Meerdere keren per jaar zijn wij in Vorarlberg, de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Naast het onverstaanbare dialect en de mooie natuur valt mij elke keer vooral het volgende op: de inwoners van Vorarlberg zijn echte levensgenieters en hechten veel waarde aan tradities (vaak gaan die twee perfect samen).

We ondernemen wel eens wat als we in Vorarlberg zijn, maar vaak komen we niet veel verder dan het dorpje waar mijn schoonfamilie woont. Erg is dat niet, want zo krijg ik goed mee hoe de mensen daar zoal hun tijd besteden. En ik moet zeggen: dat kan slechter!

Buschenschank: wijn en gezelligheid in Vorarlberg

Het zonnetje schijnt. We zitten met zijn tienen aan een lange houten tafel op een grasveld aan de rand van het bos. Om ons heen nog een stuk of veertig anderen, uit dit dorp en omliggende dorpjes, aan nog meer houten tafels. Mensen lachen, praten, eten en drinken. Tegenover mij de stal waaruit koeiengeloei en varkensgeknor te horen is. Achter mij het prachtige uitzicht over Röthis met daarachter de bergen (zie foto bovenaan dit artikel).


Hier in Röthis –het dorp waar mijn schoonfamilie woont– wordt sinds een paar jaar elke mei en september de Buschenschank gehouden. Het is een evenement dat steeds meer bekendheid vergaart in Vorarlberg. Regionale wijnboeren openen hun deuren om gasten te laten genieten van de nieuwste wijnen en huisgemaakte schnaps. Veel mensen uit de nabijgelegen omgeving komen hier op af. Hartstikke gezellig! Wij zorgen er daarom voor dat we altijd in mei en/of september in Oostenrijk zijn.

Hoewel de Buschenschank een relatief nieuw fenomeen is in Vorarlberg, zie ik toch enkele gasten gekleed in lederhosen en dirndl. En dat past perfect binnen de levensstijl van de mensen in Vorarlberg: tradities zijn belangrijk.

Wijn drinken tijdens de Buschenschank

Frühschoppen: de mooiste traditie in Vorarlberg

Een van de populairste bezigheden in Vorarlberg is Frühschoppen. Waar het eigenlijk op neerkomt, is drinken in de ochtend. Maar noem het niet zo! Dan klinkt het direct alsof je problemen hebt. Nee, Frühschoppen is veel geraffineerder. Het is immers een oude traditie, een belangrijk onderdeel van het leven.

Vroeger, toen mensen nog massaal naar de kerk gingen op zondagochtend, was het een wekelijks gebruik. Vrouwen gingen na de dienst naar huis om lunch te bereiden, terwijl de mannen samenkwamen in de kroeg om een biertje te drinken en het leven te bespreken. Dát is Frühschoppen (wat die mannen deden, dus).

Nu gaan veel mensen niet meer naar de kerk, maar Frühschoppen bestaat nog steeds. Sterker nog, je kunt nu zelfs op andere dagen van de week gaan Frühschoppen en ook vrouwen doen er tegenwoordig aan mee! Door het tot culturele traditie te bombarderen, is het ook nog eens sociaal geaccepteerd. Mooi, toch? Zodra iemand je vreemd aankijkt als jij om 10 uur ’s ochtends een biertje opent, antwoord je simpelweg met “Frühschoppen!” en alles is je vergeven.

Frühschoppen, drinken in de ochtend

Heerlijk lokaal gebrouwen bier: het perfecte drankje tijdens het Frühschoppen

Lokale gerechten (kaas) in Vorarlberg

Frühschoppen is dus een van de dingen die we zoal doen als we in Vorarlberg zijn. Maar heus niet het enige. We drinken ook gewoon in de middag en avond, bijvoorbeeld tijdens de Buschenschank. Bij al dat drinken hoort natuurlijk een goede hap eten. Ook daarvoor zit je in Vorarlberg goed. Mijn favoriete gerecht is Käsknöpfle, een soort pasta met kaas uit het Bregenzerwald en donkerbruin gebakken uienringen eroverheen. Ze serveren dit bijna overal en ook bij mijn schoonouders thuis staat het regelmatig op het menu.

Als me iets duidelijk is geworden de afgelopen jaren, dan is het dat de mensen in Vorarlberg ongelooflijk fan zijn van kaas. Ze stoppen het werkelijk waar overal in. De bekendste salade in Vorarlberg is de Wurstsalat: een mix van worst, ui en kaas. Een prachtige salade, toch?

Bregenzerwald, waar al die goede kazen dus vandaan komen © Stephan A., Flickr

Ik kan een hele lijst noemen met dingen die je in Vorarlberg kunt doen (bezoek het middeleeuwse stadje Feldkirch, ga met de kabelbaan naar de top van de Pfänder, geniet van een opera op het Bodenmeer), maar bij Vorarlberg denk ik toch vooral aan Frühschoppen, Buschenschank en kaas. Wij rijden binnenkort maar weer eens die kant op, het is immers alweer mei!

Jelle
  1. Maaike zegt:

    Heerlijk stuk! Vooral over dat Frühschoppen. Wij hebben het uitgeprobeerd en het was een bijzondere ervaring. Met veel drank, maar ook muziek en dans. Bedankt voor de tip!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>