Reistijdenkaart Europa – de trein is best snel

Veel bestemmingen zijn met de trein sneller te bereiken dan je denkt. Op de website van Eco-Reizen vind je een mooie infographic met een superhandig overzicht. Het zal je verbazen waar je in Europa met de trein kunt komen en in hoeveel uur. Daarbij: met de trein ben je nog écht op reis. Ga je mee?

De trein – veel reisplezier

‘In tegenstelling tot de auto rijdt hij langs de achterkant van de wereld’, schreef Dimitri Verhulst over de trein in zijn klassieker ‘De helaasheid der dingen‘. En zo is het: met de trein glij je langs plekken die je in de moderne, door snelheid geregeerde wereld, maar amper ziet: moestuintjes, het drogende wasgoed, begraafplaatsen, de bergen en meren. Met de trein ga je dwars door het leven heen in plaats van er omheen (auto) of (vliegtuig) er ver overheen. Met de trein beleef je het leven.

‘Noem mij ouderwets of sentimenteel’, schreef socioloog Ruben Jacobs ooit, ‘maar de trein is gewoon de ultieme manier van reizen. En tevens de meest comfortabele, de gezelligste én (afgezien van fiets en benenwagen) de duurzaamste.’ En daarmee ben ik het roerend eens!

Met de trein beleef je meer

Met de trein beleef je meer

Duurzaam en tóch snel

Los van het reisplezier: veel bestemmingen zijn met de trein ook nog eens sneller te bereiken dan je zou denken. De reistijdenkaart van reizigersvereniging Rover brengt dat mooi in beeld. Wat blijkt uit die reistijdenkaart? Binnen 24 uur ben je vanuit Utrecht in Cordoba of Upsala of Belgrado. Binnen 12 uur ben je in Bratislava, Göteborg of Florence en binnen 6 uur in Berlijn, Lyon of Midden-Engeland. En dan zie je dus ook nog eens een heleboel en dan spreek je ook nog interessante mensen.

Reistijden per trein

Reistijden per trein

De trein – tot 20x energiezuinige

Toegegeven: als het om snelheid gaat, wint de trein misschien niet altijd. Maar vaak ook wel. Zeker als je de reële reistijd rekent. Dwz. inclusief de reis naar Schiphol en na aankomst de reis van de luchthaven naar de stad van bestemming (luchthavens liggen meestal buitenaf). Het treinstation ligt juist altijd in het centrum.

Maar het belangrijkste: binnen Europa is reizen per trein 10-20x energiezuiniger dan reizen per vliegtuig of per auto. Dus reken maar dat de bijbehorende vervuiling navenant minder is. Dus voor zover er (bij de verste bestemmingen binnen Europa) al ‘tijdverlies’ is, is de winst duidelijk: minder vervuiling en veel meer reisplezier.

Steeds meer mogelijkheden

De behoefte aan treinreizen neemt toe. Er komen steeds meer nachttreinen op belangrijke verbindingen en ook het hogesnelheidsnet breidt uit. In Frankrijk zijn al bepaalde vliegverbinding verboden omdat de reisafstand te gering is om vliegen te rechtvaardigen. Dit soort ontwikkelingen zal alleen nog maar toenemen.

Met Interrail probleemloos door 33 landen

Met Interrail probleemloos door 33 landen

Het boeken van internationale treinen zal steeds makkelijker worden. Nu al maakt Interrail internationale treinreizen makkelijk: één app met alle verbindingen in 33 landen, één app voor het plannen én voor je ticket, inchecken via de Interrail app in welk land je maar wilt – en go!

Kortom: treinen is zo gek nog niet! En je bent overal sneller dan je denkt.
https://www.eco-reizen.nl/key/reistijden-per-trein/

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>