Treinen door Tsjechië, kuren op stand

Vliegen is zó 2019. Dus neem ik tegenwoordig de trein. Dit keer naar Tsjechië. En wat wás het fijn: de rust, de landschappen, de ontspannen medereizigers. Maar vooral genoot ik in het Boheemse Woud van de mooiste kuuroorden, de fijnste behandelingen en boemelde ik over de mooiste spoorlijntjes. Ga je mee? Boemelen door Bohemen? Štastnou cestu – veel plezier!

Het Boheemse Woud in Tsjechië – klinkt dat niet aantrekkelijk? Bossen zoals bossen bedoeld zijn? Ok, bij nader inzien zijn waarschijnlijk nergens in Europa nog ‘oer’wouden te vinden, maar misschien wil ik dat ook wel niet… Een beetje luxe, een bewegwijzerde moutainbike-trail, fatsoenlijk mobiel bereik: het maakt een woud wel aangenamer. Toch kan ik in Bohemen alle kanten op: van de meest luxe kuurplaatsen tot de kleinste boerendorpjes, alles verbonden met een goedlopend spoornet.

Tsjechië - de leukste stationnetjes

Tsjechië – de leukste stationnetjes

Tsjechië – de hete bronnen van Karlovy Vary

Zodra ik vanuit Duitsland de grens passeer, verandert het landschap. Ik kijk uit het raam en zie een groene omgeving: stroompjes, glasheldere meertjes en heel veel ‘Tsjechisch papyrus’ (een voor mij inmiddels kenmerkend soort heel groen en lang gras). Het is over en uit met de Nederlanders. En dat is fijn. Ik zie kleine, gele stations, reizigers die midden tussen twee stations uit de trein worden gelaten en conducteurs die hier in West-Bohemen bijna iedereen persoonlijk kennen.

Karlovy Vary - kuren op stand

Karlovy Vary – kuren op stand

De drinkkuren zijn beroemd

De drinkkuren zijn beroemd. Er zijn 12 bronnen.

Ik arriveer in Karlovy Vary, mijn eerste stop-over en de beroemdste kuurplaats van Tsjechië. Er zijn 12 minerale heetwaterbronnen en de belangrijkste kuur bestaat uit: drinken! Het water wordt, lopend onder de talloze colonnades, gedronken uit speciale tuitbekers. Het is een grappig gezicht! De kuurgeschiedenis van Karlovy Vary gaat ver terug, en tot recent kwamen hier veel Russische kuurgasten. Dat laatste is voorbij en dat drukt de inkomsten. Maar het verhoogt wat mij betreft de sfeer, bedenk ik terwijl ik met de kabelbaan omhoog ga voor een lunch met uitzicht…

Drinkbekers in soorten en maten

Drinkbekers in soorten en maten

Muziek onder één van de vele de colonnades

Muziek onder één van de vele de colonnades

Karlovy Vary is zichzelf opnieuw aan het uitvinden, en dat gaat zeker lukken. Ik zie geen Russische opschriften meer, maar wel veel inlands toerisme, leuke jazzoptredens en gelukkig geen wachtrijen meer! Ik vind het er leuker dan toen ik hier 10 jaar geleden was. Nadat ik mij nog wat laaf aan de geschiedenis van o.a. Goethe, die hier veel kwam, en zie hoe vernuftig ondergronds de natuurkrachten van de bronnen worden beteugeld, is het tijd om verder te reizen.

Van Karlovy Vary naar Mariánské Lázně

Van Karlovy Vary naar Mariánské Lázně

Tsjechië – koninklijk kuren in Mariánské Lázně

Vanochtend boemel ik naar Mariënbad. Ik bedenk onderweg hóe veel vrijheid de trein mij geeft: om te kijken, om te genieten, om te berusten in het opgelegde tempo. De trein gaat door de mooiste landschappen, de kleinste dorpjes, toetert hier nog gewoon bij elke overweg, en de mensen die er in zitten, zijn reizigers, geen jakkeraars… Hier word ik blij van.

5* hotel Nové Lázně: wow!

5* hotel Nové Lázně: wow!

Koninklijk kuren in Mariánské Lázně

Koninklijk kuren in Mariánské Lázně

Mariánské Lázně (Mariënbad) is de meest luxe kuurplaats van het Boheemse Woud. Ook hier kwam Goethe al, maar ook koning Edward VII van Engeland had er zijn vaste koninklijke bad in het 5* Nové Lázně hotel. Ik slaap er een nachtje en dat is echt een aanrader! Zwemmen tussen Romeinse zuilen, bijzondere kuurbehandelingen, eten op stand; heel aangenaam.

Het Habsburgse Rijk is nog overal voelbaar

Het Habsburgse Rijk is nog overal voelbaar

Als ik per trein reis, komt ook de geschiedenis bij mij meer binnen. Zeker als ik hier dan rondloop in het kasteel van Graaf von Metternich is het leuk om daarna alles weer paraat te hebben over het Habsburgse Rijk, het Keizerrijk Oostenrijk en nog veel meer! En bij de fonteinen zie ik in gedachten Maria Theresia voorbij schuifelen…

Ik boemel weer verder door het groen

Ik boemel weer verder door het groen

West-Bohemen – outdoor paradijs

Als ik de volgende dag verder boemel, van Mariánské Lázně naar Železná Ruda, lijkt het wel of ik in Sri Lanka ben! Het laatste stuk van de rit gaat met ongeveer 40 km/uur over een smal spoor met veel groen, waarbij iedereen uit het raam hangt en foto’s maakt. Blije kinderen, ontspannen conducteur: het is een feestje. En onderweg is er ook nog een stop in de geboortestad van het bier: Pilsen.

Železná Ruda, vlak bij Beieren, is een outdoor paradijs

Železná Ruda, vlak bij Beieren, is een outdoor paradijs

Volop uitgezette tracks

Volop uitgezette tracks

Železná Ruda is de outdoorplek van West-Bohemen. In de winter skiën, in de zomer hiken en biken. Ik hou van de sfeer in die kleine boerendorpen. Doe maar gewoon – is het devies. En eerlijk is eerlijk: het eten was hier minstens zo goed en gezond als in de duurste kuurhotels die ik bezocht… En dat was wat ik nodig had, na een dag lopen naar het Devils Lake

Železná Ruda: moutainbikes zijn overal

Železná Ruda: moutainbikes zijn overal

Tsjechië: doe maar gewoon...

Tsjechië: doe maar gewoon…

Treinen in Tsjechië – praktisch

Treinreizen worden steeds populairder en Tsjechië is een uitermate geschikt land om bijvoorbeeld te Interrailen. Het land heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vrijwel elke stad in Tsjechië, hoe klein ook, is bereikbaar per trein. Bovendien zijn er uitstekende verbindingen met Berlijn, Wenen, Bratislava en Krakau. De kosten voor de trein in Tsjechië zijn laag. Een ritje van een uur kost niet meer dan zes euro en voor een paar euro meer kun je genieten van de 1e klas.

Treinen in Tsjechië: heerlijk!

Treinen in Tsjechië: heerlijk!

De Tsjechische spoorwegendienst heeft moderne hogesnelheidstreinen, kleine sprinters en er zijn historische trajecten met boemeltreintjes, zoals naar de voormalige grens in het IJzeren Gordijn tussen Železná Ruda en Bayerisch Eisenstein. Vergeet ook niet de stations te bewonderen en laat je verrassen door de mini-stations die je tegenkomt. Na de reis ben je gewend om het spoor over te steken om bij je trein te komen en weet je dat nástupište perron betekent. Czech it out!

Meer info:

Gemoedelijk wandelen door het Boheemse Woud

Gemoedelijk wandelen door het Boheemse Woud

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>