Op ontdekkingstocht door Napels ten tijde van corona

Door de coronacrisis geen nieuwe plekken meer kunnen ontdekken? Niet als het aan Iris en Joël ligt! Deze geboren Nederlanders wonen sinds twee jaar in het prachtige Italiaanse Napels en nemen je live mee op digitale ontdekkingstocht door de stad waar ze zo dol op zijn geworden. Reishonger sprak met deze twee verworden Napolitanen over de stad, de lockdown en de livetours die je ten tijde van corona bij kunt wonen om je reishonger te stillen.

Wonen in Napels

Nog voordat Joël voor het eerst in Napels was geweest, had hij al een goed voorgevoel over deze bijzondere stad. Dat werd alleen maar bevestigd door zijn eerste stedentrip ernaartoe, waar hij naartoe ging om onder meer om een wedstrijd van de lokale voetbalclub Napoli te bekijken. Regelmatig ging hij terug naar Napels en toen hij een relatie kreeg met Iris zaten ze er al binnen twee maanden een weekend. Na meerdere bezoekjes stelde Iris voor de grote sprong te wagen en in Napels te gaan wonen. “Waarom niet, als je het allebei zo’n fantastische stad vindt?”

Napels Lungo Mare

Lungomare in Napels (foto: Ontdek Napels)

Hoewel je misschien het tegendeel zou verwachten, zijn Joël en Iris geen Italofielen. “Wij zijn geen Italië-fans zoals velen soms denken”, aldus Iris. “Wij zijn gek op Napels. Natuurlijk is Italië prachtig, maar we wilden echt in Napels wonen en niet per sé in Italië. De mensen hier zijn ontzettend vriendelijk, het is nooit saai in Napels, het eten is heerlijk, je hebt er de zee, de Vesuvius… wat wil je nog meer? Het is gewoon een prachtige plek om te wonen.”

“Wij zijn gek op Napels. Natuurlijk is Italië prachtig, maar we wilden echt in Napels wonen en niet per sé in Italië.”

Niet zo gek ook, als je bedenkt dat Joël en Iris in de zomer na hun werk standaard liggen op de rotsen aan de boulevard van Napels. Om lekker te zonnen en om te zwemmen in de zee. Favoriete activiteit? Dat is natuurlijk eten! “We hebben onze vaste adresjes waar we geregeld komen maar proberen ook vaak nieuwe tentjes. Of, nog beter: eten bij vrienden of nieuwe bekenden!”

Ontdek Napels

Piazza Dante in Napels (foto: Ontdek Napels)

Ontdek Napels met Iris en Joël

Hoe heerlijk de stad ook is, Iris en Joël hebben natuurlijk niet stilgezeten toen ze naar Italië verhuisden. Een beetje onverwacht zijn ze het toerisme ingerold, nadat ze met een Napolitaanse vriend begonnen met het geven van Nederlandstalige fietstours toen ze er net waren komen wonen. Al snel bleek dit erg leuk om te doen, en ontstond hun bedrijf Ontdek Napels. “Inmiddels bieden we 20 verschillende activiteiten aan”, aldus Iris, waaronder dus ook de live digitale rondleidingen door de stad in deze coronaperiode vallen. “We doen bijna alles zelf, maar werken ook samen met locals hier. Onze missie is om Nederlandse en Vlaamse toeristen te laten zien wat Napels volgens ons zo bijzonder en mooi maakt.”

Wat dat dan is, dat Napels zo bijzonder maakt? “Waarschijnlijk klinkt dit heel afgezaagd maar Napels is echt anders dan andere steden in Europa. Het is een unieke stad die op een unieke manier ‘werkt’. Vooral ook de mensen die hier wonen maken Napels speciaal. Mensen hier zijn over het algemeen heel warm, gastvrij, vrolijk en helpen elkaar. Ook als je zelf weinig hebt sta je hier altijd voor een ander klaar. Er wordt gewoon heel erg van het leven genoten hier.”

Ontdek Napels

Joël en Iris van Ontdek Napels

De ervaringen om als Nederlanders in Napels een toeristische organisatie op te zetten zijn dan ook positief. “We hebben inmiddels een goed netwerk van lokale ondernemers die we kennen, maar ook bewoners die graag met ons samenwerken. Dit past ook heel erg bij Napels, iedereen helpt elkaar graag en het is een ons-kent-ons-cultuur (op een positieve manier). Daarnaast denken we dat de mensen hier het erg waarderen dat wij voor de liefde voor hun stad hierheen zijn verhuisd, dat komt eigenlijk bijna nooit voor in Napels. En we horen vaak dat men het extra leuk vindt dat wij hun stad, die niet altijd even goed bekend staat, op een positieve manier laten zien.”

De coronacrisis in Napels

Het wonen en werken in een heerlijke stad als Napels klinkt natuurlijk idyllisch, maar net als de rest van het land is ook Napels hard geraakt door de maatregelen rondom de coronacrisis. Niet zozeer in aantallen besmettingsgevallen, maar des te meer door de impact en economische gevolgen van de maatregelen en de lockdown. De lockdown kwam in de stad dan ook een klein beetje als een verrassing.

“De noordelijke provincies van Italië waren hard getroffen, maar in Napels waren toen we de lockdown ingingen nog heel erg weinig gevallen. Mensen waren wel bang hier en liepen gelijk met mondkapjes en handschoentjes aan. Dit is inmiddels ook verplicht. Het was een vervelende situatie om niet naar buiten te mogen. We moeten wel zeggen dat het beeld in het buitenland over de crisis heel erg vertekend is. Het lijkt alsof de besmetting in heel Italië overal heel hoog was, maar dit was absoluut niet het geval. Het aantal besmettingen is in Campanië (de regio waarin Napels ligt) uiteindelijk gelukkig laag gebleven. Natuurlijk raakt de economische crisis, door de landelijke aanpak alle regio’s wel heel hard. En vooral de zuidelijke regio’s, waar minder welvaart en meer werkloosheid is.”

“We horen vaak dat men het extra leuk vindt dat wij hun stad, die niet altijd even goed bekend staat, op een positieve manier laten zien.”

In Italiaanse lockdown

De lockdown in Italië gold dus niet enkel voor de zwaarst getroffen regio’s, maar ook voor bijvoorbeeld een licht getroffen gebied als Napels. De wijze waarop de lockdown is vormgegeven verschilt van de Nederlandse aanpak. Zo waren de supermarkten, apotheken en groenteboeren als enigen geopend. “Onze uitjes beperkten zich tot even boodschappen doen. Dit moest met een formulier waarop stond wat je ging doen en waar je woont. Je mocht namelijk niet zonder goede reden naar buiten en niet meer dan 200 meter van je huis af boodschappen doen.” Natuurlijk mocht je in geval van nood of voor je werk jezelf wel verplaatsen, maar dat was voor Iris en Joël niet van toepassing.

“We hebben het best moeilijk gehad af en toe. We leven hier wat dat betreft voor ons gevoel vaak een ‘vakantieleven’, we zijn heel veel buiten en genieten vaak nog van de stad zoals toeristen dat doen. Dus toen we alleen nog maar binnen mochten zijn met z’n tweeën en we onze vrienden niet meer mochten zien, viel dat ons wel zwaar. Je dagen zijn snel heel eentonig en gaan soms erg langzaam. Al met al viel het voor ons uiteindelijk wel mee en mogen we niet klagen, maar het was een vreemde ervaring.”

Lockdown corona Napels Italië

Lege straten tijdens de lockdown (foto: Ontdek Napels)

Op de vraag of Iris en Joël tijdens de lockdown niet liever in het wat soepelere Nederland hadden willen zitten, hebben ze een simpel antwoord. “We konden niet naar Nederland als we dat zouden willen, de grenzen waren en zijn nog steeds gesloten. Je kunt alleen het land uit als je hier een geldige reden voor hebt. Maar heel eerlijk? We zaten liever in Napels. Hier schijnt toch elke dag de zon!“

Inmiddels laat ook Italië langzaamaan de teugels wat vieren en wordt het lockdownbeleid minder streng. De nieuw verworven vrijheid bracht Iris en Joël direct naar buiten. “We zijn meteen kilometers door de stad gaan lopen”, aldus Joël. “Iris wilde de zee en de Vesuvius ook heel graag weer zien. Verder zijn we ook door de Quartieri Spagnoli gewandeld, waar we normaal bijna dagelijks te vinden zijn. Vooral om mensen op straat tegen te komen en even te vragen hoe het met ze was. De eerste dag hebben we ruim 11 kilometer gelopen. Oh ja, en we hebben de eerste avond dat er eten besteld kon worden direct pizza besteld!”

Ontdek Napels

Stadstour met Iris en Joël (foto: Ontdek Napels)

Reizen naar Napels tijdens en na corona

De coronapandemie heeft een verwoestend effect op de toeristenindustrie. Ook voor Iris en Joël geldt dat zonder toerisme hun hele inkomen is weggevallen. Maar natuurlijk hebben ze ten tijde van de crisis niet stilgezeten. “We hebben een quarantaine t-shirt ontworpen voor Sforza Shop en bieden sinds 4 mei digitale tours aan voor iedereen die nieuwsgierig is naar Napels of eigenlijk een tripje naar Napels geboekt had.”

Deze digitale tours zijn anders dan de meeste digitale rondleidingen die musea, steden en andere bestemmingen aanbieden. De stadstours door Napels zijn live bij te wonen via Instagram. Door een ticket te kopen voor de tour krijg je toegang tot het exclusieve OntdekNapelsLive account. Iris of Joël lopen tijdens de digitale tour al filmend en vertellend door de stad. Deelnemers kunnen alles volgen en via de chatfunctie direct vragen stellen, eigenlijk precies zoals je in het echt ook zou doen.

Napels digitale tour

Digitale tour door Palazzo Spagnolo (foto: Ontdek Napels)

Digitale tours door de stad

Het verschil met de meeste andere digitale tours is dus dat deze rondleidingen live zijn. “Je kunt echt met ons communiceren tijdens de tour. De tour is dus niet vooraf opgenomen en je kijkt dus niet gewoon een filmpje. Zo blijft er wel interactie, want dat vinden we belangrijk voor onze klanten. En niet alleen met ons, want tijdens de tours wordt ook wel eens ingebroken door een bekende of voorbijganger, haha. Mocht je een digitale tour die je geboekt had toch gemist hebben, dan kun je de tour nog tot 24 uur na afloop bekijken. De digitale tour hebben wij trouwens niet zelf uitgevonden. We hebben ons laten inspireren door Emma van Doen in Berlijn (tip!).”

Virtuele stadstour door Rione Sanita

Virtuele stadstour door Rione Sanita (foto: Ontdek Napels)

Er zijn verschillende tours te boeken, zoals een rondleiding door de wijk Quartieri Spagnoli, Iris en Joël’s eigen wijk Rione Sanita, langs Street Art en, voor de voetbalfans, is er ook een Maradona Tour. “We hebben locaties gekozen waar we mogen zijn op dit moment, waar dingen geopend zijn en (niet onbelangrijk) waar we goed mobiel bereik hebben. Omdat de digitale tours via Instagram plaatsvinden is het belangrijk dat we overal netwerk hebben. In een kerk is dit bijvoorbeeld al niet mogelijk. We kunnen dus nergens naar binnen, door de dikke muren van alle gebouwen in Napels. Maar het leven vindt in Napels voornamelijk op straat plaats en de straat is een groot theater. Dus wat dat betreft hebben we geluk.”

Lees hier meer over de digitale tours in Napels.

Over de nabije toekomst denken Joël en Iris niet al te veel na. Het is nog onduidelijk wanneer de grenzen weer openen voor toeristen. “De een zegt dat dit in september gebeurt, de ander zegt pas eind 2020. Wij hopen natuurlijk dat dit zo snel mogelijk is, maar houden rekening met een verloren jaar. Gelukkig hebben we de digitale tours nog dus het zou fijn zijn als dit de komende maanden goed blijft lopen.” En anders? “Anders liggen we deze zomer veel op de rotsen te genieten van het weer!”

uitzicht over Napels

Uitzicht over de stad (foto: Ontdek Napels)

Over Ontdek Napels

Ten tijde van corona bieden Joël en Iris natuurlijk de live tours door de stad aan. Daarnaast hebben ze ook een tegoedbon waarmee mensen hen kunnen steunen. Deze tegoedbon heet de Tour Sospeso en is geïnspireerd op de (inmiddels beroemde) caffè sospeso (uitgestelde koffie) in Napels. Dit is een kopje koffie dat je uit solidariteit afrekent voor iemand die het zelf niet kan betalen.

Ontdek Napels biedt een brede verscheidenheid aan activiteiten aan. Wandeltours door de wijken Quartieri Spagnoli, Rione Sanita (waar Iris en Joël zelf ook wonen) en het historisch centrum. Maar ook tours met een thema, zoals street food, dolci (zoetigheden), street art en Maradona. En natuurlijk de Nederlandstalige fietstour waarmee ze ooit zijn begonnen. Daarnaast organiseert Ontdek Napels ook activiteiten die mensen zonder Iris en Joël kunnen doen, zoals een wijnproeverij, een workshop pizza bakken en paardrijden op de Vesuvius, of is het mogelijk de organisatie en planning van een trip naar de stad voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes of vriendengroepen aan de twee ondernemers uit handen te geven.

Mocht je naar Napels komen, neem dan een kijkje op de website van Ontdek Napels, je kunt ze ook volgen via Facebook & Instagram.

Ontdek Napels

 

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>