Galtür met kinderen

We kennen allemaal als ouder wel het principe ‘als je kinderen het naar de zin hebben, dan heb je het zelf ook naar de zin’. Vooraf heb ik hier over nagedacht! Want ik ging voor het eerst met mijn vrouw en twee dochters (9 en 4 jaar) op wintersport. Zou Galtür erin slagen om het mijn kinderen en dus het gezin naar de zin te maken?

Zelf ben ik een fervent skiër en al vele jaren achter elkaar met vrienden op wintersport geweest om te skiën. Maar nog nooit met mijn gezin. In mijn gedachten zag ik mezelf al sjouwen met drie paar ski’s en drie paar stokken. Nou; in de praktijk is dat dus ook gewoon zo. Maar daardoor mag je je niet laten afleiden. We hebben tenslotte maar één doel: plezier maken in de sneeuw tijdens deze familie wintersportvakantie!

Wel heb ik me zorgen gemaakt om mijn eigen geduld. Dat heb ik namelijk niet. Als je geduld in een winkel zou kunnen kopen, dan kocht ik heel de winkel in een keer leeg. Als ik skipistes zie, dan denk ik maar een ding: daar moet op geknald worden. Dat klinkt egoïstisch, maar is het natuurlijk niet. Als je kunt skiën, dan wil je graag naar boven om je eerste sporen in de sneeuw achter te laten. Maar wegrennen van je gezin, vrouw en kinderen die geen ervaring hebben, dat is natuurlijk egoïstisch. Hoe zou ik dit luxeprobleem gaan oplossen? Galtür heeft me gelukkig het antwoord gegeven. En hoe?!

skigebied galtur

Silvapark Galtür is een oase van rust in het drukke Paznauntal

Galtür

Het kleine gemoedelijke bergdorpje Galtür ligt in het westen van Tirol op 1.600 meter hoogte, helemaal aan het einde van het Paznauntal. Door de hoge ligging is Galtür één van de hoogste wintersportplaatsen van Oostenrijk en daardoor erg sneeuwzeker. De sneeuw ligt hier vaak tot diep in het voorjaar.

In een uur en een kwartier vlieg je vanaf Rotterdam Airport naar het door bergen omgeven vliegveld in Innsbruck. Vanaf daar rij je in 1,5 uur tijd naar het gemoedelijke wintersportparadijs Galtür. Met de auto is het vanaf Utrecht 895 km. Vanaf de snelweg ben je nog 35 km onderweg naar je bestemming.

De wintersportbestemming biedt families een uniek wintersportconcept. Carving, freeriden, touren, cross-country skiën het kan allemaal in het Silvapark in Galtür en nog veel meer! Het huren van skimateriaal hebben wij gedaan bij sportzaak SportWalter. Zeer vriendelijke mensen, met een goede service en vooral goede kwaliteit. De sportzaak is midden in het dorpje terug te vinden, op het plein waar ook de skibus stopt.

galtur dorfplatz

Dorpsplein Galtür

Rust, compact en overzichtelijk

Galtür ligt in het achterste deel van het Paznauntal en maakt deel uit van het overkoepelende Silvretta Region. Galtür ligt voorbij de drukke dorpen See, Kappl en Ischgl. Het Paznauntal draait natuurlijk om Ischgl, dat over een enorm sneeuwzeker plateau en ruim 240 km aan pistes beschikt. In tegenstelling tot Galtür is het bijna altijd druk in Ischgl. Heb je geen zin in lange wachtrijen en geen zin in hordes mensen, dan is Galtür bij uitstek jouw wintersportbestemming.

Het skigebied van Galtür bestaat uit 43 kilometer pistes, waarvan 6 blauwe, 24 rode en 10 zwarte en heeft 10 liften. De vele rode en zwarte piste schrikken de echte beginner misschien af, maar zeker voor beginners is er een aantal leuke pistes om het skiën te leren. Wanneer je de basis kent, dan kan je als snel naar boven naar de echte witte wereld.

Het skigebied is niet heel groot, compact zelfs, maar daardoor erg overzichtelijk. Silvapark Galtür is een oase van rust in het drukke Paznauntal. Het skigebied kent zelfs in de vakantieperiodes geen wachtrijen bij de liften en op de pistes is het zeker niet druk. Nadeel is wel dat je geen tochten kunt maken. Ik heb me er zelf niet aan gestoord, omdat het een prachtig gebied is. Vooral de afdalingen richting de Kopssee zijn heerlijk om te skiën en hebben prachtige vergezichten. Deze heb ik dan ook meerdere keren achter elkaar gedaan.

kops stuwmeer

Het Kops-stuwmeer

De Smokkelaarsroute, Ischgl

Het voordeel van Galtür is dat je volop kan genieten van de rust, maar ook gemakkelijk de gezellige drukte in Ischgl kan opzoeken. Met de gratis skibus ben je in slechts 15 minuten in het interessante skigebied het ski-Mekka van de Alpen. Ischgl staat in verbinding met het Zwitserse Samnaun en heeft 238 kilometer aan pistes (waarvan 47 blauw, 142 rood en 49 zwart). Het skigebied is groot, sneeuwzeker, gevarieerd en de kwaliteit van de pistes en de liften is van een uitzonderlijk hoog niveau.

In het hoogseizoen werken er 150 skileraren in Ischgl. Ruim de helft van deze skileraren heeft het hoogste haalbare certificaat ‘ski instructeur‘ behaald. De overige leraren hebben op z’n minst de basistraining lesgeven behaald. Ischgl stelt hoge eisen aan hun skileraren. Zo moeten ze een fijne persoonlijkheid hebben, verschillende talen goed beheersen en uiteraard uitmuntende skivaardigheden hebben. Skilessen in Ischgl zijn dan misschien niet goedkoop, maar wel zeker van een hoog niveau.

Ischgl heeft dit seizoen drie nieuwe skiroutes geïntroduceerd; de Smuggler’s Runs. Met deze tochten, van Ischgl naar het belastingvrije Samnaun (Zwitserland), herleven wintersporters de smokkelgeschiedenis die de Ischgl-Samnaun regio rijk is. Net zoals veel grensgebieden, was het Paznauntal in tijden van nood populair voor het smokkelen van handelswaar. De smokkelaars brachten vooral boter, kaas en vellen naar het naburige Samnaundal en haalden daar vooral koffie, rijst, tabak en specerijen. Met de nieuwe skitrajecten worden de smokkelaarsroutes in ere hersteld. De drie skiroutes (goud, zilver en brons) zijn ingedeeld naar afstand en skiniveau. De gouden Smuggler’s Run is met ruim 35 kilometer afdaling (59 km inclusief liften) de langste route en samen met de zilveren route uitdagend voor gevorderde wintersporters. De bronzen route is ideaal voor beginners.

schmugglerrunde

Ontdek de oude smokkelroutes tussen Ischgl (Oostenrijk) en Samnaun (Zwitserland)

Tijdens mijn verblijf in Galtür maakte ik een dag een uitstapje naar Ischgl om met een gids (lees: skileraar) de Smuggler’s Run te skiën. Helaas ging dat niet door een föhnstorm. Perfect weer voor een smokkelaar, om niet door de douaniers betrapt te worden, maar helaas waren nagenoeg alle liften gesloten, alleen de gondels waren open. In de Alpen ontstaat het verschijnsel ‘föhn’ als er vanuit het zuiden warme lucht komt. Die lucht moet over de bergen heen. De föhnstorm teisterde de Alpen (vooral Oostenrijk en Zwitserland) en de wind bereikte snelheden van meer dan 100 kilometer per uur, in de dalen! Rond de bergtoppen waren uitschieters tot 160 kilometer per uur. De föhnstorm heeft slechts een dag geduurd. Zo’n dag kan je tijdens je skivakantie dus ook gewoon treffen.

ischgl fohn

Een zware storm, veel liften gesloten en daardoor veel mensen op dezelfde pistes

Door het niet kunnen skiën van de Smuggler’s Run werd mijn gids deze dag dus een skileraar. Elk nadeel heeft dan weer zijn voordeel. De omstandigheden waren slecht. Een zware storm, veel liften gesloten en daardoor veel mensen op dezelfde pistes. Daarbij ging het ook nog eens sneeuwen. Alleen de echte bikkels waren nog terug te vinden op de pistes. Veel beginners waren op hun beurt al afgedaald naar het gezellige plaatsje om te winkelen of vooral te genieten van een vroege après-ski.

ischgl fohnstorm

De föhnstorm teisterde Ischgl en de wind bereikte snelheden tot 160 kilometer per uur rond de bergtoppen

Samen met mijn skileraar heb ik nog de nodige afdalingen kunnen maken en werd mij duidelijk dat de skileraren echt een hoog niveau hebben. Zelfs in deze omstandigheden kostte het hem geen enkele moeite om gemakkelijk beneden te komen. Echt niet normaal hoe goed deze skileraren kunnen skiën. Ik heb nog de nodige tips gekregen om mijn skihouding te verbeteren. En daar hebben we tijdens een aantal afdalingen op geoefend. Alhoewel ik liever de Smuggler’s Run had geskied, is deze skidag dus zeker niet voor niets geweest. Reden genoeg om nog een keer terug te gaan, want Ischgl is wel een fantastisch mooi gebied waar je vele mooie toertochten kan maken.

skiles ischgl

Op de top, Ischgl

Galtür met kinderen

De wintersportbestemming biedt families een uniek wintersportconcept. Galtür is vanwege haar kindvriendelijke karakter zeer populair bij families. Het meermaals bekroonde Silvapark zorgt met zes verschillende sectoren voor onbeperkte winterpret en een veelzijdigheid aan sportfaciliteiten voor het hele gezin. De kindvriendelijke skileraren van de skischool Galtür zijn absoluut het visitekaartje en zorgen ervoor dat de kinderen zich uitermate op hun gemak voelen en ultiem (ski)plezier ervaren! Door het speciale programma zijn mijn kinderen dolenthousiast geraakt en hebben zij met veel plezier de basisvaardigheden van het skiën geleerd. De veelzijdige, uitdagende en prikkelende benadering en bovenal het geduld van de skileraren in combinatie met het unieke concept van het Silvapark hebben er absoluut aan bijgedragen dat mijn kinderen en dus ook ikzelf een fantastische vakantie hebben gehad.

Wil je meer weten over het speciale programma voor kids in het Silvapark check dan ook mijn blog: Galtür dé veelvuldig bekroonde familie wintersportbestemming bij uitstek!

silvapark galtur

Silvapark Galtür

Als laatste wil ik nog een hele leuke tip geven om met (jonge) kinderen te doen. Als je tijd en zin hebt, dan zou ik het zeker aanbevelen om met de kids een arresleerit door het winterlandschap in Galtur te maken. De paarden trekken de arreslee voort door het stille, betoverende winterlandschap van Galtür. Je zit onder een deken in de koets en geniet van de kinderen en de prachtige omgeving. De arresleerit is te boeken via Galtuer.com.

Galtür met kinderen

Maak een ritje met de arreslee door het winterlandschap!

Bart
Latest posts by Bart (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>