Vakantiekeuze maakt veel uit voor klimaat

Gemiddeld gaan Nederlanders bijna drie keer per jaar op vakantie, waarvan de helft naar het buitenland. Dat reizen impact heeft op het klimaat weet iedereen, maar weet je ook hoe veel? En wat je kunt doen om die impact te verkleinen? Voorlichtinsorganisatie Milieu Centraal heeft nu een nieuwe tool ontwikkeld over de klimaatimpact van reizen, met suggesties voor het verkleinen van jouw impact op het milieu.

De VN heeft vorig jaar uitgeroepen tot het jaar van het Duurzaam Toerisme. De groei van duurzaam reizen is volgens ons een reistrend die in 2018 absoluut zal doorzetten. Als het gaat om het verduurzamen van onze vakantie, dan staat vliegen met stip op één bovenaan de lijst. “Veel mensen weten niet dat de impact van een vliegreis enorm is”, aldus Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Om een retourtje Bali te compenseren, moeten zo’n 1.500 bomen geplant worden. En daarmee is de CO2-uitstoot natuurlijk niet ongedaan gemaakt.

zeilschip fiji

Meezeilen op de Spirit of the Pacific, een geweldige ervaring en weinig belastend voor het milieu

Tool over klimaatimpact toerisme

Dat de klimaatimpact van vliegen hoog is, staat natuurlijk buiten kijf. Desondanks zijn er veel redenen om wel te blijven vliegen. Mooie bestemmingen in overvloed, kortere reistijd en de goedkope tickets zijn aanlokkelijk.

De nieuwe tool van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft inzicht in de CO2-uitstoot van vervoer, accommodatie en activiteiten ter plekke. Mariken Stolk: “Bewustwording over de impact van de vakantie op het klimaat is de eerste stap bij het verminderen ervan. Veel mensen kiezen in deze tijd hun zomervakantie. Rekening houden met het klimaat bij het kiezen van de vakantie is makkelijker met onze nieuwe tool Klimaatwijs op Vakantie.”

Benieuwd naar de klimaatimpact van jouw vakantie? Beoordeel de milieu-belasting van je reis.

klimaatimpact toerisme

Noorwegen gaat klimaatneutraal

Jouw vakantiekeuze

Je vakantiekeuze maakt veel uit voor het klimaat. Zo scheelt het nogal welke bestemming je kiest, hoe je erheen reist en wat je er zoal doet. Wat concrete voorbeelden volgens de tool over klimaatimpact van vakanties.

1) Ga je drie maanden backpacken in Peru, is je totale uitstoot 4.050 kg CO2. Zou je kiezen voor rondreizen in Marokko, is de uitstoot al veel minder (2.850 kg CO2). Avontuurlijke tours als een dagje op een quad of even op een jetski helpen ook niet als je milieubewust bezig wilt zijn. Wist je dat quads en jetski’s tot vijf keer zoveel CO2 uitstoten als een gemiddelde auto?

2) Een cruise van twee weken in de Caribbean geeft voor vier personen een uitstoot van 18.900 kg CO2. Gaan deze mensen twee weken gaan kamperen in Frankrijk, dan zouden ze 750 kg CO2 uitstoten. Dat is 25 keer zo weinig!

3) Ga je een weekje met het vliegtuig naar de sneeuw met z’n tweeën? De totale uitstoot is 1.350 kg CO2. Het vliegtuig naar Oostenrijk zorgt al voor 850 kg CO2, dat is bijna driekwart van de totale uitstoot van je reis. Je kunt de CO2-uitstoot van je reis verlagen door te kiezen voor de auto (je stoot dan circa 450 kg CO2 uit voor je vervoer), de bus of de trein (allebei ongeveer 100 kg CO2).

4) Een zonvakantie van twee weken naar Bali geeft voor vier personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Kiest het viertal voor twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Nog minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met een kampeervakantie met de auto in Frankrijk, namelijk 750 kg CO2. Dat is maar vijf procent van de uitstoot van de reis naar Bali!

Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks ruim 4 ton (4.160 kg) CO2 uit voor het energiegebruik in huis (gas en stroom) en ruim 4 ton CO2 voor haar voeding.

trein is beter voor het milieu

Je spaart het milieu flink door met de trein te reizen i.p.v. met de auto of het vliegtuig

Adviezen

Bij veel vakanties maakt het vervoer naar de bestemming het grootste deel uit van de impact van reizen. De tool geeft advies wat je kunt doen om de uitstoot te verlagen. Is de vakantie binnen Europa, kies dan voor een reis per trein of bus. Kies alleen voor een (zuinige) auto als je genoeg medepassagiers hebt. In je eentje in de auto reizen is even belastend als het vliegtuig. Ook als je een caravan meeneemt, is je CO2-uitstoot hoger, omdat je met de caravan zo’n 60 procent meer brandstof verbruikt. Huur een caravan op de plek van bestemming: dat scheelt flink.

Zoek een duurzame bestemming en boek een duurzame accommodatie. We leggen je precies uit hoe dat werkt: Duurzaam reizen – hoe regel je dat? Bekijk sowieso ook eens wat bestemmingen dichter bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid-Amerika, maar de reis geeft veel minder klimaatimpact. Natuur & Milieu geeft je een alternatieve bucketlist! Zoals de Muur van Hadrianus in plaats van de Chinese Muur. Of de Scandinavische meren in plaats van die in Canada. Pak de trein naar Bulgarije in plaats van het vliegtuig naar IJsland. En als je toch besluit het vliegtuig in te stappen om naar de andere kant van de wereld te vliegen, kies dan voor een directe vlucht, blijf langer weg en kies indien mogelijk voor een zuinig vliegtuig (bijvoorbeeld de Airbus A319 of de 787 Dreamliner van Boeing).

dreamliner norwegian

Ook de ‘zuinige’ vliegtuigen stoten erg veel broeikasgassen uit

Klimaatcompensatie

Eigenlijk zou iedereen de CO2-uitstoot moeten compenseren die hij/zij niet kan of wil vermijden. Bijvoorbeeld door klimaatcompensatie door bomen te laten planten, of projecten voor duurzame energie te steunen. Vaak in ontwikkelingslanden, simpelweg omdat het daar goedkoper is. Het maakt voor het klimaat overigens niet uit waar het wordt gedaan. Je kunt ook zelf activiteiten ondernemen om minder CO2 uit te stoten, een soort alternatieve klimaatcompensatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen op je dak, of laat je woning isoleren. Kijk voor meer opties om je uitstoot te verlagen op klimaatklappers.nl.

Bij sommige vliegmaatschappijen en reisorganisaties kun je bij het boeken meteen aangeven dat je kiest voor klimaatcompensatie. Je kunt het ook zelf regelen. Via Hivos steun je een biogasproject in Cambodja. Trees for All plant bomen aan. Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden. Fair Climate Fund heeft verschillende projecten, waaronder het planten van bomen en een biogasproject.

Kies jij ook voor een duurzame reis?

Check onze speciaal geselecteerde duurzame reizen in de reisshop.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Margriet zegt:

    Goed artikel! Wij willen ook steeds minder vliegen en meer op avontuur met de auto of camper voor minder CO2 uitstoot!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>