De 5 duurzaamste vakantieplekken in Europa

Duurzaamheid is al jarenlang een hot politiek en maatschappelijk agendapunt. Dat is niet voor niets, want de effecten van ons energiegebruik op het klimaat zijn goed merkbaar. De ozonlaag, de Noord- en Zuidpool en het warmer wordende klimaat zijn wel de meest bekende voorbeelden van de menselijke aantasting van de natuurlijke omgeving. Steeds meer groeit het besef dat we nu moeten ingrijpen om het tij te keren.

Niet alleen thuis, maar ook als je op vakantie gaat kun je goed rekening houden met het klimaat. Daarom hebben we vijf locatietips gezocht van de meest duurzame vakantiebestemmingen in Europa. En als je naar deze plekken toe reist, kun je natuurlijk -door goede keuzes te maken- het milieu minder belasten.

De 5 duurzaamste vakantieplekken in Europa

Er zijn tientallen duurzame vakantiebestemmingen in Europa. Maar onderstaande vijf Europese vakantieoorden springen in het oog als het aankomt op de zorg voor milieu en klimaat. De locaties komen uit de Sustainable Destinations Top 100 (2017) van het Leidse Bureau Green Destinations, dat onderzoek doet naar de meest duurzame vakantieregio’s wereldwijd. Opvallend is dat meer dan de helft van alle duurzame vakantiebestemmingen zich in Europa bevindt.

#1 Alonissos

Het kleine eilandje Alonissos in Griekenland is de ultieme groene bestemming en zetten wij op nummer één. Dit eilandje kent veel beschermde natuur, weert plastic zakken en tassen en neemt tal van energiezuinige maatregelen.

#2 Bliesgau Biosfeerrservaat

Ook heel duurzaam is het in 2009 door de UNESCO beloonde Bliesgau Biosphere Reservaat in het fraaie Duitse Saarland. Hier staan milieubehoud en duurzame mobiliteit hoog op de prioriteitenlijst.

het UNESCO-biosfeerreservaat Bliesgau

Verken het UNESCO-biosfeerreservaat Bliesgau per fiets, lopend of te paard

#3 Schouwen-Duiveland

Onze eigen goede oude bestemming Schouwen-Duiveland, in het heerlijke Zeeland, mag natuurlijk niet ontbreken in deze top vijf. Belangrijk, aangezien veel Nederlanders altijd nog graag in eigen land op vakantie gaan en ook de korte binnenlandse reis het milieu minder belast. De stranden zijn hier schoon en veel campings worden duurzaam gerund!

#4 Sigtuna

Zweden presenteert zich graag als het eco-vriendelijkste land ter wereld. De stad Sigtuna in Zweden is een erg groene bestemming. Deze plaats is meerdere malen beloond vanwege het duurzame toerisme, de recyclingmaatregelen en de diervriendelijkheid. Een aanrader voor green activists!

#5 Bretagne

Tenslotte mag het mooie Frankrijk niet ontbreken in de duurzaamheid top 5. Met name Bretagne spant hier de kroon. Sinds 2006 wordt hier een actief groen beleid gevolgd, fietspaden aangelegd, is de waterkwaliteit sterk verbeterd en wordt waterkracht benut voor energieopwekking.

In Bretagne wordt een actief groen beleid gevolgd

In Bretagne wordt een actief groen beleid gevolgd

Reis zélf zo duurzaam mogelijk

Voorafgaand aan de reis is het raadzaam om jouw huis gedurende de dagen of weken dat je op vakantie bent, energiezuinig achter te laten. Bijvoorbeeld door apparaten niet op stand-by te laten staan of, dat bespaart het hele jaar door, via een energievergelijker de meest groene en voordeligste energieleverancier te kiezen.

Onderweg naar de vakantiebestemming kun je als milieuvriendelijke globetrotter, los van de locatie die je bezoekt, natuurlijk ook goed rekening houden met duurzaamheid. Zo kun je, als je met de auto gaat, je snelheid matigen voor minder CO2-uitstoot en gooi je onderweg geen afval weg. En natuurlijk kies je de kortste route of ga je dicht bij huis op vakantie. Kies je toch voor het vliegtuig, koop dan een retourvlucht waarbij de gemaakte CO2-uitstoot gecompenseerd wordt door de luchtvaartmaatschappij. Dit gebeurt meestal door extra aanplant van bomen.

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)

  1. Yvonne meijer zegt:

    Lieve mensen, ik ben blij met jullie initiatieven. Maar naar een grieks eiland op vakantie???? De plek mag dan duurzaam zijn, maar een vliefvakantie is dat nooit. ook niet met CO2 compensatie. Maar verder: lekker doorgaan.
    Yvonne Meijer

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>