callantsoog.

Het duinlandschap tussen Den Helder en Julianadorp aan Zee is prachtig

Het duinlandschap van de Noordduinen, de duinen tussen Callantsoog en Den Helder, is prachtig

Negentig huisjes vormen een aardig lange rij op het strand

De 90 strandhuisjes vormen een aardig lange rij op het strand

Strandpaviljoen Zee van Tijd bij De Zandloper

Strand Julianadorp

Strand Julianadorp

Strand Julianadorp

#6 Afslag Huisduinen

Het oude walvisvaardersdorp Huisduinen grenst aan Den Helder. In de kustplaats staat één van de oudste vuurtorens van Nederland en de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa: de Lange Jaap. Strandopgang Huisduinen ligt bijna onder die mooie oude vuurtoren. Dit strand is een erg rustig familiestrand voorzien van een paviljoen “Factor 30” waar je de toiletten en stranddouche kunt vinden.

De grootste toeristische trekpleister van Huisduinen is Fort Kijkduin. Dit fort uit de 19e eeuw, gebouwd in opdracht van Napoleon om Den Helder te verdedigen, is nu een museum en Noordzee-aquarium in één. Ook loop je vanaf hier via de zeedijk naar het gezellige en rustige familiestrand en geniet je van een geweldig uitzicht over zee. Of betreed de Grafelijkheidsduinen. Door dit grote duingebied liggen vele wandel- en fietspaden en onderweg kom je verschillende dieren, waaronder Koninkpaarden en Schotse Hooglanders tegen.

Nieuw in Huisduinen is het Atlantikwall Centrum, waar je kennis maakt met de door de Duitsers aangelegde Atlantikwall en de oorlogsgeschiedenis van Den Helder. Ook Petten en Julianadorp maken deel uit van de Atlantikwall. Zo liggen midden in Petten drie waterpartijen, de ‘Tankvallen’.

Lange Jaap steekt zijn nek boven Huisduinen uit

Lange Jaap steekt zijn nek boven Huisduinen uit

Strandslag 1 Huisduinen - De Hollandse Kustroute in de Kop van Noord‑Holland

De doorgang over het duin naar het strand bij strandslag 1

De Zeepromenade, van Huisduinen tot Den Helder

#7 Afslag Den Helder

Fietsend of met de auto richting Den Helder kun je je laten leiden door de Lange Jaap die overal boven uittorent. Maar deze stad kun je ook bezoeken met de trein vanuit de richting Amsterdam. De Kustbus, die alleen in de zomermaanden rijdt, verbindt station Den Helder met Julianadorp, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten.

Den Helder is de plaats waar je de woelige Noordzee over ziet lopen in de Waddenzee, die hier start bij paal 0. De Wadden beleef je optimaal tijdens een wad-excursie. Het strand van Den Helder strekt zich uit over ruim 7 kilometer, van Huisduinen tot en met Julianadorp aan Zee. Naast beachclub Citadel vind je de kitesurfspot van Den Helder.

Den Helder zelf is een robuuste vesting, een rauwe marinestad. Hoewel de stad enigszins te kampen heeft met een imagoprobleem, ben je er op de juiste plek om te genieten van de natuur, het strand, het cultureel historisch erfgoed en de gezellige horeca. De oude Rijkswerf ademt de historie van de marine met het Marinemuseum en het Reddingmuseum Dorus Rijkers, bezoek Fort Kijkduin in Huisduinen en De Nollen in de duinen van Den Helder. Beleef de stad vanaf het water tijdens een vaartocht langs de Stelling Den Helder, of wandel door de indrukwekkende Japanse tuin in de Hortus Overzee. Dineren doe je bij één van de goede (vis)restaurants bij ondergaande zon aan de kust.

Het Marinemuseum strekt zich uit over een best groot terrein

Het Marinemuseum strekt zich uit over een best groot terrein

De onderzeeër - de Tonijn - is onderdeel van het Marinemuseum

De onderzeeër – de Tonijn – is onderdeel van het Marinemuseum

De onderwatertunnel van het Noordzeeaquarium

De onderwatertunnel van het Noordzeeaquarium

Conclusie: de stranden in de Kop van Noord‑Holland

Je ziet het al; de Kop van Noord-Holland biedt volop mogelijkheden voor een dagje uit. Zonnen, vliegeren en spelen op het prachtige brede strand, fietsen en wandelen op de nieuwe paden en van het uitzicht genieten vanaf het panoramaduin. Ook voor de natuurliefhebber is in de omgeving veel te beleven; denk aan het Zwanenwater of Nollenland van Abbestede. In het hele gebied parkeer je de auto gratis. En dat is best bijzonder, want langs vrijwel de hele Nederlandse kust geldt – zeker in het seizoen – dat je moet betalen om je auto neer te zetten. En hoewel steeds meer mensen de prachtige stranden bij Petten, Callantsoog en Julianadorp hebben ontdekt, is het nog altijd relatief rustig en is er geen probleem om je auto kwijt te raken. Beleef de Hollandse Kustroute in de Kop van Noord-Holland!

Beleef de stranden in de Kop van Noord-Holland!

Beleef de zomer in de Kop van Noord-Holland!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>