Batu Karas, een onbereisd surfparadijs

Verborgen tussen rijstvelden en palmbomen, midden op het eiland Java, ligt het kleine vissersdorpje Batu Karas. Het plaatsje is nu nog redelijk onbekend, maar groeit in populariteit vanwege zijn perfecte golven en gezellige sfeer. Lees hier hoe je er komt en wat er te beleven valt.

Batu Karas ligt ver weg van de grote steden. Je kunt er komen door een bus te nemen vanaf Jakarta of Jogjakarta naar Pangandaran. De wiebelige busrit duurt vanaf beide steden ongeveer tien uur en kan zowel overdag als ’s nachts gemaakt worden. De tickets kun je kopen bij een reisbureau voor circa 200 à 300 duizend roepia. Je kunt vaak kiezen tussen een normale of een luxe bus (lees: met airconditioning). Vanaf Pangandaran is het nog een uur rijden naar Batu Karas. De locals die op het busstation rondhangen brengen je voor 100 duizend roepia per scooter naar het vissersdorpje. Je kunt ook van te voren een slaapplaats boeken en je laten ophalen door de chauffeur van het hostel of hotel.

Een hechte gemeenschap

Het hart van dit pittoreske dorpje is de moskee. Na een lange dag werken in de rijstvelden of op de vissersboten komen de locals samen in de moskee voor het middaggebed. De moskee is meer dan alleen een gebedshuis, het is een buurthuis waar de inwoners naartoe gaan voor het laatste nieuws. Naast de oproepen voor gebed, roept de moskee ook om wanneer het strand moet worden opgeruimd. Alle locals helpen een handje mee om het dorp schoon te houden. De bewoners van Batu Karas zijn erg vriendelijk en passen goed op elkaar. Toeristen worden aangemoedigd om spullen te kopen en te eten bij de zogenaamde warungs. Dit zijn kleine familiebedrijfjes, vaak bescheiden restaurantjes of winkeltjes die Indonesische spullen verkopen.

Een local van Batu Karas laat zien hoe het moet

Een local van Batu Karas laat zien hoe het moet

Het zwarte strand en de groene canyon

Het donkere, bijna zwarte zand geeft het strand in Batu Karas een andere sfeer dan de meeste surfstranden. De rotsen breken het strand op in twee delen, point break en reef break. De lange, ononderbroken golven bij laagwater zijn ideaal om te leren surfen, terwijl de wilde golven naast de rotsen een leuke uitdaging zijn voor de ervaren surfer. Het huren van een surfplank kost maar 50.000 roepia per dag.

Als er even geen golven zijn, kun je een scooter huren en de prachtige omgeving van Batu Karas verkennen. Het kleine dorpje is volledig omgeven door groene rijstvelden. Op vijftien minuten rijden van het strand ligt de Green Canyon haven, waar je een boot en gids huren kunt huren om je naar de Green Canyon te brengen. De boottocht over de groene meanderende rivier eindigt in de wijde ravijn met overhangende bomen. Hier kun je zwemmen tussen de watervallen en van de rotsen in het water springen. Vergeet niet om op de terugweg over de Bamboo Bridge te rijden. Deze kleine brug is, zoals de naam doet vermoeden, volledig gemaakt uit bamboe en mag alleen gebruikt worden door scooters, fietsers, en voetgangers.

Al varend over de groene rivier

Al varend over de groene rivier

Monkey BBQ

Je kunt niet weggaan uit Batu Karas zonder de Monkey BBQ van Villa Monyet te hebben meegemaakt. Voor slechts 70.000 roepia heb je een volle maag en een avond vol gezelligheid. Het is tevens een van de weinige plaatsen in het dorpje waar je een biertje kunt scoren. De organisatie maakt een groot kampvuur waar één voor één grote bananenbladeren boven worden gehouden. Deze gigantische bladeren worden vervolgens op een lange tafel gelegd. Terwijl de heren van de keuken complete vissen roosteren op de geïmproviseerde barbecue, vult de rest van het personeel de tafel met rijst, groenten, garnalen, tofu, en lokale hapjes. Iedereen zit aan dezelfde tafel en eet met zijn handen, vechtend om het lekkerste stukje van de vis – net als aapjes. Na het eten worden de muziekinstrumenten van de muur gehaald en worden de gasten vermaakt met rock klassiekers, zoals ‘Another Brick in the Wall’. Verzoekjes zijn altijd welkom (indien akkoorden worden bijgeleverd) en participatie wordt aangemoedigd. Het heerlijke lokale eten en het vriendelijke personeel maken de Monkey BBQ een onvergetelijke ervaring.

Het heerlijke lokale eten bij Villa Monyet

Het heerlijke lokale eten bij Villa Monyet

Heb jij dit gezellige surfplaatsje al eens bezocht? Wat trekt jou het meeste aan aan Batu Karas?

Tekst en foto’s: Marjon Hilhorst

De echte local beleving

Wil jij ook genieten van de echte local beleving? Local Indah helpt je graag met het samenstellen van jouw reis door Java.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>